belasting

4 reacties [Laatste bericht]
Iceman
Laatst aanwezig: 3 jaren 19 weken geleden
Sinds: 27 Mrt 2013
Berichten: 12

belasting

hallo iedereen. ik ben nieuw hier en heb de nodige onduidelijkheden met het oog op inkomsten uit de verkoop van een zelf uitgegeven boek. ik vind het nogal spannend, alles volledig in eigen eigen beheer gedaan en inmiddels al meer als 150 exemplaren als pre-orders ontvangen. nu pas komen bij mij de zorgen (is het wel goed genoeg), maar met name de financiele afwikkeling

ik ben er inmiddels uit dat ik me niet hoef in te schrijven bij de KvK en de belastingdienst heeft me ook al laten weten dat ik geen ondernemer ben en dat ik de inkomsten moet opgeven als "inkomsten uit overige werkzaamheden"

ik zit net voor de grap even een fictieve belastingaangifte in te vullen, maar zit me nu af te vragen. ik heb 300 a 400 uur gestoken in de ontwikkeling van mijn boek. kun je dat op de een of andere manier nog opgeven als kosten? de kosten van de drukker das niet zo moeilijk, daar heb ik een bon van straks als het klaar is, maar als ik straks mijn boek verkoop voor 17,50 dan is het in mijn optiek niet zo dat die 17,50-6 euro drukkosten= 11,50 de winst is per boek.

iemand een idee hoe dat zit? hoeveel belasting moet je over dit soort dingen betalen.

Reacties

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Je hoeft je niet in te schrijven bij de KvK, maar ze kunnen je wel helpen bij deze vragen.
Ook bij de Belastingdienst kunnen ze je helpen, je zou ook een belastingadviseur kunnen vragen. Jij gaat er vanuit dat je geen ondernemer bent en dus bij " overige inkomsten" je "winst" op kunt geven, maar in sommige gevallen kan het slimmer zijn wel als ondernemer te boek te staan, want dan kun je allerlei zaken aftrekken (alle kosten die je maakt voor je onderneming, of in ieder geval veel daarvan). Dat is zeker interessant als je het niet bij één boek wilt laten.
In het schrijvershandboek dat je via deze site kunt bestellen, staat ook het een en ander over de financiële en fiscale kanten van het schrijven. Ik denk dat dat boek een verstandige investering is (en vermoedelijk als vakliteratuur aftrekbaar).

Let er ook op dat je bij de directe verkoop van je boek nog btw moet afdragen. Voor zover ik weet heb je daar een btw-nummer van de belastingdienst voor nodig.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907

Iceman, via de zoekfunctie rechtsbovenaan de pagina kun je veel informatie opvragen wanneer je in het veld iets intypt als Belastingen.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

kiksgreggel
Laatst aanwezig: 7 weken 1 dag geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 488

Als je geen ondernemer voor de Belastingdienst bent, kun je die kosten ook niet als bedrijfskosten opvoeren.

Werkt aan 4de en 5de thriller. 'Geen weg terug' verschijnt op 30 mei 2017. 'Gezworen vrienden' (2014). 'Bloedgeld' (2012). 'edwardhendriks.nl' Lees gratis mijn korte verhalen via Smashwords

BernadetteB
Laatst aanwezig: 5 jaren 5 weken geleden
Sinds: 2 Dec 2012
Berichten: 478

En daarbij, de tijd die je erin hebt gestoken verdien je terug door wat je eraan verdient. Net als iedereen moet je daar belasting over betalen, zie wat overblijft als je 'loon' voor al die uren.

Al doende creëert men

Don't waste your time, or time will wast you.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven als Stephen King? Lees schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!