Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

belasting

hallo iedereen. ik ben nieuw hier en heb de nodige onduidelijkheden met het oog op inkomsten uit de verkoop van een zelf uitgegeven boek. ik vind het nogal spannend, alles volledig in eigen eigen beheer gedaan en inmiddels al meer als 150 exemplaren als pre-orders ontvangen. nu pas komen bij mij de zorgen (is het wel goed genoeg), maar met name de financiele afwikkeling ik ben er inmiddels uit dat ik me niet hoef in te schrijven bij de KvK en de belastingdienst heeft me ook al laten weten dat ik geen ondernemer ben en dat ik de inkomsten moet opgeven als "inkomsten uit overige werkzaamheden" ik zit net voor de grap even een fictieve belastingaangifte in te vullen, maar zit me nu af te vragen. ik heb 300 a 400 uur gestoken in de ontwikkeling van mijn boek. kun je dat op de een of andere manier nog opgeven als kosten? de kosten van de drukker das niet zo moeilijk, daar heb ik een bon van straks als het klaar is, maar als ik straks mijn boek verkoop voor 17,50 dan is het in mijn optiek niet zo dat die 17,50-6 euro drukkosten= 11,50 de winst is per boek. iemand een idee hoe dat zit? hoeveel belasting moet je over dit soort dingen betalen.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je hoeft je niet in te schrijven bij de KvK, maar ze kunnen je wel helpen bij deze vragen. Ook bij de Belastingdienst kunnen ze je helpen, je zou ook een belastingadviseur kunnen vragen. Jij gaat er vanuit dat je geen ondernemer bent en dus bij " overige inkomsten" je "winst" op kunt geven, maar in sommige gevallen kan het slimmer zijn wel als ondernemer te boek te staan, want dan kun je allerlei zaken aftrekken (alle kosten die je maakt voor je onderneming, of in ieder geval veel daarvan). Dat is zeker interessant als je het niet bij één boek wilt laten. In het schrijvershandboek dat je via deze site kunt bestellen, staat ook het een en ander over de financiële en fiscale kanten van het schrijven. Ik denk dat dat boek een verstandige investering is (en vermoedelijk als vakliteratuur aftrekbaar). Let er ook op dat je bij de directe verkoop van je boek nog btw moet afdragen. Voor zover ik weet heb je daar een btw-nummer van de belastingdienst voor nodig.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Iceman, via de zoekfunctie rechtsbovenaan de pagina kun je veel informatie opvragen wanneer je in het veld iets intypt als Belastingen.

Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En daarbij, de tijd die je erin hebt gestoken verdien je terug door wat je eraan verdient. Net als iedereen moet je daar belasting over betalen, zie wat overblijft als je 'loon' voor al die uren.