Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Kortverhalenbundel in POD uitgeven als promo-middel?

OK, ik sta immer argwanend tegenover POD-uitgevers, ik aanzie ze als gieren die vreten van de karkassen van de hopelozen die - gelukkig voor hen- blijven dromen om ooit uitgegeven te worden, die het wachten op de échte uitgevers en hét moment beu zijn, die moe zijn, soms, en toch niet willen opgeven en zo een makkelijke prooi worden. Soit, ik reken mijzelf soms ook wel onder hen. Ik zou nooit een ongepubliceerde roman in POD willen uitgeven, omdat ik dat zonde zou vinden en de roman dan als verloren beschouw (niet meer uit te geven door een echte uitgeverij). Maar, nu dacht ik, waarom niet een selectie kortverhalen samenstellen (waaronder een zestal die reeds in tijdschriften verschenen) en deze naar een iet of wat betrouwbaar lijkende POD-uitgever sturen en dit boekje als een promo-middel gebruiken (op papier staat het sterker dan in mail- of word-document). Ik kan maar niet de knoop doorhakken of ik dit écht wil, en vooral: wie is betrouwbaar in dat gierenwereldje? Ze zijn zo verrekt sluw, die wolven in schaapskleren! Nou ja, nog tijd om wat rond te kijken, te beginnen in dit forum, elke tip en/of waarschuwing is welkom! Vriendelijke groet, Oscar.

Lid sinds

17 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Waarom zou je het dan naar een POD sturen? Opmaken is makkelijk zat, voor zo'n doel, met bijvoorbeeld Open Office (gratis te downloaden) zet je het meteen in een PDF en die stuur je naar een drukker. Zelf doe ik dat bij WPS, maar het kan op heel veel plaatsen. Een omslag met een mooie foto is ook zo gemaakt. Eventueel koop je voor een prikkie bij Boekenbent het boekje en de formats voor je opmaak in Open Office: 'Opmaken doe het lekker zelf'. Hoef je de kaft en de inhoud alleen nog maar te vullen met je eigen Word-bestand en je eigen omslagillustratie en titel. Dan heb je drie boekjes voor de prijs van 1 bij een POD-uitgever. Daar betaal je meteen 14 euro voor een niemendalletje. Vraag eens offerte aan bij een drukker en merk wat het verschil is.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wel een goed idee om werk waar je geen grote plannen mee hebt in eigen beheer uit te geven als promotie. Nadeel is wel dat als je schrijven beter veel verbeterd je boek al snel niet meer zal voldoen om een ander een idee van je kwaliteiten te geven.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Ja, maar bereken eens wat je dat al met al zal kosten: een paar tientjes? Toch nooit veel meer dan een honderdje; daar val je je geen buil aan. Maar wat Zjors zo gemakkelijk uit de mouw schudt, is voor een beginner toch nog wel wat gezwoeg en gepuzzel. Als promo-middel moet je boek er natuurlijk wel goed uitzien. Je verkoopt het dan wel niet commercieel, maar als je ergens een goede indruk wilt maken en hoge ogen gooien, moet je zelf ook hoog inzetten. Een eigen vormgegeven manuscript c.q. boek kan echter ook tegen je werken. Een promo-middel om je werk bij een uitgever gelezen te krijgen hoeft overigens geen echt boek te zijn. Zelf geprint en losbladig in een hechtmap is voldoende. Men zal het werk op tekst, inhoud, stijl e.d. beoordelen, niet op een kaft of een mooi plaatje. Dat wordt er t.z.t wel bij bedacht - als het tot een uitgave komt. Maar voor jezelf is het wel heel leuk, dat promo-boek.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Thérèse, je stipt daar ook enkele interessante punten aan, over het allemaal zelf doen dacht ik de voorbije uren ook al meewarig na... Punt is: naar de echte uitgeverijen stuur ik enkel romans, kortverhalen stuur ik naar tijdschriften, maar als alles wat lang begint te duren (en dan vooral het wachten op uitgeverijen), begin je aan allerhande manieren te denken om jezelf in de aandacht te plaatsen, en dit leek mij misschien (maar misschien ook niet) een manier, en juist door deze laatste twijfel wil ik er eigenlijk ook niet echt geld aan uitgeven, laat staan opgelicht worden en al mijn rechten verliezen. Conclusie: ik weet het nu echt niet meer. :)

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je het boek gratis aan mensen wilt uitreiken, wordt het vrij duur als je een hele grote doelgroep wilt bereiken. Ik weet niet hoe je tegenover de e-books staat, maar misschien is het ook een leuk idee om het als e-book uit te geven, en voor de mensen die daarvoor nog geen reader hebben een pdf.bestand te maken? Misschien komt dit digitaal wel enigszins 'goedkoop' over, maar het geld wat je anders in drukken investeert, kun je evt. in een goede vormgever steken die er iets bijzonders van maakt (iets wat mensen willen bewaren, zoals een goed boek ;) ).

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
als alles wat lang begint te duren (en dan vooral het wachten op uitgeverijen), begin je aan allerhande manieren te denken om jezelf in de aandacht te plaatsen
Ik vraag me af of je daarmee wel inderdaad sneller een antwoord zult krijgen. Natuurlijk weet ik niet welke uitgeverijen je wilt benaderen, maar over het algemeen wordt een losbladig pak papier - dat wel bijeen gehouden dient te worden door het een of andere systeem - op prijs gesteld, omdat het gemakkelijk los te maken en vervolgens te kopiëren is, voor het geval het de eerste selectie doorkomt, en door verschillende lezers van de uitgeverij gelezen moet worden. Met een kant en klaar boek gaat dat natuurlijk niet. Als begeleiding van een manuscript voor een roman zou het wel extra aandacht kunnen genereren. Maar als het om de roman gaat, zal daar in eerste instantie naar gekeken worden - wat ook jouw bedoeling is, neem ik aan. Sudder er nog maar lekker een weekendje over :) , en laat ons weten waartoe je besloten hebt. Een leuk dilemma.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Het was zeker niet mijn bedoeling om een gedrukt boek naar een uitgeverij te sturen, ze zouden nog beledigd kunnen zijn! Ik zoek gewoon naar manieren om alvast op eigen kracht iet of wat m'n teksten te verspreiden: gedrukte tijdschriften, online tijdschriften, m'n eigen blog met audiokortverhalen, hier en daar eens 'optreden' op een literaire avond, en nu misschien ook dit, alle beetje helpen, moet je maar denken.