Oorlog in Oekraine 2013-202?
Dit is mijn eerste boek begonnen toen ik vijftien was November 2024, als u een reactie wil achter later met tips en tops zou fijn zijn. Het boek is zo gemaakt om de waarheid te laten zien over de oorlog in Oekraine en dat ze kunnen zien dat het al veel eerder begon dan dat veel mensen weten. Vooral bij MH-17 of later wanneer de oorlog grootschalig begon, Werd er veel misinformatie verspreid en propaganda en ik wil er door heen breken en de mensen de waarheid vertellen.
Ik ben ook van plan om een QR code te maken voor video's van de gebeurtenissen, en foto's en plaatjes zijn normaal te zien aan het einde van een hoofdstuk.
Achterin het boek zijn alle links naar websites waar ik de informatie vandaan heb, zit hier niet bij. Ik hoop dat u het kan lezen, de datum en naam van locatie heb ik altijd boven het stuk tekst.
Hoofdstuk I Euromaidan,
21 november 2013 Kiev,
Vroeg in de avond toen het net donker was waren er 300-400 mensen de straten opgegaan na een oproep om te protesteren tegen de regering. Binnen een half uur waren er duizend mensen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Op de 22ste verzamelden ze zich opnieuw, en later verscheen ook oppositieleider Vitali Klitschko om zijn steun te betuigen.
Dag 5
Massale studentenprotesten vonden plaats, waarbij studenten met Europese vlaggen marcheerden en verklaarden dat Oekraïne bij Europa hoort. De sfeer was vreedzaam, met volksdansen en festivalachtige bijeenkomsten. Mensen keken naar een groot scherm waarop president Viktor Janoekovitsj te zien was tijdens onderhandelingen met de EU. Ze riepen: "Teken, Janoekovitsj, teken het akkoord!" Toen het nieuws kwam dat Janoekovitsj het akkoord niet had ondertekend, werden de demonstranten woedend. Berkut-troepen omcirkelden het plein en vielen de demonstranten aan met schilden en ijzeren knuppels.
30 november – Sint-Michielsklooster
Berkut-troepen blokkeerden de toegang tot de kerk waar demonstranten waren binnengedrongen. Rond 11 uur 's avonds was het plein en het klooster vol met mensen die protesteerden. De volgende dag kwamen meer dan een miljoen mensen de straten op om te protesteren tegen de gewelddadige onderdrukking van de demonstraties. Demonstranten trokken naar Bankova-straat, waar ze werden tegengehouden door Berkut-troepen. Met stungranaten en traangas werden de demonstranten uiteengejaagd.
10-11 december
President Janoekovitsj zocht naar een oplossing met de EU en VS, terwijl Berkut-troepen opnieuw probeerden het Maidan-plein te ontruimen. Demonstranten hielden stand en zongen het volkslied terwijl ze werden weggeduwd. Ivan Sydor, een gelovige van het Michielsklooster, luidde de klokken om meer mensen naar het plein te trekken, wat uiteindelijk leidde tot 15.000 demonstranten die het plein overspoelden en Berkut-troepen verrasten.
Dag 41 – 31 december 2013
Duizenden mensen verzamelden zich met lichtjes op het plein en zongen urenlang het volkslied.
Dag 57 – 16 Januari 2014
De Oekraïense regering nam nieuwe wetten aan zonder overleg, waaronder een verbod op het dragen van motor- of bouwhelmen en beperkingen op vreedzame bijeenkomsten. Deze wetten veroorzaakten nog meer verontwaardiging onder de bevolking.
Hrushevkogo Straat – 19 Januari [3]
De demonstranten probeerden vreedzaam richting het parlementsgebouw te marcheren, maar werden opnieuw tegengehouden door Berkut. Jongeren verloren hun geduld en begonnen met brandblussers en vuurwerk te gooien en een bus in brand te steken. Berkut sloeg hard terug met rubberen kogels en knuppels. De volgende dag werden stenen en Molotovcocktails gegooid door de demonstranten.
22 Januari
Berkut probeerde de straat te ontruimen en gebruikte daarbij echte kogels, wat leidde tot de eerste dodelijke slachtoffers onder de demonstranten. Velen werden gewond of opgepakt. 's Nachts werden activisten ontvoerd door Berkut toen ze probeerden naar huis te gaan.
Dag 90 – 18 Februari
Er vond een vreedzame optocht plaats naar het parlementsgebouw, maar Berkut greep opnieuw hardhandig in. Demonstranten verbrandden banden en voertuigen als barricades. Berkut begon vanaf daken te schieten met stungranaten en rubberen kogels, wat leidde tot meer doden en gewonden.
Dag 92
Het hele plein lag in as en puin waarna Berkut alweer klaar stond en toen begon iemand uit de Demonstranten de lucht in te schieten, Berkut begon ook snel wapens te pakken omdat ze dachten dat de Demonstranten op hun schoten en andersom waren de Demonstranten verward, Berkut troepen die onbewapend waren trokken terug en bewapende bleven op burgers schieten sommige demonstranten met schilden hadden allemaal gaten erin.
De straat lag vol met gewonden en doden Berkut soldaten zaten zelfs op daken met snippers.
22 Februari net voor zonsopkomst hebben camera beelden later zien dat Janoekovitsj was gevlucht met helikopter naar Rusland.
Totale van omgekomen:
104 demonstranten gedood, 17 werknemers van de binnenlandse zaken gedood, 7 Militaire gedood,10 medewerkers van communicatie gedood, en nog 1127 Gewonden,
Hoofdstuk II Annexatie van de Krim,
26 Februari 2014
Na dat Janoekovitsj gevlucht was naar Rusland was er veel onzekerheid en onrust in het land vooral in de Krim waar mensen verzamelden die de nieuwe Oekraïense regering steunden zich bij het parlementsgebouw in Simferopol. Ze waren bezorgd dat de Krim zich zou afscheiden van Oekraïne. Tijdens een vergadering van de Hoge Raad van de Autonome Republiek brak chaos uit toen demonstranten het gebouw bestormden. Er ontstonden hevige gevechten tussen pro-Russische en pro-Oekraïense activisten. Tegen het einde van de dag waren er helaas twee doden en 35 gewonden.
De Volgende dag 27ste
De situatie escaleerde snel toen 10.000 tot 15.000 Russische troepen, gekleed in ongemarkeerde uniformen die later "Groene Mannetjes" werden genoemd, de Krim binnenkwamen. Deze soldaten mochten niet met journalisten praten of hun herkomst onthullen. Ze bezetten snel het gebouw van de Autonome Republiek van de Krim en vervolgens het parlementsgebouw, waar ze een nieuwe regering installeerden onder leiding van Sergei Aksyonov. De hele regio van de Krim viel zonder noemenswaardige gevechten in Russische handen, aangezien het Oekraïense leger geen duidelijke bevelen kreeg om de invasie tegen te gaan.
1 Maart,
Rond deze tijd hadden Russische troepen en lokale vrijwilligers effectief de belangrijkste locaties op de Krim geblokkeerd, waaronder het internationale vliegveld en de meeste militaire bases. Oekraïense troepen op de Krim kregen nog steeds geen duidelijke instructies over hoe ze moesten reageren op de bezetting, hoewel 15 dagen later werd er een controversieel referendum gehouden om te bepalen of de Krim deel zou uitmaken van Rusland of bij Oekraïne zou blijven. De uitslag was overweldigend in het voordeel van aansluiting bij Rusland, met 95% voor afscheiding. Dit referendum werd echter op grote schaal bekritiseerd en als illegitiem beschouwd door Oekraïne en de meeste internationale gemeenschappen. Twee dagen na de stemming begon het proces van het terugtrekken van Oekraïense troepen van de Krim.
19 Maart Boorplatforms,
Namen Russische GRU eenheden de boorplatforms in de zwarte zee in zei de minister van Energie Yuriy Prodan.
Tegen 24 Maart hadden de meeste Oekraïense militairen het schiereiland verlaten.
De "Groene Mannetjes" bleek een mix van verschillende Russische speciale eenheden te zijn, waaronder leden van de Spetsnaz. Hun inzet markeerde een cruciaal keerpunt, wat leidde tot de annexatie van de Krim door Rusland en de basis legde voor het aanhoudende conflict in de regio. En ook troepen vanuit PMC Wagner die voor het eerst verschenen in Oekraïne.
Hoofdstuk III Oorlog in Donbass 2014
Vanwege Euromaiden bezig was en Janoekovitsj was gevlucht naar Rusland waren Oekraïners in het oosten ontevreden omdat Oekraïners die in het westen woonde bij de Europa wou horen maar Oost-Oekraïners willen dat juist niet en begonnen ook massaal de straat op te gaan Anti-Maidan.
16 Maart Mariupol,
Werd er een referendum gehouden in de buurt van de gemeenteraad met zon 300 mensen met Russische vlaggen die wouden dat de burgermeester ging aftreden, later waren er 50 mensen die met hun auto’s de militaire grenseenheid blokkeerde vanwege verdenking van het terugtrekken naar Dnjepropetrovsk om de hervorming van de militaire en nieuwe uitrusting. 3 Dagen later waren Anti-Maidan demonstranten blokkeerde ze opnieuw de Gagarinstraat tegen de Grenseenheid die dag waren er 13 aangehouden.
22-25 Maart Mariupol,
Meer dan duizend mensen gingen de straten op met posters vanwege dat ze geen vrijheid van hun recht hadden dus daarmee deden zij een oproep aan de 4de president van Oekraïne om de grondwet te veranderen om de burgers te beschermen van hun rechten. Daarna gingen sommige naar de snelweg van Donetsk waar een ander protest die om hetzelfde ging. Volgende dag werd er opnieuw protesten gehouden om Janoekovitsj te ondersteunen. Een tentenkamp werd opgezet voor water, voedsel en elektriciteit en het werd snel naar negen tenten uitgebreid. Op de 25ste werd het gemeenteraad gebouw omsingeld door drie rijen politieagenten om een mogelijke inbeslagname door demonstranten, die dag was er verder geen poging gedaan.
28 Maart,
Deze dag werd er een referendum geëist van de ontwapening van het Oekraïense leger om een oorlog met Rusland te voorkomen, dan zou er geen inbeslagname van het gemeenteraadsgebouw zou plaatsvinden.
29-31 Maart Artemivsk,
Werden er opnieuw twee demonstraties gehouden eerste was bij de gemeenteraad waar zon duizend mensen waren en de tweede bij het monument van Lenin. 31ste werd er een grenseenheid tegengehouden vanwege de komst van gemobiliseerde reservisten uit Zaporizhzhia
5 April Mariupol,
In de avond werd de burgermeester van Mariupol vastgehouden door de SBU later in de ochtend werd de appartement van Igor Lyutikov doorzocht, vervolgens gingen de demonstranten naar het SBU-kantoor 3 uur in de middag ze begonnen de ruiten van de eerste verdieping te vernielen en gooide eieren naar binnen ze werden door wetshandhavers uit het gebouw gedwongen en gingen vervolgens naar het gemeentehuis, waar ze ook de ramen eruit sloegen en de deuren kapot gemaakt werden.
Hoi Justin_W, welkom op…
Lid sinds
15 jaar 9 maandenRol
Hoi Justin_W, welkom op Schrijven Online.
Je vraag om feedback past bij het speciale onderdeel dat we hebben op de site, Proeflezen. Wil je je fragment daar naartoe verplaatsen, na de Regels voor Proeflezen doorgenomen te hebben? De tekst die je hier plaatst, is bijvoorbeeld (veel) te lang, en de feedbackvraag is niet specifiek.
Voor nu sluiten we dan dit topic, en we gaan verder bij Proeflezen.