Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Mooie woorden

20 mei 2008 - 19:01
Onze taal verarmt, schijnt het. Zijn ouderwetse woorden uit? Geringschattend, wankelmoedig, goedertierend, lankmoedig, talmen, etc. Gebruiken jullie ze wel eens? En wie weet er nog meer van die mooie, klinkende woorden?

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 mei 2008 - 19:11
Ik gebruik ze nooit, ik hou er ook niet van. Ik hou meer van makkelijke taal :) Fratsen vind ik wel een leuk woord.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 mei 2008 - 19:32
Ik gebruik eigenlijk alleen maar makkelijkere taal. Ik vind dat soort woorden inderdaad ouderwets en denk dat het weinig mensen nog aanspreekt. Nicky

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 mei 2008 - 20:49
Ik moet er altijd even aan herinnerd worden dat deze woorden ook bestaan, maar ik gebruik ze (nog) wel. Geringschattend, mooi woord! *in manuscript prop*

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
20 mei 2008 - 20:57
Ik vind sommige "belegen" woorden heel mooi, bijv. goedertierenheid, deemoed, vergezellen, om er maar een paar te noemen. Taalgebruik met een zweem van romantiek en nostalgie. Ik vond als jong meisje Couperus al prachtig! Woorden als abuis of muggenzifterij vind ik daarentegen weer niks. Te aards, te hoekig. Verdonkeremanen vind ik ook prachtig, Robin. Resoneren, ook zo'n heerlijke.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 mei 2008 - 7:13
als ik dit topic lees moet ik meteen denken aan het groot nederlands dictee, daar zitten ook van die woorden in die je in het dagelijks leven nooit hoort. Nee ik gebruik ze niet, maar ze passen ook niet bij mijn doelgroep. Bovendien weet ik niet eens of ik zelf zoveel van die moeilijke ouderwetse woorden kan verzinnen.

Lid sinds

19 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Administratie
 • Beheerder
21 mei 2008 - 8:31
Oude scheldwoorden zijn ook leuk: Vlegel! Rekel! Onbehouwen vlerk! Doerak! Onverlaat! Schorem! Geteisem! Schorriemorrie! Rapalje! Zo, nu heb ik jullie wel weer genoeg uigescholden ;)

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 mei 2008 - 9:22
En bedankt Dries :D Ik betrap mij er wel op dat ik talmen nog wel vaak gebruik, niet alleen met het schrijven. Verder gebruik ik ze niet gauw. Met de oude scheldwoorden is het net zo, wel Doerak en Rekel. Maar nu ik dit zo lees zie ik dat er toch meer woorden zijn die bij mij blijven in gebruik zoals Mariejeanne noemt donderjagen. Dat is een woord wat bij ons thuis eerder ook veel werd gebruikt en uit gewoonte is dat bij mij nog zo. Daarom denk ik dat als je er mee opgegroeid bent er ongemerkt toch meer gebruik van maakt dan je zelf denkt. Als je er over na gaat denken zoals ik nu dan is mijn eerste reactie van wat ik hier schrijf dus niet helemaal waar.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 mei 2008 - 10:22
Hihi, Jeanet, twee hele verschillende reacties in één :) Welkom terug trouwens :) tijd niet gezien.

Lid sinds

17 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
21 mei 2008 - 11:25
Van uitgevers kreeg ik vaak op mijn kop dat ik te ouderwetsch woordgebruik had. Ik las ook graag ouderwetsche boeken. Mezelf dus even naar de jaren 2000 geschopt qua taalgebruik en nu weet ik ze niet eens meer. Geweldig bedankt voor de scheldwoorden Dries, ik zocht er net een stel. Altijd maar @#!! moffen gaat ook vervelen. Ik weet er ook nog een. Tuig van de richel. Al weet ik niet waar dat vandaan komt. Wel, Ga toch fietsen stelen op het Damrak.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 mei 2008 - 11:31
Ja hoor, ik gebruik die ouderwetse woorden nog heel veel. Ik heb het als eens gezegd: mijn taalgebruik moet aan de Botox.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 mei 2008 - 12:33
Tuig van de richel is onder andere voor mij een bekende. Ik blijk wel ouderwetse woorden te gebruiken, deels door mijn leeftijd, maar ook de woorden die ik mee heb gekregen van de generatie voor mij. Het is voor mij een 'natuurlijk gebruik ', niet gekunsteld dus. In schrijfwerkjes van toen ik nog erg jong was, vind ik ook zulke woorden, woorden die voor mijn leeftijd zowel als voor die tijd 'ouderwets' waren. Het is meer een ingebakken manier, die bij mij hoort. Mijn manier van me uitdrukken. Mijn spellingcontrole beschuldigt mij dan ook regelmatig van ouderwets taalgebruik.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 mei 2008 - 12:35
Onze taal verarmt, schijnt het. Zijn ouderwetse woorden uit?
Je geeft zelf eigenlijk al het antwoord op je vraag: Zijn OUDERWETSE (nu niet meer dus) woorden uit? :)

Lid sinds

17 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
21 mei 2008 - 19:18
bewust ouderwetsch Draaikever, ik sta niet sterk in mijn spelschoentjes maar ouderwets kan ik nog wel schrijven.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 mei 2008 - 13:35
Dries, wat een geweldige site. http://www.belegenwoorden.nl/ Ik ben helemaal uit de brand en ja ik ga ze weer meer gebruiken die ouwe mooie woorden, met weinig kan je op die manier volgens mij gemakkelijk een sfeer aanduiden, maar inderdaad het moet wel passen. Een punker zal niet gauw het woord oubollig gebruiken. :)

22 mei 2008 - 14:05
Ik zie nu het woord 'poedelnaakt' onder je post staan, Marjet. Dat is toch ook een ouderwets woord? En waar komt het vandaan? Naakt, zodat je klaar bent om te poedelen? Dat is vast minimaal een jaren 20 woord.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 mei 2008 - 16:02
Marriejeanne, zou dat woord er niet gekomen zijn doordat poedeltjes geschoren worden, en dan 'poedelnaakt' zijn? :lol:

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 mei 2008 - 16:10
Er schoot me te binnen dat ik eerder altijd het woord gaarne in sollicitaties gebruikte, maar dat mag niet meer. :) Ook een mooi woord: abusievelijk. Bij ons in gebruik, omdat een vriend eens vertelde dat een collega van hem eens tegen een klant zei: 'Daar kunt u abusievelijk van uitgaan,' terwijl hij bedoelde: 'Daar kunt u zeker van zijn.' :D

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 mei 2008 - 16:32
Ha ha, Ja abusievelijk, verbouwereerd, en poedelnaakt. Paul Valery is een oldie, maar breek me de bek niet open, tegenwoordig zeggen we piemelnaakt? Die poedel is wel een goeie Pluisebol, (volgens mij moet jij trouwens hoognodig geschoren worden :) ) En voorts met uw aller welnemen. Ik ga pleiten voor een rijkere Nederlandsche taal.

22 mei 2008 - 17:44
Oh, Dries je kan mooi schelden, ben er helemaal weg van :D Kwalijk, een woord dat ik zelf al eens gebruik, klinkt ook behoorlijk oud. Het was een kwalijke zaak. Het onkruid tierde er welig. Cordelia zweeg verbolgen, keek naar het spiegeltje en werd lijkbleek. Weelderig Pokdalig Misschien niet allemaal heel oud, maar er hangt toch wel wat stof op.