Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Gebruik bezittelijk vnw

Hoe een teveel aan bezittelijke voornaamwoorden vermijden? Ik heb opeenvolgende zinnen met verwijzing naar 'haar' lichaam, nek, rug, enz ... Om de bezitsvorm niet altijd uit te spreken, maak ik soms gebruik van 'de'. Er komt geen tweede persoon voor in de alinea, dus is er geen sprake van misverstanden. Eerder - in andere teksten, weekopdrachten - heb ik dit ook al op deze manier opgelost. Reacties daarop kreeg ik niet, of ik herinner me ze niet. Bijgevolg ben ik op op die weg verder gegaan als het geval zich voordeed. Vb: [ ... ontlokte haar een kreun, haar lichaam kromp in elkaar. Haren, klam en krullend, kriebelden haar nek, en waar haar trui omhoog was geschoven, had de zeewind vrij spel op haar rug. ..... ... De uitputting liet zich echter voelen en ze viel op de knieën.] Hoe denken jullie hierover? Kan 'haar' of 'zijn' probleemloos vervangen worden door 'de'? (Dat 'haar lichaam' in bovenstaand kan vervangen worden door 'ze' is de (beste?) optie. Blijft het probleem gelijkaardig als te veel 'ze' voorkomt.)

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe denken jullie hierover? Kan 'haar' of 'zijn' probleemloos vervangen worden door 'de'?
Kan wel, maar veel woordherhaling ontstaat, zoals ik het zie, door een gebrek aan afwisseling van zinsopbouw. Dusmisschien moet je op zoek gaan naar een manier om de focus van je beschrijvingen te verleggen, op zoek te gaan naar een andere manier om hetzelfde te zeggen, of geheel andere dingen om zeggen. Daarmee wordt vaak in één klap je schrijfstijl beter, én verdwijnt automatisch het probleem van woordherhaling. Haar lichaam, haar haren, haar nek, haar trui, haar rug - misschien is dit allemaal een hint van het universum om een andere invalshoek te zoeken.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
marlie, Je vraag is een schrijversvraag. Heb je ooit een lezer horen klagen over een teveel aan bezittelijke voornaamwoorden in roman X van schrijver Y? Streef steeds naar goed lopende zinnen. Vermijd repetitie, varieer in constructie, zodat het lijkt alsof het vanzelf gaat. Hoe soepeler de schrijfstijl, hoe minder de lezers reageren. je voorbeeld:
ontlokte haar een kreun, haar lichaam kromp in elkaar. Haren, klam en krullend, kriebelden haar nek, en waar haar trui omhoog was geschoven, had de zeewind vrij spel op haar rug.
ontlokte haar een kreun, ze kromp in elkaar / ze kreunde, haar lichaam kromp in elkaar. Schrap het haar dat kriebelt - het is een heftige scene daar past geen gekriebel bij. De wind rukte haar trui omhoog en raasde over haar rug. (Geen lezer valt over tweemaal 'haar')

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank Diana en Jan, voor jullie kennis. Een herwerking vd betreffende alina staat op proef.