Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

wel of geen aanhalingstekens

Goede avond allemaal. Ik heb een aantal voorbeelden van zinnen waarvan ik heel graag zou weten of ze goed zijn geschreven. Ik zit een beetje met het feit, of de punt nu wel of niet voor of achter de aanhalingstekens moet staan. En of het moet beginnen met een hoofdletter. Het zijn zinnen uit mijn manuscript, wat ik helaas retour heb gekregen omdat er toch nog een paar fouten inzaten met name de interpunctie. Ik zal jullie bekennen dat mijn Nederlands niet heleaal up to date is. Ik heb er altijd wat moeite mee gehad, maar het schrijven van verhalen heeft me altijd gefascineerd. Ik heb dan ook lang na gedacht om mijn manuscript op te sturen. En na leuke reactie's heb ik de stap toch gezet, en het was goed gekeurd. (Alleen de spelfouten moeten eruit) was de mededeling. Ja, dat was geen nieuwtje voor me, maar balen doe ik er wel van. Ik heb daarom ook iemand gevraagd die het voor me na wil kijken (Nederlands leraar), Maar er zater toch nog wat foutjes in het manuscript. Ik hoop dat iemand van jullie me een plezier wil doen en me kan vertellen of deze zinnen wel of niet goed zijn geschreven. alvast hartelijk bedankt. Melanie Het enige waar ik in die tijd een beetje een hekel aan heb (dat is eigenlijk het enige waar ik me nog al eens druk over kan maken tijdens de kerst) is dat mijn ligmandje voor de verwarming plaats moet maken voor de kerstboom. Maar goed zoals ik al eerder zei: ‘Ik pik nooit iets van het aanrecht.’ Daar moet je jouw poten uitsteken, omdat het anders niet past. Volgens mij luidt hun motto: ‘Alles op zijn tijd.’ Hij geeft de doos een zacht tikje en kijkt alsof hij wil zeggen: ‘Ga eens weg uit mijn doos.’ Ik zeg altijd maar: ‘Ga er voor.’ Onthoud het goed: ‘als je liefde geeft, krijg je liefde terug.’ En ik heb wel eens horen zeggen: Nobody is perfect! ligplekje - ligmandje - Wachtrij - vastwel ------- Moet dit aan elkaar??

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Punt ná de aanhalingstekens. Punt ;) Dit: En ik heb wel eens horen zeggen: Nobody is perfect! Moet dit zijn: En ik heb wel eens horen zeggen: "Nobody is perfect!" (ik zou persoonlijk de 'En' weghalen, maar ik ken de context niet.)

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Volgens mij moet de punt voor de aanhallings tekens. (Zegt onze Nederlanse lerares). En moet de punt na die deze dingentjes ( )

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Even nagevraagd, je juf heeft gelijk, maar dat is gewoonte, geen regel. Ik schijn het dus eigenlijk altijd fout te doen, mijn redenatie is dat de punt achter de gehele zin hoort, maar als er een ander leesteken komt achter wat er gezegd wordt pas ik het niet consequent toe. Het hoort officieel zo: Hij zegt: "Blablabla.". Er hoort een punt achter de totale zin én achter wat er gezegd wordt. Maar dat botst visueel heel erg ('t ziet er raar uit). Daarom komt het leesteken achter wat er gezegd wordt. Als er een ander leesteken achter komt, dan botst het nog veel erger natuurlijk, een paar voorbeelden: Hij riep: "Blablabla!". Hij vroeg: "Blablabla?". (Maar dat is wel hoe het officieel geschreven moet worden) Hoe dat officïeel zit met de nieuwe spelling weet ik overigens niet. Ik heb het opgegeven om dat bij te houden.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Om geen nieuw onderwerp te hoeven openen zet ik het maar hier. Als het gaat over een stem van een bandje, bv het antwoordapparaat zetten jullie dit dan tussen aanhalingstekens of niet. Ik heb het wel gedaan maar twijfel of het goed is.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou het net zo neerzetten als een normale dialoog. Het is tenslotte gewoon een ander personage, ook al is ie opgenomen. "Hoi," zei hij. "Hoi," zei ze. Ze drukte op het knopje van het antwoordapparaat. "Hoi," klonk haar moeders stem.