Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Altijd-Steevast

Het valt mij altijd op dat columnisten graag het woord 'steevast' gebruiken. Nadat in de proefversie van mijn verzamelde verhalen het woordje ALTIJD ettelijke keren was doorgestreept, (en ik zelf 371 keer de combinatie 'nog' en 'even' geschrapt had) vroeg ik mij af of het gebruik van ALTIJD 'not done' is in de schrijfwereld. Waarom is het gebruik van STEEVAST steevast beter. Om altijd het woordje ALTIJD te vermijden wordt STEEVAST eigenlijk ook een saai woord. Ik verving mijn ALTIJD's naar believen voor: Altoos, iedere keer, immer, steeds en telkens. Waar komt het woordje STEEVAST eigenlijk vandaan? Zomaar een weekendoverweging.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
"Altijd" klinkt generaliserend en "steevast" wat minder? Ik krijg ook wel een ander gevoel bij "steevast" dan bij "altijd". "Als oom jaap op bezoek was, dan stak hij steevast een pijp op." "Als oom jaap op bezoek was, dan stak hij altijd een pijp op." Bij het eerste klinkt het gewoon als een karakterbeschrijving, die pijp hoort bij oom Jaap. Bij die tweede is het meer "men, wat haatte ik die pijplucht". ;)

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind 'steevast' nog sterker altijd dan gewoon altijd. Bij 'steevast' is er geen ontkomen aan, bij 'altijd' is er volgens mij nog te onderhandelen. Zo voel ik het.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk niet dat ik het woord steevast ook maar ooit gebruikt heb :confused: Heb toch jaren columns geschreven. Dingen zijn bij mij ook niet zo vaak 'altijd'. Ik denk dat ik meer over de uitzonderlijke situaties schrijf. Niet over de 'altijd'-situaties. Ik weet het eigenlijk niet.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Gevonden bij onze vlaamse vrienden op de website [www.vlaamswoordenboek.be] Steevast (bw.) honkvast, zonder van zijn stuk te brengen, niet beïnvloedbaar → stee (=stad) uit de eigen stad, conservatief VD stee·vast (bijwoord) 1 volgens vaste gewoonte

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Is er een vlaams woordenboek? :eek: Dank je voor de link! Ik gebruik het woord ook, hoewel ik het vroeger zo schreef --> steeNvast. Tja. :o

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Heeft het schrappen niet te maken dat iets zelden altijd is. Zoals nooit ook veel uitzonderingen heeft. Altijd en nooit zijn wel heel zwart/wit gesteld. Steevast laat ruimte voor die ene keer dat het anders gaat.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk het ook, (dat het schrappen te maken heeft met het feit dat iets zelden ALTIJD is) en bedankt voor de woordenboekuitleg. Ik houd ook niet van het woord NOOIT. Maar bij ALTIJD zit -bij mij althans- gevoelsmatig wel wat meer ruimte. STEEVAST voelt toch wat fermer. ALsof je met je vuist in je handpalm van je andere hand slaat. BAM! -nu ik er wat langer overnadenk... komt het gevoel bij mij van 'Stands with a FIST' uit de flim Dances with Wolfs...-

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Majanne: volgens mij staat het ook zo in het vlaamse woordenboek wat daantie te berde brengt. Klopt ook met mijn gevoel, maar ik heb wel iets met Vlaanderen (altijd in het zuiden gewoond)

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Volgens mij heeft het een heel andere betekenis dan "altijd". "Voor eeuwig en altijd" is een veel gebruikte uitdrukking. "Voor eeuwig en steevast" lijkt nergens op. "Steevast" lijkt me meer: je mag er zeker van zijn, zoals het vb. hierboven van Oom Jaap en zijn pijp.