Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dyslectische schrijvers?

19 april 2012 - 7:02
Hoi, Ik ben zelf dyslectisch en desondanks heb ik toch een boek geschreven. Met de correctie van de spelling, taal, leestekens, lettergrepen etc ben ikzelf én een aantal correctors (omdat ik zelf de meeste fouten niet zie/er niet uithaal) veel langer bezig geweest dan ik met het boek schrijven! Nog staan er fouten in en kloppen er zinnen niet...Het is dus een vrij moeizaam proces. Ik weet bijvoorbeeld niet eens hoe ik een woord moet opdelen in lettergrepen en dit dus op de juiste manier moet afbreken wanneer ik naar een volgende regel ga. Is het bijvoorbeeld: waa- rom of waar- om ? Als ik de spellingcontrole aanzet dan word ik daar extreem door afgeleid en dit gaat volledig ten koste van het spontane schrijven, ook haalt deze controle de meeste grammaticale fouten er niet uit, het weglaten van woorden of dubbele woorden er niet uit... Ik ben benieuwd of hier nog meer schrijvers zijn die dyslectisch zijn en tips hebben hoe ik hier het beste mee om kan gaan? Alle tips zijn welkom om het enigsinds te verbeteren! Groet, Isabella

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 9:04
De vraag is eerder: waarom wil jij zelf je zinnen afbreken om naar de volgende regel te gaan? Als je in WORD schrijft gebeurd dat vanzelf. Het programma breekt zelf je woord op de juiste manier af en zet er een streepje neer. Ik ben zelf niet dyslectisch, maar ik kan totaal niet omgaan met d's en t's, ik weet nooit welke de juiste is :P 't kofschip regeltje helpt me hierbij wel.

Via

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 10:04
De manier waarop je er mee bezig bent getuigt van doorzettingsvermogen! Goed dat je je eigen zwakke punten erkent en daar ook actief mee bezig bent. Wat Earthlady ook al zegt, ga nooit zelf in Word je woorden afbreken! Dat is iets wat pas bij de opmaak van het boek komt kijken. (Hier had gebeurt met een t gemoeten, Earthlady. ;) )

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 10:15
Als je boek eruitziet als je openingspost, zou ik me niet heel druk maken. De enige dyslectische schrijver die ik ken is Jacques Vriens, dus misschien kun je eens wat interviews met hem lezen?

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 11:27
Ik heb de word functie waar jullie het over hebben nog niet gevonden/gezien. Als ik korte stukken schrijf en dit vaak overlees, zoals ik mijn post is er ook weinig aan de hand. Het gaat er meer om dat als ik snel schrijf en mijn aandacht volledig gaat naar de inhoud het gebeurt dat ik woorden oversla, stomme spelfouten maak etc. Dit is met mijn boek ook gebeurd namelijk waardoor het corrigeren méér tijd in beslag heeft genomen dan het boek zelf schrijven... Maar het afbreken van woorden zal al een hoop schelen, ik ga het uitzoeken in word!! Wist niet dat dit kon. Thanks!

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 11:34
Maar waarom zou je je woorden willen laten afbreken? Als je het gewoon links uitlijnt, komen de woorden die niet meer op de vorige regel passen, in hun geheel op de volgende. Dat is prima voor in een manuscript.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 11:42
Omdat ik dacht dat het op die manier opgemaakt moest worden? Ik weet het ook niet, dit is de eerste keer dat ik een manuscript naar een uitgever wil sturen.

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 11:57
Het is geen functie die je zoekt. Het is niet iets dat je hoeft aan te klikken. Het gebeurt vanzelf. Probeer maar eens met lange woorden, die breekt hij vanzelf af. Zorg alleen wel dat je doorschrijft, druk niet op enter. Dan zie je het vanzelf gebeuren.

Via

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 11:59
Omdat ik dacht dat het op die manier opgemaakt moest worden? Ik weet het ook niet, dit is de eerste keer dat ik een manuscript naar een uitgever wil sturen.
Ik zou het niet uitlijnen als je het naar een uitgeverij stuurt.

19 april 2012 - 12:56
Volgens mij maakt het niet uit of je woordblind bent of niet: iedereen zal veel moeten corrigeren op stukken die in de roes van het verhaal zijn geschreven. Daar is het herschrijven voor. Je kunt de spelling pas controleren en corrigeren met Word als je verhaal klaar is. Dat scheelt weer in irritante rode kringeltjes.

dwe

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 13:06
En probeer eens het lettertype dyslexie, misschien ken je het al.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 13:32
Zet je spellingscontrole op 'strikt' en dan geeft hij wel heel veel dingen aan die je hierboven noemt. Je kunt ook de eerste keer doorschrijven en daarna de spellingscontrole eroverheen laten gaan. Afbreken moet je inderdaad nooit doen. De uitgever doet dat bij de opmaak. Overigens kost corrigeren en herschrijven vrijwel altijd meer tijd dan het schrijven van een boek.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
19 april 2012 - 14:55
Nou. ik dus. Ik ben licht dyslectisch. Ik draai lettergrepen om, laat woorden in zinnen weg en zie sommige woorden voor andere aan. Dat heb ik in alle talen (ik spreek er meer en lees veel in het Engels en Italiaans), maar het ergst heb ik het in het Nederlands. Zelfs bij herlezen zie ik fouten niet. Dat heet 'expectiation driven': ik lees wat ik denk dat er staat of (als anderen het hebben geschreven) wat er volgens mij zou moeten staan. Wat bij mij helpt is teksten uitprinten en niet van een scherm lezen en ook teksten wegleggen en na een tijd herlezen. Veel lezen helpt sowieso, want dat helpt bij het herkennen van woorden. Gek genoeg blijkt wordfeud goed te helpen. Ik moet dan op letterniveau denken. Bovendien is het gewoon leuk :p . Ik heb er (zover ik weet) niet op zinsniveau zoals jij beschrijft. Er zijn trouwens meer schrijvers die hutspot maken van hun teksten, dat neemt niet weg dat hun verhaal exact overkomt zoals het is geschreven. Goed gedaan, hoor.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 15:02
@ Ellabella, Precies dat bedoel ik, ik lees ook radend en ik haal gewoon zelf de fouten er écht niet uit. Wat ik hier teruglees is dat iedereen natuurlijk zijn schrijven moet herschrijven en corrigeren, maar ik bedoelde dat dát nou juist het probleem is: ik haal zelf de fouten er niet uit. Een ander zal dit dus moeten doen voor me. Mijn vraag was dus eigenlijk wat ik moet doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat er veel fouten ontstaan. @DWE: dat lettertype heb ik niet in Word..is dat in de nieuwste versie? @ Zjors: het is een goed idee om eerst te schijven en dán spellingcontrole...alleen als ik hem er af heb gehaald dan blijft de tekst gemarkeerd als niet controleren, ik krijg de spellingcontrole er met geen mogleijkheid meer op. Weet iemand hoe dit moet? dit scheelt wellicht al de helft.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
19 april 2012 - 15:04
Mijn vraag was dus eigenlijk wat ik moet doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat er veel fouten ontstaan.
Laten proeflezen.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
19 april 2012 - 15:14
Dankje, DWE! ik merk dat het lettertype veel uitmaakt. Dyslexie zit overigens in de familie. Ik heb een neefje dat niet kan lezen, zelfs geen cijferreeksen.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 16:26
Ik heb veel bewondering voor je doorzettingsvermogen. Petje af! Twee tips: NIET nadenken over spelling als je aan het schrijven bent en ten tweede, zoals anderen hier ook opmerken, laten proeflezen, keer op keer. Maak je geen zorgen over de opmaak, dat doet de uitgever. @schli: Je hebt duidelijk geen idee hoe ingrijpend dyslexie is. http://www.stichtingtaalhulp.nl/STdyslx.htm Het zomaar vergelijken met het corrigeren en herschrijven van een stuk door om het even welke schrijver snijdt dus geen hout en is veel te kort door de bocht.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 20:29
@ Deessee-en-France, Dank voor je bericht. Mijn opa is er nu al 4 wken mee bezig om het te corrigeren en proeflezen, maar wil daarom graag het aantal fouten reduceren vóór ik het laat proeflezen (ik denk niet dat hij dit blíjft doen namelijk). en inderdaad: als ik schrijf moet ik me niet druk maken over spelling. Hierdoor heb ik bijna 18 jaar niet meer geschreven!! (als kind schreef ik non stop boeken en trok me niks aan van de spelfouten, later ging ik me schamen en stopte met schrijven) nu heb ik me er over heen gezet en ben dus weer aan het schrijven maar dan moet ik niet op de spelling/grammatica gaan letten inderdaad, dan lukt het 'spontane' schrijven niet meer... @DWE; dank voor het opzoeken! Het lettertype maakt zéker verschil, alleen financieel nu niet mogelijk, wellicht een goede optie als ik wat meer te besteden heb..

19 april 2012 - 20:38
@schli: Je hebt duidelijk geen idee hoe ingrijpend dyslexie is. http://www.stichtingtaalhulp.nl/STdyslx.htm Het zomaar vergelijken met het corrigeren en herschrijven van een stuk door om het even welke schrijver snijdt dus geen hout en is veel te kort door de bocht.
Aangezien ik er zelf last van heb, zal ik dat wel weten, lijkt me. Maar ook schrijvers die niet woordblind zijn zullen hun tekst moeten corrigeren en herschrijven. En ook die raken gefrustreerd door al die rode kronkels onder woorden (vooral omdat Word weinig weet van de spelling van het Nederlands). Dan is het makkelijker om de spellingcontrole tijdens het schrijven uit te zetten, gewoon lekker er op los schrijven, en de correcties pas achteraf te doen. Dan proeflezers, en uiteindelijk zul je merken dat ook met de beste proeflezers je tekst niet ongeschonden door een redactie komt. Er zijn veel schrijvers die "even" een verhaaltje typen, en er dan achterkomen dat het controleer, corrigeer en herschrijfproces veel ingrijpender is dan ze van te voren hadden kunnen denken. Daardoor is de "achterstand" van een woordblinde schrijver niet zo heel erg groot als dat je zou kunnen vermoeden. En ik weet niet hoeveel dagen Isabelle aan de tekst heeft zitten werken, maar wat ze op het forum schrijft is veel beter dan dat ik van woordblinden gewend ben. Dus ik denk dat het wel mee zal vallen. Sterker: ik denk dat er zwaar overdreven wordt, en ik ben paranoïde genoeg om niet kort te denken of de B voor Brokken staat. Er zijn genoeg schrijvers die hun hoofdstuk 1 tot hun dood blijven corrigeren en niet aan hoofdstuk twee toekomen.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2012 - 20:58
@schli: Je hebt duidelijk geen idee hoe ingrijpend dyslexie is. http://www.stichtingtaalhulp.nl/STdyslx.htm Het zomaar vergelijken met het corrigeren en herschrijven van een stuk door om het even welke schrijver snijdt dus geen hout en is veel te kort door de bocht.
Aangezien ik er zelf last van heb, zal ik dat wel weten, lijkt me. Maar ook schrijvers die niet woordblind zijn zullen hun tekst moeten corrigeren en herschrijven. En ook die raken gefrustreerd door al die rode kronkels onder woorden (vooral omdat Word weinig weet van de spelling van het Nederlands). Dan is het makkelijker om de spellingcontrole tijdens het schrijven uit te zetten, gewoon lekker er op los schrijven, en de correcties pas achteraf te doen. Dan proeflezers, en uiteindelijk zul je merken dat ook met de beste proeflezers je tekst niet ongeschonden door een redactie komt. Er zijn veel schrijvers die "even" een verhaaltje typen, en er dan achterkomen dat het controleer, corrigeer en herschrijfproces veel ingrijpender is dan ze van te voren hadden kunnen denken. Daardoor is de "achterstand" van een woordblinde schrijver niet zo heel erg groot als dat je zou kunnen vermoeden. En ik weet niet hoeveel dagen Isabelle aan de tekst heeft zitten werken, maar wat ze op het forum schrijft is veel beter dan dat ik van woordblinden gewend ben. Dus ik denk dat het wel mee zal vallen. Sterker: ik denk dat er zwaar overdreven wordt, en ik ben paranoïde genoeg om niet kort te denken of de B voor Brokken staat. Er zijn genoeg schrijvers die hun hoofdstuk 1 tot hun dood blijven corrigeren en niet aan hoofdstuk twee toekomen.
Natuurlijk valt het relatief gezien mee, maar om te gaan zeggen dat ik sterk overdrijf? Ik vraag alleen tips hoe ik hier het beste mee om kan gaan. Als je aangeeft dat mijn schrijven beter is dan dat jij gewent bent overdrijf je zélf denk ik een beetje door te zeggen dat je er zelf last van hebt. Kennelijk ben je totaal niet op de hoogte van de verschillende uitingsvormen van dyslexie en dysorhografie, waarbij het kan zijn dat spelling op een hoger niveau zit dan lezen, vergeet niet dat ik mijn teksten zelf na moet lezen en dit doro dyslexie ook moeilijk gaat. Daarom wilde ik enkel wat tips, ik wil hier niet zielig gaan doen over mijn dyslexie of zo...

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
20 april 2012 - 9:20
Als je aangeeft dat mijn schrijven beter is dan dat jij gewent bent overdrijf je zélf denk ik een beetje door te zeggen dat je er zelf last van hebt. Kennelijk ben je totaal niet op de hoogte van de verschillende uitingsvormen van dyslexie en dysorhografie, waarbij het kan zijn dat spelling op een hoger niveau zit dan lezen, vergeet niet dat ik mijn teksten zelf na moet lezen en dit doro dyslexie ook moeilijk gaat. Daarom wilde ik enkel wat tips, ik wil hier niet zielig gaan doen over mijn dyslexie of zo...
:D Jawel, Isabel! Goed gesproken. En ik had eerder niet gereageerd op Schli zijn lullige opmerkingen zoals Deesse-en-France dat heeft gedaan maar nu dan toch. Misschien is Schli zijn onderschrift ontgaan, maar proeflezen (en corrigeren, beweert hij nu) is zijn ding. Dat maakt zijn opmerking dat hij dyslectisch is echt tot een uitglijder: Of de man weet niet wat dyslectie is Of de man biedt zijn diensten aan voor iets dat hij (door overmacht) niet in staat is te doen. Goeie reclame op een schrijfforum.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 april 2012 - 9:38
Dat je dyslectisch bent, betekent dat je een bijzonder creatief talent hebt, dat is een kracht. Er bestaan digitale voicerecorders die het gesproken woord omzetten naar het geschreven woord, bekijk dat eens.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
20 april 2012 - 10:15
@Hilde C, Ik weet van 'dicteer programma's' en weet ook dat ze niet foutloos werken. Bovendien zijn ze erg kostbaar en ook voor een andere categorie dyslectie (waarbij de letters 'voor je ogen dansen en weglopen' zoals mijn zwaar dyslectische neef dat omschrijft). Isabelle wil graag weten hoe zij kan kan voorkomen dat zij fouten maakt. Bij een lichte(re) vorm van dyslectie, en dan beperk ik me even alleen tot het woordniveau, kan dat alleen door veel te lezen. Daardoor worden woorden herkent en zul je minder uitgaan van wat je denkt, verwacht of vermoed dat er staat. Op zinsniveau zou ik het echt niet weten. Ik denk niet dat je het kan voorkomen. Wel laten verbeteren.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 april 2012 - 11:16
Ik denk dat het lettertype inderdaad zal helpen en achteraf de spellingcontrole, al weet ik nog steeds niet hoe ik deze er weer op krijg wanneer ik het document heb gemarkeerd als 'niet controleren' en dan zal ik zeker, iedere keer als ik een manuscript af heb, dit moeten laten corrigeren door iemand die mij heeeeeeeeel lief vind...en heel veel tijd heeft! Er zit niets anders op, ja stoppen met schrijven maar dat doe ik niet!! :-)

20 april 2012 - 11:55
Dat maakt zijn opmerking dat hij dyslectisch is echt tot een uitglijder: Of de man weet niet wat dyslectie is Of de man biedt zijn diensten aan voor iets dat hij (door overmacht) niet in staat is te doen. Goeie reclame op een schrijfforum.
Ja, natuurlijk: je kunt er namelijk iets aan doen. Woordblindheid is geen excuus voor slecht geschreven teksten.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 april 2012 - 12:01
Gebruik je word Isabella? Dan kun je via het tabblad 'controleren' de spellingschecker weer aanzetten. Lukt dat niet, meld dan even met welke versie van word of welke software je werkt, dan kan iemand anders het misschien even voor je opzoeken. Aanzetten kan namelijk altijd weer.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 april 2012 - 12:41
Gebruik je word Isabella? Dan kun je via het tabblad 'controleren' de spellingschecker weer aanzetten. Lukt dat niet, meld dan even met welke versie van word of welke software je werkt, dan kan iemand anders het misschien even voor je opzoeken. Aanzetten kan namelijk altijd weer.
Ja ik heb het geprobeerd maar ik probeer mijn broertje (computerspecialist) nu onder druk ;-) te zetten mij te helpen, hij is verliefd dus het schiet niet echt op haha, heb gezegd dat mijn manuscript voor gaat en dat hij het maar even uit moet maken tussen door... Nee, maar komt goed anders laat ik het weten, dank voor je hulp!

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 april 2012 - 12:44
Dat maakt zijn opmerking dat hij dyslectisch is echt tot een uitglijder: Of de man weet niet wat dyslectie is Of de man biedt zijn diensten aan voor iets dat hij (door overmacht) niet in staat is te doen. Goeie reclame op een schrijfforum.
Ja, natuurlijk: je kunt er namelijk iets aan doen. Woordblindheid is geen excuus voor slecht geschreven teksten.
Het heet trouwens al tientallen jaren geen 'woordblind' meer maar dyslexie. Als het geen excuus is en je het kunt voorkomen: waarom bestaan er dan 'dyslexieverklaringen' waarmee je tijdens een opleiding allerlei faciliteiten kunt krijgen en je spelling tijdens proefwerken minder zwaar moet worden aangerekend? Raar dat dit dan voor de wet zo is bepaald als het volgens jou allemaal niet nodig is...

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 april 2012 - 14:56
Als je aangeeft dat mijn schrijven beter is dan dat jij gewent bent overdrijf je zélf denk ik een beetje door te zeggen dat je er zelf last van hebt. Kennelijk ben je totaal niet op de hoogte van de verschillende uitingsvormen van dyslexie en dysorhografie, waarbij het kan zijn dat spelling op een hoger niveau zit dan lezen, vergeet niet dat ik mijn teksten zelf na moet lezen en dit doro dyslexie ook moeilijk gaat. Daarom wilde ik enkel wat tips, ik wil hier niet zielig gaan doen over mijn dyslexie of zo...
:D Jawel, Isabel! Goed gesproken. En ik had eerder niet gereageerd op Schli zijn lullige opmerkingen zoals Deesse-en-France dat heeft gedaan maar nu dan toch. Misschien is Schli zijn onderschrift ontgaan, maar proeflezen (en corrigeren, beweert hij nu) is zijn ding. Dat maakt zijn opmerking dat hij dyslectisch is echt tot een uitglijder: Of de man weet niet wat dyslectie is Of de man biedt zijn diensten aan voor iets dat hij (door overmacht) niet in staat is te doen. Goeie reclame op een schrijfforum.
Er zijn andere dingen waar je op kunt proeflezen dan alleen op spelling, hé. Anders zou ik bijvoorbeeld geen proeflezers nodig hebben. En als je de link in Schli's onderschrift gelezen had, zou je in zijn voorsteltopic daar zelf kunnen lezen:
Ik let minder op details als spelling en grammatica, want dat is niet mijn sterkste pund