Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

schijnen / lijken

7 december 2010 - 6:20
Soms zijn er onbenulligheden die je behoorlijk bezig weten te houden, mij althans. Deze keer gaat het over schijnen en lijken. Ik heb altijd gedacht dat er een subtiel verschil tussen die twee was. Schijnen gebruik ik meer als ik iets van horen zeggen heb, lijken gebruik ik als het uit eigen waarneming is. Twee voorbeelden: Jan schijnt een hoed te dragen; ik heb Jan niet gezien, maar er Marietje vertelt dat ze Jan in de stad heeft gezien met een hoed op zijn hoofd. Jan lijkt een hoed te dragen; ik zie jan in de verte staan, maar het is donker en hij kan net zo goed een pet op zijn hoofd hebben. Ik heb daar nooit aan getwijfeld, tot ik vorige week een Vlaming sprak, die beweerde dat voor hem dat onderscheid er helemaal niet is. Nu vraag ik mij af hoe het zit: Heb ik mijn eigen betekenis gegeven, zijn er meer mensen die dat zo vinden, is het misschien een verschil tussen Vlaams en Nederlands?

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 december 2010 - 6:46
Voor mij betekenen beide woorden hetzelfde, wat de Vlaming dus zegt. Ik heb nog nooit van een verschil gehoord, tot nu. Het klinkt wel leuk :)

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 december 2010 - 6:48
Volgens de online Van Dale: schij·nen scheen, h geschenen 1 licht verspreiden 2 volgens zeggen zó zijn als wordt meegedeeld: hij schijnt ziek te zijn lij·ken leek, h geleken 1 overeenkomst hebben met: de oudste zoon lijkt op hem; dat portret lijkt niet; dat lijkt nergens naar is helemaal niet zoals het hoort 2 koppelww in schijn zijn: heel wat ~ eruitzien als iem of iets van enige betekenis Volgens mij heb je dus gelijk :nod:

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
7 december 2010 - 10:32
Iets kan ook ergens 'de schijn' van hebben. Dan is het iets algemeens dat een bepaalde uitstraling moet hebben, maar zelf neem je de werkelijkheid anders waar, bijvoorbeeld: Het had de schijn van een galabal <- het moest erop lijken, maar iedereen die binnentrad, merkte meteen dat het niet meer dan een klein dansfeestje was.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 december 2010 - 11:06
Jouw interpretatie klopt helemaal, Simon. Je geeft het juiste verschil aan. Als uitvloeisel van de 'vervaging' die tegenwoordig optreedt worden ook woorden als schijnbaar en blijkbaar foutief gebruikt.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 december 2010 - 15:29
Schijnen en lijken gebruik ik ook altijd op de manier die Simon zei. Met blijken en schijnen heb ik meer moeite. Ik hoop dat ik hiermee niet helemaal off-topic ga. Blijkbaar (of blijken) moet toch als je gegevens hebt dát het zo is (of zoiets)? Stel: je hoort van iemand dat de les uitvalt dan is het schijnen en als je zelf op je roosterwijziging waarneemt dat de docent niet aanwezig is, blijken. Klopt dat? (Sorry dat ik je topic kaap Simon, maar het is zo nutteloos een nieuw forumonderwerp aan te maken als het hier toch over verwante woorden gaat.)

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 december 2010 - 15:46
Schijnbaar heb ik het blijkbaar fout?
Daar lijkt het wel op, het heeft er alle schijn van, maar het zal nog moeten blijken ;). Simon, mijn taalgevoel zegt hetzelfde als het jouwe, maar voor jongere mensen lijkt (blijkt, schijnt) het minder duidelijk.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
7 december 2010 - 16:46
SC, zo gebruik ik die twee ook, denk ik. Blijkbaar=het blijkt met een (objectief) bewijs. Schijnbaar= zonder een (objectief) bewijs. Volgens mij is dit zo en objectief staat tussen haakjes omdat ik denk dat een bewijs altijd objectief is/hoort te zijn.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
8 december 2010 - 8:18
Psies: Het onderscheid dat Simon eerst zag scheen direct al correct te zijn. Althans, zo leek het ook mij toe en nu blijkt dat de juiste conclusie te zijn geweest.