Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

voltooid verleden tijd vraagje

Stel je schrijft een passage in voltooid verleden tijd. Je blikt dus als het ware terug op een eerder gebeurd moment. ( 'ze had die ochtend om half 8 de deur achter zich dichtgetrokken') Is het dan de regel om het hele stuk tekst in die stijl te blijven schrijven? Ik vind het op den duur behoorlijk storend worden om elke zin te schrijven in 'ze had gedaan' of 'ze was geweest''-stijl. Vooral als je best wel een lang stuk terugblikkend schrijft. Hoe zit dat? Mag je op den duur overstappen naar gewoon verleden tijd, begrijpt de lezer dan wel dat je nog steeds aan het terugblikken bent? Of is het gebruikelijk/mooi/verstandiger om dat hele stuk tekst in dezelfde stijl te blijven schrijven?

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe het meestal wordt gedaan met zulke flash-backs: de eerste zin (of twee) in de VVT, dan overgaan in de OVT en de laatste zin(of twee) weer in de VVT. Dat leest het prettigst en iedereen begrijpt dat het stuk ertussenin een flash-back is. Het wordt anders idd onprettig lezen, als alles in de VVT staat.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik doe het zoals Marlies zegt. Soms tussen door nog een of twee keer zodat de lezer eraan herinnerd wordt.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor het antwoord. Ik had het inderdaad ook zo ongeveer aangepakt en dat las naar mijn idee het lekkerst weg, maar ik wilde even bevestigd hebben dat het zo ook gebruikt kon worden.