Lid sinds

2 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoeveel dialogen?

Om een goede balans te vinden, vraag ik me af hoeveel dialogen wenselijk is. Per hoofdstuk of per pagina zoveel procent bijvoorbeeld. Is daar een richtlijn voor?

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Een verhaal wordt niet alleen gedragen door je dialogen maar door de spanning die je erin weet te leggen. Dialogen kunnen je spanningsboog voeden maar ook vertragen. Zeker als het bijna geen of te weinig functie heeft dus maar wat 'geouwehoer' is. Hoop dat je er iets aan hebt......

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Smurf, sommige schrijvers zijn ster in het schrijven van dialoog en houden dit pagina's boeiende tekst vol. Andere schrijvers produceren stroeve dialoog en houden het zo kort mogelijk.

Richtlijnen zijn er niet maar:
- voegen de dialogen iets toe (spanning, snelheid, gevoel etc.). Alles wat  je verhaal niet ondersteunt, niet verder stuwt en naar voren brengt of voor begrip belangrijk is: schrappen.
- is de taal van de dialoog aantrekkelijk (geen overbodige woorden, zinnnen, introducties etc) en kom je kernachtig to-the-point?
- past het bij het genre dat je beoefent en de bedoeling van je roman? In een roman waarin de relatie tussen twee mensen centraal staat, heeft dialoog bijvoorbeeld een belangrijke rol om die relatie uit te diepen. Bij een thriller moet de dialoog to-the-point zijn en gevat, hier kan actie of suspense een belangrijkere rol spelen. 

En natuurlijk het belangrijkste:
- ligt bij het schrijven van dialoog je sterke of zwakke punt (en wat vinden anderen van je dialogen?). Je kan op dialoogschrijven oefenen, maar bij sommige schrijvers blijft het een zwak punt. En andere schrijvers fleuren hun verhaal op met mooie dialoog waar je je helemaal in kan verliezen.