Om bepaalde woorden heenwerken: hij/zij, hem/haar

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Om bepaalde woorden heenwerken: hij/zij, hem/haar

Hi, Ik weet niet zeker of ik dit in het goede forum vraag, mocht dat niet zo zijn verplaats ik hem uiteraard graag. Sinds ongeveer een maand ben ik weer bezig met het schrijven van een fantasie verhaal. Ik merk echter dat ik best vaak hem/haar, hij/zij (his/him/her/she, schrijf in het Engels) schrijf. Uiteraard begrijp ik dat je hier soms niet omheen kunt, alleen gebruik ik 'his' bijvoorbeeld al 23 keer op de eerste pagina. Ik heb van mijn proeflezers geen feedback op deze woorden gekregen, maar het irriteert mij wel enigszins. Hebben jullie tips of ideeën om het overmatig gebruik van deze woorden te kunnen vermijden? Alvast bedankt.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou vooraal aanraden: ga je niet op zinsniveau in vreemde bochten werken om het te voorkomen. Daar krijg je alleen maar kromme, onlogische zinnen van. Om het gebruik hij/zij hem/haar te minderen, kun je beter kijken naar wat je beschrijft en hoe je het beschrijft. Vergelijk de eerste en tweede versie van: "Hij liep naar huis. Langs het pad zag hij koeien in de wei." "De weg naar huis was een lang pad door de koeienweides." Ook vaak gaat het een beetje mis bij handelingen. Daar is de verleiding natuurlijk heel groot om gewoon te schrijven hij deed dit en hij deed dat. Dat is de makkelijkste weg, maar als je iets langer nadenkt, kan het ook anders": "Karel nam de grote theekop aan. Hij nam een slok en brandde zijn tong." "De theekop verwarmde zijn handen. De eerste slok was bijna te heet om weg te krijgen." Het klopt dat het veel lezers niet zal opvallen dat je vaak hij of hem gebruikt. Maar het is wel heel goed dat het jezelf opvalt en dat je er iets aan wil gaan doen, omdat het vinden van alternatieven een heel erg goede oefening is. Daar wordt je tekst vaak in zijn geheel veel origineler en sprekender van. En om dingen op verschillende manieren te beschrijven, helpt ook erg om flexibeler te leren schrijven. Tenminste, dat deed het voor mij :)

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ga sowieso geen rare zinnen of iets dergelijks gebruiken. Dat zal meer storen dan een paar keer hij/zij, etc. Handige tip om te kijken naar hoe een zin beschreven wordt. Het is inderdaad erg makkelijk om gewoon maar 'hij pakt' te schrijven, maar dit beschrijven is natuurlijk beter. Dank, ik ga ermee aan de slag. :D