Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Tegenwoordige/verleden tijd

Hallo, Wat is mooier om het grootste deel van het verhaal in te vertellen: de verleden tijd of tegenwoordige tijd? Wat gebruik je zelf en waarom?

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Floris, in de grote romans uit de wereldliteratuur kom je veel onvoltooid verleden tijd tegen. 'Het was onvermijdelijk: de geur van bittere amandelen deed hem altijd denken aan het lot van gedwarsboomde liefdes.' (Liefde in tijden van cholera, Garcia Marquez). Dat is de klassieke verteltoon. De laatste jaren zie je steeds meer onvoltooid tegenwoordige tijd. Dat zou in bovenstaand geval opleveren: 'Het is onvermijdelijk: de geur van bittere amandelen doet hem altijd denken aan het lot van gedwarsboomde liefdes.' Je voelt een kleine verschuiving in perspectief. OTT is net wat directer. Het voelt iets meer alsof je erbij staat. De autoriteit van de verteller wordt lichtjes aangetast, wij kijken zelf mee, wij bepalen zelf wel wat we ervan vinden. Ik denk dat de verschuiving naar tegenwoordige tijd veel te maken heeft met de alomtegenwoordigheid van films en TV: snel tempo, schokkende beelden, directe confrontatie. Wil jij met je verhaal ook bereiken, toch?

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat dit erg afhankelijk is van het soort verhaal, het vertelperspectief en tot slot ook van persoonlijke voorkeur (van de schrijver als schrijver, maar ook van de schrijver als lezer). Er is geen wet van Meden en Perzen. Misschien is deze schrijfoefening geschikt om de mogelijkheden van tijd op een rijtje te krijgen? http://www.schrijvenonline.org/oefening/gebruik-d… Succes!

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Probeer de voltooid toekomende tijd eens. Kan ook leuke dingen opleveren.