Is dit een mogelijk onderwerp?

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Is dit een mogelijk onderwerp?

Hallo, ik weet niet of dit hier hoort, mijn excuses als dat niet het geval is. Nou heb ik een vraagje: net schoot me ineens een idee te binnen, maar ik heb werkelijk géén idee of het mogelijk is: De vader van (naam) is wordt ineens ernstig ziek. Haar moeder is al jarenlang geleden overleden. (naam) moet daardoor veel op haar broertje passen. Eventueel kan er ook nog bij dat het meisje een sport beoefend, daar talent voor heeft, maar er is niet genoeg geld om dat te betalen. Is het een beetje duidelijk? Vinden jullie het idee redelijk? En kan het passen in een kort verhaal? ( gerichte 4000 woorden) Graag advies, ik hoor het wel! Iris

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Iertje, alle ideeën die je hebt zijn theoretisch mogelijk. Maar wat gebeurt er? Wat is het conflict? Wat voor verandering maakt de hoofdpersoon door? Hoe gaat het aflopen?

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het wordt sowieso een open einde. Dat vind ik persoonlijk erg leuk, dan kan de lezer nog verder fantaseren. Het idee moet ik voor de rest nog even wat beter uitwerken, maar ik ga nu eerst even huiswerk maken :\\

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Administratie
 • Beheerder
Zoals Trenke al zegt is ieder onderwerp mogelijk. Als jij er sterke ideeën bij hebt en veel inspiratie krijgt door de verhaallijn die je in je hoofd hebt, wat houdt je dan nog tegen? Tip: veel verschillende schrijvers lezen. Dan leer je dat geen onderwerp te vreemd is, als je er maar een goed verhaal omheen bouwt.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Okee bedankt. Ik dacht misschien dat ik misschien (weer) te veel hooi op mijn vork nam...?

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee dat zit wel goed. Alleen: - Als je blindelings een jeugdverhaal uit de bib kiest dan is de kans groot dat het over een arm, talentvol kind met dooie ouders gaat. - Vierduizend woorden is (volgens mij) te lang voor een kortverhaal en te kort om in dit geval iets (interessants) op te bouwen. Wel een leuke uitdaging. Dus denk eens na of je het gegeven poorkid-deadparents interessanter kan maken (via taal, structuur of inhoud). Ik denk wel dat jij dat kan! Thumbs up!!!

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dus... begrijp ik nou goed dat je bedoelt dat het verhaal langer moet worden, om het interessant te maken? Ik weet sowieso ook nog helemaal niet of het wel wat wordt hoor!

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Laten we er even van uitgaan dat dit de korte inhoud is van je verhaal: "Kaatje houdt erg veel van ballet. Drie maal per week gaat ze naar de balletschool. Helaas wordt haar vader ziek (alles behalve kanker ajb) dus moet ze vaak op haar broertje passen. Weg droom om in de voetsporen te treden van haar dooie moeder die het helemaal gemaakt heeft in het wereldje maar - hoe kan het ook anders met de heupen van een 9 jarig kind - in de geboorte van Kaatje is gebleven." Je kan hiermee aan de slag. - Kortverhaal (tot 3000 woorden): hang je verhaal op aan een detail dat veel zegt over de relatie Kaatje-mammapappa. Bijvoorbeeld je begint in medias res met kaatje die 's nachts stiekem in de jurk van der moeder danst. Broertje of zieke papa "betrapt" haar, en samen halen ze herinneringen op aan mammie waardoor op een subtiele manier aan de lezer duidelijk wordt gemaakt hoe de vork aan de steel zit. - Middellang verhaal (4000- 20000 woorden): je kan voor dezelfde structuur kiezen als bij het kortverhaal, maar het is wat makkelijker om alles kwijt te kunnen aangezien je bijvoorbeeld meer dan één herinnering kunt gebruiken. Ook wordt het mogelijk om een eenvoudigere structuur te hanteren waarin je bijvoorbeeld begint met het slechte nieuws dat papsie in één of andere steeg per ongeluk HIV heeft opgedaan, en dat hij (ze waren arm zei je) de medicijnen niet kan betalen. Vanuit dat probleem bouw je verder en het eindigt helemaal top of met een flop. - Roman: Je kan er nog andere personages bij betrekken. Ik zie die relatie met haar balletlerares wel helemaal zitten. Moet je der wel een vrouw van maken. Anders is het raar. Dus dat kan je uitbouwen. Je kan beginnen met Kaatje die aan een graf staat en dan spelen met de vraag wie ligt er in de kist en gaan flashen. Kortom je kan veel meer kanten uit dan met een kortverhaal, maar het duurt ook wat langer en het vereist meer overzicht. Afhankelijk van wat je wilt/kunt doen met je verhaal, kies je het aantal woorden. Ik hoop dat het helpt. Veel succes en laat me weten als je de zilveren griffel wint.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Aha! Erg leuk! Ik kan d'r zeker wat mee, alleen is het meisje al wel 12 jaar, en krijgt ze een andere naam enz. Maar dat geeft voor de rest niet;)- Echt superbedankt!- Ja ik zal het later horen, haha! Iris

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ah, dat is een verhaal van 3500 woorden geworden. Het ligt nu te wachten om herschreven te worden, en misschien maak ik er een ander eind aan.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
PS. lijkt het jullie verstandiger om het in ik-vorm te schrijven, of juist niet?

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zou zeggen: probeer het uit. Schrijf een stukje in ikperspectief, een stukje in hij/zij-perspectief, een stukje in alwetende verteller enzovoort. Als het goed is zie je zelf wat het beste voor dat verhaal is :nod: