Start » Forum » Het schrijfproces » Stijl en techniek » Gebruik van 'gij' in plaats van u of jij in verhaal dat zich afspeelt in de 17e eeuw?

Gebruik van 'gij' in plaats van u of jij in verhaal dat zich afspeelt in de 17e eeuw?

3 reacties [Laatste bericht]
Anoniem

Gebruik van 'gij' in plaats van u of jij in verhaal dat zich afspeelt in de 17e eeuw?

Als je een verhaal leest dat zich in de zeventiende eeuw in Holland afspeelt, en wil je dan graag dat de personages elkaar in het algemeen aanspreken met het historische 'gij' , dan wel met hedendaags 'u' en 'jij'?

Aangezien ik http://www.dbnl.org/tekst/_taa008197701_01/_taa008... heb gelezen, weet ik dat een en ander wat gecompliceerder ligt dan dat ik het hierboven formuleer, maar het gaat mij nu even niet om de puntjes op de i.

Overigens, de spelling en woordkeus blijft in elk geval wel modern, zij het zoveel mogelijk zonder vreemde effecten zoals een personage ROFL ('rolling on the floor, laughing') laten schrijven. :-)

Zou jij kiezen voor 'gij'? Of toch voor 'u' en 'jij'? En waarom?

Reacties

XvR
Laatst aanwezig: 1 jaar 34 weken geleden
Sinds: 7 Feb 2016
Berichten: 43

Ik zou kiezen voor u en jij, want ik zou me storen aan gij. Het verhaal speelt zich dan wel af in de 17e eeuw, maar het is geschreven voor mensen die in de 21e eeuw leven. Of heeft gij een tijdmachine uitgevonden?

Dreamtide
Laatst aanwezig: 1 jaar 50 weken geleden
Sinds: 10 Feb 2016
Berichten: 33

Ik zou het gebruik van 'gij' in plaats van 'u' en 'jij' zoveel mogelijk vermijden.

Waarom? Heel eenvoudig. De hedendaagse mens is het niet gewoon om zijn medemens op die manier aan te spreken. Het ongebruikelijke woord leidt af van het verhaal, en dat is het laatste dat je wil bereiken. Het verhaal mag zich dan afspelen in de zeventiende eeuw, het is niet in die tijd geschreven. In zekere zin zou je het zelfs kunnen zien als een moderne 'vertaling' van een zeventiende-eeuws verhaal. Ik zou er dus voor opteren om zoveel mogelijk hedendaagse equivalenten te gebruiken voor woorden die tegenwoordig overkomen als 'stijf' of 'ouderwets' taalgebruik.

Eventueel zou je 'gij' wel kunnen gebruiken voor een personage dat in bijzonder bloemrijke bewoordingen spreekt, maar verder zou ik het gebruik ervan tot een minimum beperken.

@XvR: Je was me net voor! Blij dat we het in ieder geval eens zijn. :-)

Hekate
Laatst aanwezig: 3 jaren 4 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Je zou kunnen opteren om "gij" enkel te gebruiken in dialogen, of enkel in bepaalde (delen van) dialogen. Ik vind het wel wat toevoegen, maar als Vlaming vind ik "gij" natuurlijk minder exotisch dan "jij".

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!