Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

dialoog met meerdere mensen

18 februari 2014 - 11:45
Hallo, Hoe kan ik een dialoog schrijven met meerdere mensen zonder er steeds achter moeten zetten zegt ...? Heeft iemand daar een trucje voor? groetjes ik.1999

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2014 - 13:23
Pak eens een boek uit je kast of leen er een in de bieb. Je zult zien dat er legio mogelijkheden zijn om dat te doen.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2014 - 19:17
een dialoog met meerdere mensen is lastig. Je kunt het beter beperken of je gaat de uitdaging aan. Voor je aan z ón dialoog begint moet de lezer al veel weten van de personen. Vooral hoe ze zich uitdrukken in woorden en gebaren. Een dialoog moet je dus eerst inleiden, beschrijven, wat, waar, wie zit daar bij elkaar. De lezer moet de persoon herkennen zonder dat je steeds zijn naam hoeft te noemen. En...dit is moeilijk, vooral als je meer dan drie personen hebt.

18 februari 2014 - 21:48
Bovenvermelde reacties zijn terecht en afdoende. Maar als alternatief kan je je ook de volgende denkbeeldige exercitie proberen voor te stellen: Op een feestje met zo'n x aantal gasten (x = aantal mensen in jouw 'multiloog') serveer je snel opeenvolgend de koffie in een kopje met schoteltje, een gebakje op een bordje met een klein vorkje, een glaasje bier of rode wijn, een tapas-schoteltje met liflafjes, de kaas in blokjes en de worst in plakjes, een kommetje pistachenootjes zonder schillenreservoir en een petit-fourtje met '42' er op. En dit alles zonder bijzet- of andere tafels. Als je dit zonder morsen, vlekken of humor kan beschrijven, is jouw beoogde dialoog een eitje.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
19 februari 2014 - 0:09
Meer dan twee personages compliceert de zaak enorm. Er zijn wel een paar trucjes in aanvulling op bovenstaande. - Je kunt het gesprokene laten voorafgaan door een beschrijving, actie of handeling. Zorg dat je die in dezelfde alinea zet als het gesprokene. (Zie de alinea als een platform voor een personage; geen andere personages mogen het woord hebben in deze alinea). [Jan krabde zich achter zijn oor. 'Wat bedoel je?'] Zorg er wel voor dat die handeling niet voelt alsof hij er is bijgesleept. Het kan zinvol zijn als je een natuurlijke pauze nodig hebt tussen een vraag en een antwoord, bijv. - Je kunt een enkele keer iemand bij de naam laten aanspreken. ['Wat vind jij, Peter?'] Doe dit spaarzaam, want anders komt de dialoog onnatuurlijk over.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 februari 2014 - 9:11
Goede suggesties. Je kunt ook nog kijken of een personage van het andere geslacht kan zijn. Dat maakt het altijd wat makkelijker, vind ik. Als je dan refereert naar 'ze' gaat het bijvoorbeeld over die ene vrouw die erbij staat.