Start » Forum » Het schrijfproces » Stijl en techniek » Het schrijven van een spel of toneelstuk

Het schrijven van een spel of toneelstuk

2 reacties [Laatste bericht]
myssica
Laatst aanwezig: 3 jaren 31 weken geleden
Sinds: 3 Apr 2013
Berichten: 144

Het schrijven van een spel of toneelstuk

Dag allemaal,

Hierbij een nieuw topic over het schrijven van een spel en/of toneelstuk. Twee totaal verschillende zaken maar ze hebben wel overeenkomsten. Een aantal mensen hebben gevraagd of ik iets over deze vormen wil vertellen. Bij deze.

Hoe begin je te schrijven? (Was een vraag ergens meen ik. Ben niet zo handig met knippen/plakken/citeren)

Ik begin altijd met de spelers zelf. Zij zijn je publiek. Als de spelers het naar hun zin hebben komt de rest vanzelf. (Vanuitgaand dat je niet meteen een Hollywoodproductie gaat schrijven.) Bij een spel is dat natuurlijk logisch, maar het geldt zeker ook voor toneel. De groep-acht-musical is er voor hen plezier. De zaal komt wel vol. Op dit vlak verschillen volwassenen niet van kinderen. Wat ze leuk vinden om te spelen zijn altijd gekke, rare, karakters. Het leukste karakter om te spelen is de moordenaar. In mijn stukken is dan ook nooit één hp. Iedereen krijgt een eigen eigenaardige rol. Tip één: KIS. Keep It Simpel. Als schrijver ben je misschien gewend om prachtige verhaallijnen met mooie woorden te schrijven, dit werkt bij deze vormen verwarrend.

Ik hanteer altijd Suske en Wiske namen. Dan Dollars, Helga Bitte ein Bit en DJ Viësta, spreken voor zich. Hoe afgezaagd het ook klinkt, mensen vinden dit grappig.
Tip twee: de grappen moeten dus zitten in de karakters, de namen, kleding en entourage. Humor is naar mijn idee één van de meest moeilijke vormen. De timing moet perfect zijn. Grappen in een dialoog probeer ik dan ook te vermijden, tenzij ik zeker weet dat een speler dit aankan.

Stap twee. Waar wordt het gespeeld? Binnen? Kan je gebruik maken van een bodium? Buiten? In een bos, grasveld? Ken de plaats en maak gebruik van de omgeving. Bedenk dat het bouwen van een decor een vak is en veel geld kost. Hetzelfde geldt voor kostuums. Als iemand zelf bakken met geld wil uitgeven aan een outfit helemaal leuk, maar de speler in een vuiniszak moet zich even belangrijk voelen. Ook hierbij geldt: Keep It Simpel. Een voorbeeld: Een tafel en een paar stoelen zijn over het algemeen wel te regelen. Met een laken erover kun je door de tafel te draaien al verschillende decors maken. Je kunt bijvoorbeeld op de verschillende kanten een andere foto of plaatje drukken op het laken. (HEMA heeft speciaal papier waar je een foto of plaatje op kan printen wat je vervolgens op stof kan strijken) Je kan de tafel ook omdraaien en dan is het een boot. Of op z'n kant zetten. Met een vergiet op het hoofd heb je een loopgraf.

Als ik de twee bovengenoemde zaken helemaal helder heb, wie speelt er mee, wat kunnen ze en vinden ze leuk, in combinatie met de mogelijkheden (meestal dus beperkingen) van de omgeving, pas dan ga ik schrijven.

Ik hoop dat mijn stukje duidelijk is en ik wat vragen heb kunnen beantwoorden.

Groeten Myssica.

Reacties

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 52 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Heel interessant. Ga ik even laten bezinken :-)

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 51 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

Dankjewel voor de uiteenzetting smile. Ik vermoed dat ik eerst eens zo'n spel zou moeten zien of onderdeel ervan uitmaken. Jij maakt eigenlijk een soort van toneel-gezelschapspelen, als ik het goed begrijp?

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!