Start » Forum » Het schrijfproces » Stijl en techniek » Lange verhalen

Lange verhalen

8 reacties [Laatste bericht]
Lizzy
Laatst aanwezig: 6 jaren 28 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2013
Berichten: 11

Lange verhalen

Hoewel ik al lange tijd verhalen schrijf, blijf ik problemen houden met lange(re) verhalen. Korte verhalen lukken me wel, omdat ik dan het overzicht heb wat wanneer gebeurt, en ik niet alles uit hoef te leggen.
Met lange verhalen lukt het me vaak niet de informatie goed te verdelen. Hoeveel zeg je over personages, wat komt er later in het verhaal naar voren? Wanneer leg je bepaalde situaties uit? Als je dat steeds doet vlak voordat je die informatie nodig hebt, leest het ook raar. En flashbacks, hoeveel kun je die gebruiken zonder dat het irritant wordt of dat je verhaal in stukjes valt?

Een wat langer verhaal is me wel een keer gelukt, omdat ik het voor school in korte hoofdstukjes moest verdelen. Maar wat ik wil is gewoon een lang verhaal kunnen schrijven, een geheel, een verhaal dat vloeiend doorloopt.

Even mijn vraagjes op een rij...

-hoe verdeel ik de informatie over een lang verhaal? (bijv. info over personen, situaties ed)
-Tips om een verhaal een geheel te laten worden?
-Kun je een lang verhaal in monoloogvorm doen, zonder dat het langdradig wordt?
-Hoe vaak kun je flashbacks gebruiken zonder dat het vervelend wordt of het verhaal uiteen valt?
-Hoeveel moet/kan er in een verhaal gebeuren zonder dat het saai wordt of dat het geen verhaal meer is maar een feitenrelaas?
-Hoeveel woorden telt een lang verhaal eigenlijk? (en een kort verhaal?)

Andere tips wat betreft lange verhalen zijn natuurlijk ook heel erg welkom smile

Liefs, Lizzy

Niet alles komt over zoals ik het had bedoeld..

Reacties

Lizzy
Laatst aanwezig: 6 jaren 28 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2013
Berichten: 11

Ik ben me er overigens van bewust dat op de meeste vragen geen definitief antwoord te geven is. Ik wil gewoon graag weten hoe anderen er over denken, en daarin mijn eigen weg een beetje zien te vinden.

Niet alles komt over zoals ik het had bedoeld..

Diana Silver
Laatst aanwezig: 8 uren 22 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4946

Een verhaal in monoloogvorm? Wat bedoel je daar precies mee: een interne monoloog? Volgens mijn krijg je dan gewoon een verhaal in ik-perspectief, en dat kan heel goed (zonder langdradig te worden). Wel heb ik altijd de ervaring dat het personaal perspectief (hij/zij) makkelijker is.

Verhaal versus feitenopsomming, en ook je vraag over flashbacks en verdeling van informatie, dat ligt er geheel aan hoe je de informatie brengt. In essentie is ieder verhaal en feitenrelaas. Wat je als schrijver moet zien te doen, is de lezer meetrekken. Laat de lezer zich iets afvragen vóórdat je een situatie uitlegt. Laat de lezer verlangen naar de uitleg.
Inderdaad, er is hierop geen eenduidig antwoord te geven, maar één manier om te werken is de volgende:
Geef voldoende informatie om een situatie te schetsen: basale informatie over bijvoorbeeld de setting en de relaties tussen je persoanges. Maar laat een aantal belangrijk plotvragen open. Neem vervolgens de lezer mee op de zoektocht van je personages naar het antwoord op deze vragen.

De lengte van je verhaal... tja, daar zijn geen regels voor. Sommige weedstrijden accepteren 20.000 woorden nog als 'korte verhaal'. Een boek telt al gauw 150.000 woorden en er zijn ook boeken van meer dan 500.000 woorden. Maar daar gaat het niet om. Schrijf het verhaal dat je wil vertellen op. Dan zie je naderhand vanzelf wel of het lang of kort is geworden.

Vraagje: heb je eigenlijk al een idee voor een lang verhaal en ben je alleen nog op zoek naar een manier om die uit te schrijven, of heb je juist problemen met het in elkaar zetten van een uitgebreid genoeg plot voor een lang verhaal?

Waar waren we gebleven?

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 12 uren 35 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5915

In zijn algemeenheid zijn je vragen heel lastig te beantwoorden. Wij weten immers niet hoeveel informatie / gegevens je kwijt moet in een verhaal, hoeveel personages er spelen, wat ieders rol is, et cetera.

Een tip om een verhaal een geheel te laten zijn: ken het verhaal voor je het uitschrijft. Wat wil je vertellen? Wat is de kern? Wie / wat draait om de kern?

Ik denk dat je in het boek Korte verhalen schrijven van Ton Rozeman veel antwoorden op je vragen vindt.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Lizzy
Laatst aanwezig: 6 jaren 28 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2013
Berichten: 11

Wow, dankje voor je snelle reactie! big grin

Even maar op volgorde reageren... ik denk het wel, ongeveer. Wat ik ermee bedoel is eigenlijk een verhaal dat zich in iemands hoofd afspeelt. Dus niet noodzakelijk acties of dialogen, maar een denkproces. Vind ik persoonlijk fijn om te schrijven, maar ik weet niet wat anderen daarvan vinden.

Stukje daartussen ben ik heel blij mee, kan me wel helpen denk ik. Ik schrijf meestal gewoon 'zomaar', waar ik zin in heb. Regeltjes ken ik niet zoveel, maar het is makkelijker je eigen verhalen te beoordelen als je echt punten hebt waar je het aan kunt toetsen.

Nog een vraagje... als de lengte van het verhaal eigenlijk niet uitmaakt/ er geen regels voor zijn, waar zit dan het verschil tussen een lang en een kort verhaal?

Ik heb wel al een aantal ideeen voor een lang verhaal, maar ik vind het lastig om te bedenken hoe het verhaal echt gaat lopen. Hoeveel tijd ik besteed aan bepaalde gebeurtenissen, hoe uitgebreid ik dingen moet neerzetten, wat ik moet weglaten om genoeg vragen op te roepen zonder dat het niet meer te snappen is, etc.

Niet alles komt over zoals ik het had bedoeld..

Hekate
Laatst aanwezig: 2 jaren 48 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Ik worstel er ook mee, met het schrijven (en vooral herschrijven) van langere verhalen.

Wat lengte betreft, denk ik dat het ongeveer als volgt is:
0-500 woorden: microverhaal
500-10.000 woorden: kortverhaal
10.000-40.000 woorden: novelle
vanaf 40.000 woorden: roman

Er bestaan erg goede romans die in eerste persoon geschreven zijn, dus dat is zeker een mogelijkheid, maar de derde persoon is denk ik voor een minder ervaren schrijver wel gemakkelijker.

Flashbacks hangt helemaal van je verhaal af. Er zijn ook goede romans die aaneenhangen van flashbacks, terwijl andere verhalen het best chronologisch verteld worden. Vind ik ook moeilijk om te bepalen, als schrijver. Algemeen genomen denk ik dat je over flashbacks hetzelfde kunt zeggen als over seksscènes: ze moeten functioneel zijn wink

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Lizzy
Laatst aanwezig: 6 jaren 28 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2013
Berichten: 11

Thérèse, dankje voor de tip. Zal ik zeker eens naar gaan kijken! smile

Niet alles komt over zoals ik het had bedoeld..

Lizzy
Laatst aanwezig: 6 jaren 28 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2013
Berichten: 11

@Hekate, die ga ik zeker onthouden! xD Is inderdaad een handig punt smile

Niet alles komt over zoals ik het had bedoeld..

Syriain
Laatst aanwezig: 1 jaar 20 weken geleden
Sinds: 20 Jul 2012
Berichten: 269

Lizzy, een boek over (korte verhalen) schrijven lezen, zoals Thérèse aanraadde, is zeker een goede investering. Op die manier krijg je snel een idee over welke mogelijkheden er allemaal zijn om de punten waar jij mee zit aan te pakken.

Lees Schrijven Magazine
  • Schrijflessen van thrillerkoning Stephen King
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Speciale aanbieding!