Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

boek met voorwerp als hoofdpersonage

Hey iedereen, Ik zoek een boek (genre maakt niet uit) waarin een voorwerp (dus iets dat niet levend is) de functie van hoofdpersonage heeft. Ik ben al bij verschillende boekhandels info gaan vragen, maar het blijkt moeilijk te vinden... Als jullie tips hebben, geef een seintje! tnx!

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedoel je een kinderboek of een boek voor volwassenen? Voor kinderboeken zijn er tientallen, bijvoorbeeld met een auto in de hoofdrol, hoewel daar dan wel weer menselijk kenmerken aan gekoppeld zijn. Maar misschien bedoel je dat niet?

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hmm, even een wilde gooi in het diepe hoor, maar: De boekendief van Markus Zusak? Wordt geschreven dood 'de dood', lijkt me niet echt levend ;) maar of het nou echt als voorwerp kan gelden.. maar ik weet niet wat de eisen van jou/je leraren/wie dan ook hierover zijn?

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En dieren? Zoals The Art of Racing in the Rain? Zou ik uit pure interesse mogen vragen waarom je dit zoekt? Als research materiaal? Het lijkt mij namelijk een geweldig concept om over te schrijven.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor de berichtjes. Ik zoek het meer in de volwassenen of jongvolwassenen genre. De Boekendief (mooi!) heb ik gelezen en het is inderdaad in die richting dat ik zoek. Alleen moet het een voorwerp zijn, dus niet zoals in de boekendief een 'entiteit' die alles kan zien. Neem bijvoorbeeld een boek met in de hoofdrol een balpen (ik zeg maar iets). Er zijn geen eisen van leraren, hoor. Ik heb een idee in m'n hoofd voor een nieuw manuscript, met in de hoofdrol een voorwerp....Maar omdat ik technisch nog moet uitwerken hoe ik dit ga schrijven, wilde ik graag eens bekijken hoe andere schrijvers zoiets aanpakken.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
"Ketala" van Fatou Diome vertelt het levensverhaal van een pas overleden vrouw, gezien door de ogen van haar bezittingen. Dus niet één voorwerp, maar denk dat dit toch wel in de buurt komt van wat je zoekt?

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In Gijsbrecht van Amstel door Vondel is de stad Amsterdam de hoofdpersoon (volgens de klassieke Griekse definitie van hoofdpersoon).

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het boek 'Specht en zoon' van Willem Jan Otten wordt verteld vanuit het perspectief van een schildersdoek. Kun je daar iets mee?

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
yay, leuk! Ik ga morgen bij mijn boekhandelaar eens horen of hij ze kan bestellen... ( Tnx Avalon, Hekate en Schlimazlnik) Ik ben heel erg benieuwd hoe ze dit hebben geschreven. Ik heb zelf wel een plan, maar omdat ik bij mijn vorig manuscript 10 hoofdstukken van 'ik-vorm' naar 'hij-vorm' heb moeten omzetten omdat ik er niet tevreden over was, wil ik nu eerst eens even bekijken hoe het 'klinkt' als andere schrijvers dit doen.... Welk perspectief zouden jullie kiezen als jullie bijvoorbeeld over (bijvoorbeeld) een pen moesten schrijven? De ik-vorm lijkt me interessant omdat je dan heel dicht op de mens zit die het object in handen heeft. Ofwel moet ik het in 3de persoon schrijven, dat schept wat meer afstand, maar misschien is dat ook nodig. Ik weet niet of een lezer zich voldoende kan inleven in een verhaal dat verteld wordt door een object... Moeilijke keuzes. Maar goed, morgen ga ik mijn boekhandelaar eens lastigvallen! Tnx!

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Welk perspectief zouden jullie kiezen als jullie bijvoorbeeld over (bijvoorbeeld) een pen moesten schrijven? De ik-vorm lijkt me interessant omdat je dan heel dicht op de mens zit die het object in handen heeft. Ofwel moet ik het in 3de persoon schrijven, dat schept wat meer afstand, maar misschien is dat ook nodig. Ik weet niet of een lezer zich voldoende kan inleven in een verhaal dat verteld wordt door een object...
Plaats gewoon een stukje op Proeflezen; misschien kom je verder met de reacties.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Perspectief en hoofdpersoon moet je los van elkaar gaan zien. Als 20 mannen die je elk vanuit hun gezichtspunt het verhaal laat beleven, en het verhaal draait om het redden van een hulpeloze jongedame, dan is de dame de hoofdpersoon. En je schrijft geen regel vanuit haar perspectief.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@schlimazlnik Ja, dat begrijp ik, maar ik schrijf meestal vanuit mijn hoofdpersoon. Ik schrijf meestal niet over avonturen, maar eerder over psychologische ontwikkelingen en ben daardoor eerder geneigd om in het hoofd van mijn hoofdpersonage te kruipen. Zo'n verteller die in iedereen z'n hoofd zit te scharrelen vind ik maar niets...

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ook als het er maar één is, hoeft het perspectief niet bij de hoofdpersoon te liggen.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ooit een lang kort verhaal gelezen, HP was het horloge dat iedere keer werd over-erfd. De belevenissen van het horloge was het perspectief. Het ding heeft heel wat gehoord, gezien en meegemaakt.