Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Schrijven met verschillende stemmen

Eén van de lastigste aspecten bij het schrijven van fictie vind ik het taalgebruik van de diverse personages. Ik heb nu eenmaal een schrijfstijl en ik merk dat deze al gauw als een eenheidsaus fungeert: mijn personages gaan hetzelfde klinken. Ik probeer natuurlijk door verschillende manieren van reacties, lichaamstaal en keding en dergelijke de personages verschillend neer te zetten, maar het taalgebruik zit me dwars. Ervaren jullie dit als een probleem, of is het niet zo kritisch? Suggesties hoe dit kan worden vermeden / aangepakt?

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zou de extremen in jezelf opzoeken. Iedereen heeft iets moois in zich, maar ook iets gemeens. De ene dag ben je behulpzaam en de andere dag laat je de hele wereld het liefst in de modder zakken. Maak gebruik van die extremen en dik je personages rustig wat aan. Kruip vervolgens per karakter in zijn/haar huid en die specifieke persoonlijkheid begint vanzelf door te klinken in het taalgebruik. Kortom, zoek de meerdere persoonlijkheden in jezelf op en gebruik ze. Hoop dat je er wat aan hebt. Groet, Joost

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat heeft ook te maken met perspectief en de rol van die personages. Is het aannemelijk dat de verteller hen als wezenlijk te onderscheiden figuren kan beschrijven? Is het voor de plot zo waanzinnig belangrijk dat ze helemaal anders zijn? Ik zie niet zo waar je je druk over maakt.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je kunt ook gebruik maken van een 'voice journal'. Dan geef je ieder personage een kort dagboek stukje waarin ze zichzelf voorstellen in de eerste persoon (ik). Op die manier kruip je in de huid van je personages en probeer je zo op die manier een 'stem' te geven. Misschien dat dat helpt.

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je wilt voorkomen dat je personages dezelfde woordkeuze hebben, luister dan naar de woordkeuze van mensen om je heen en van mensen op tv bijvoorbeeld. Desnoods houd je aantekeningen bij met daarin zaken die een bepaald personage wél, maar een ander personage absoluut niet zou zeggen. Een student praat nu eenmaal anders dan de oma van diezelfde student.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
(...) mijn personages gaan hetzelfde klinken.(...)
Wat mij heeft geholpen is de personages uitvoerig uitwerken. Opleiding (bepaalt in grote mate het vocabulair); (vroegere) gezinssituatie; hobby's; wat iemand als eerst doet zodra hij/zij wakker wordt, tics; geloofsovertuiging; sterrenbeeld. Een veel uitgebreidere uitwerking van het personage dan ik gebruik/aanhaal in mijn verhaal. Tachtig procent van zo'n uitwerking is niet van belang voor de lezer. Voor mij wel. Doordat ik een personage grondig ken, kan ik moeiteloos in zijn/haar huid kruipen én hem/haar een eigen stem geven.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik doe net zoiets als Fae. Voor mijzelf hou ik een "boekje" bij waarin ik letterlijk alle kenmerken van mijn belangrijkste personages in opschrijf. Dat varieert van eventuele littekens tot een diepste wens. Ik kan ook pas echt lekker schrijven als ik het gevoel heb dat ik mijn personages ken, alsof het hele goede vrienden van me zijn. Op die manier is het makkelijker om ze allemaal een eigen stem te geven.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt allemaal. Ik zal eens wat gedisciplineerder notitie bijhouden van mijn karakters. Ik vertrouw nu te veel op mijn geheugen.

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, ik ken dat ook. Ik schijn in de val van mijn karakters te vallen. Ze moeten in het genre waarin ik verder wil juist aangedikt worden maar niet over the top fungeren. Soms laat ik ze dingen doen die niet bij ze passen en dan is het best een gepuzzel.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb hier al enkele zeer interessante tips gelezen. Mijn manier is vooral zoeken naar iemand in mijn omgeving die qua karakter is zoals ik mijn personage wil laten zijn. Ik hou die persoon in gedachten en bedenk me dan op welke manier hij/zij spreekt, beweegt, handelt. Op die manier lukt het mij vrij goed om mijn personages vlugger te doorgronden.

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik voeg me volledig bij Ginny aan. Als je goed luistert naar tv of zelfs in het dagelijks leven dan zal je al heel snel verschillen kunnen opvangen tussen twee personen binnen een bepaalde klasse, functie, etc. Want, het is niet alleen het feitelijke woordgebruik maar ook de eentonatie, pauzes, manier van praten (rustig, snel, zachte of luide stem,etc) die een persoon beschrijven naast lichaamstaal dat je al eerder zelf opsomde. Hoe meer je kan inleven in je personage des te levender hij in een verhaal tevoorschijn zal komen.