Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Vraagje over mijn Schrijfstijl

27 december 2011 - 23:25
Hoi! ik ben nieuw hier! , Ik zal me even voorstellen. Ik ben een 14 jarige doodgewone knul , die een passie heeft voor schrijven. Maar nu komt dus mijn vraag. Ik ben bezig met het uittypen van mijn dromen. Mijn dromen vind ik zo speciaal , dat ik ze uit wil typen en dus als Filmscript aanbieden aan een Filmmaker... of hoe je t ook noemt. Een klein stukje uit mn eerste filmscript. Moeder: en je weet best wel waarom , luister eens , als jij met die gothic vriendin omgaat kom je nog gauw in de problemen! Lúthien: Oja? vertel ... *spottende toon* Moeder: Schat , je weet dat die Gothic aan duistere magie doet ... *Moeder wordt onderbroken door Lúthien* Ziet dit er goed uit? Luister het gaat mij dus om de stijl , ik vraag geen domme reacties over dit stukje... enkel goed advies. Alvast bedankt.

28 december 2011 - 6:20
Ik denk dat het beter is als je een langer stuk (max 500 woorden) bij Proeflezen plaatst. En als het om een toneeltekst of filmscript gaat, dan is schrijfstijl niet belangrijk. Technische dingen zijn belangrijker, zodat een acteur makkelijk met je tekst om kan gaan. En de tekst moet natuurlijk overkomen als een acteur die uitspreekt. Bijvoorbeeld: zet de regie-aanwijzing vooraan, zodat de acteur van te voren weet hoe hij een zin moet brengen, in plaats van nadat hij deze heeft opgelezen: LÚTHIEN (spottend) Oja? vertel ... MOEDER Schat , je weet dat die Gothic aan duistere magie doet ... LÚTHIEN (onderbreekt Moeder) ... Er zijn talloze scenario's/filmscripts online te vinden waarin je kunt zien hoe dit in de praktijk wordt gedaan. Of je teksten in de praktijk te gebruiken zijn: probeer je bij een (amateur) film- of toneelclub aan te sluiten, of bij een forum voor filmers of acteurs. Jonge film- en toneelmakers hebben immers ook scripts nodig om hun eigen kunsten mee te kunnen oefenen. Jij kunt dan zien of wat in je hoofd zat ook via acteurs in het hoofd van anderen kan komen.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2011 - 10:12
Beste woekeraar, Schrijven vereist veel studie. Zoek eerst op internet en in het forum naar antwoorden. Wat betreft (theater)scripts het volgende: Korte inhoud van het verhaal. Dan volgt een lijst met rolfiguren: hun karakters etc. Geef voordat de acteurs 'spreken' een omschrijving van de omgeving, de sfeer en de situatie en tijd aan waar ze zich bevinden, niet al te uitgebreid, maar net genoeg om hen enig idee te geven. Wat betreft regieaanwijzingen: van mij mag je ze erbij zetten (en dan tussen haakjes), maar het hoeft niet. Ik ben zelf regisseur en laat liever regieaanwijzingen weg uit tekstboeken. Dan heb je als regisseur en acteur namelijk meer vrijheid en wordt je niet gehinderd door (soms belachelijke) regieaanwijzingen. Een regieaanwijzing die wel wordt gebruikt zijn de woordjes op en af. Die geven aan of de speler het toneeel/beeld betreedt of juist verlaat. Een regisseur zal altijd een eigen invulling geven aan een script. Hij bepaald uiteindelijk hoe het totaalplaatje wordt uitgevoerd, de tekst en de acteurs zijn hierbij slechts zijn instrumenten. Wat betreft de weergave: Naam persoon. Dik of onderstreept. Enter (evt regieaanwijzing) En dan de gesproken tekst voor één acteur, zonder aanhalingstekens, gewoon achter elkaar. Voordat je aan de volgende acteurszinnen begint, een regel wit toevoegen. Script onderverdelen in bedrijven, scènes en clausen. Deze worden ook vaak genummerd. Het is idd beter een langer stukje bij proeflezen te zetten om een goede beoordeling te krijgenn. En ... SOLlers geven geen domme opmerkingen... Studeer ze.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2011 - 12:24
Ontzettend bedankt voor de antwoorden , ik denk dat de kwaliteit van het script nu stukken beter is. Het was eerst erg onoverzichtelijk namelijk.

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2011 - 13:17
Hoi Woekeraar, ik heb een superlink voor je: http://www.imsdb.com/ Een database voor filmscripts. Zoals Beca al opmerkte vereist schrijven veel studie, zo ook het schrijven van een scenario. Het fijne van een script is dat je op papier altijd binnen hetzelfde stramien werkt. Voordat je je idee (in dit geval je dromen) gaat uitwerken is het handig de scènes op losse kaartjes te zetten. Je kunt echt alles over schrijven voor tv, film of theater vinden op het internet. Ook cursussen, lay-out voor scripts e.d. tref je daar aan. Ik vind het geweldig dat je op je 14de al serieus bezig bent met schrijven, heerlijk toch! Wat je schrijft over die domme reacties vind ik niet leuk, maar dat terzijde.

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
24 januari 2012 - 19:36
Een super site als het gaat om aanwijzingen hoe je scripts moet schrijven is Script Frenzy. Die heeft allerlei korte 'how to guides', zoals wat het juiste format is voor een TV script en voor een toneel script, hoe je dialoog moet schrijven en bijvoorbeeld vijf manieren om een script te beginnen.

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 november 2012 - 11:49
Beste mensen, Ook namens mij als (enigszins) gevorderde schrijver bedankt voor de gouden tips. Ik sta immers op het punt mijn eerste schreden te zetten op het vlak van scenarioschrijven, omdat ik mijn korte verhalen als televisieserie aan de man wil gaan brengen. Mijn enige leidraad hiervoor tot nu toe is 'Storm van de eeuw', Stephen Kings roman in scenariovorm. Ook kan je eens kijken op www.imsdb.com, een site waar veel scenario's van films te vinden zijn.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 november 2012 - 13:25
Ja, super deze links! Heb zelf nog een paar (boeken) tips over scriptschrijven: Nederlands boek: - Kill your darlings, Rogier Proper - Schrijven voor film, toneel en televisie, Ger Beukenkamp Engelstalige boeken (verkrijgbaar via Amazon.com en waarschijnlijk ook gewoon via bol.com): - The 101 habits of highly succesful Screenwriters, Karl Iglesias - How to write for television, Madeline Dimaggio - Screenwriting, Madeline Dimaggio - Your screenplay sucks!; 100 ways to make it great, William M. Akers Sommige van die boeken zijn ook heel nuttig voor romanschrijvers, zoals 'The 101 habits...' (over nuttige gewoontes van succesvolle schrijvers) en 'Your screenplay sucks' (over hoe je je script, of verhaal dus, punt voor punt kunt verbeteren).