Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Romantiek, daar ben ik gek op.

Zijn de kosten fiscaal aftrekbaar? Stel dat mijn boek ('Angela')een succes blijkt te zijn. Dan verdien ik wat. Dat moet ik opgeven aan de belasting en die grijpt m i n s t e n s de helft van mijn zuurverdiende, schamele royalties. Wel mag ik de kosten aftrekken: computer, papier, inkt, verzendkosten, porto, en wat verder in aanmerking komt. Maar stel, tegen beter weten in, dat het pakkende verhaal ('Angela') niet wordt uitgegeven: mag ik dan toch de kosten aftrekken van mijn huidige armzalige inkomsten? Bij voorbaat dank ik eenieder voor het medeleven!

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Klopt. Je mag wel al je bonnetjes bewaren en het, zodra het alsnog wordt, etcetera, alsnog trachten op te voeren als aanloopkosten.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De helft van je royalties gaan ze je zeker niet afpakken. Als je zelfstandig bent kan je onder bepaalde omstandigheden ook nog gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Hiermee dien je echter voorzichtig om te gaan. Ik moest creatief aftrekken eens bij de belastingdienst voorkomen en die hebben toen niet veel van mijn girorekening overgelaten :-)

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ros, ik begrijp dat je gepensioneerd bent, of iets dergelijks? Dat je alleen nog leuke dingen doet? Wat kan jou de belasting dan schelen? Wat voor kosten kun je als gepensioneerde hebben als je je manuscript wilt uitgeven via een reguliere uitgever? Je noemt papier, inkt, verzendkosten porto (wat is het verschil tussen deze twee overigens?) Over hoeveel tientjes heb je het? Twee?

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Marriejeanne, (verzendkosten zijn onder andere kosten van aantekenen, de akteenvelop, frankering, retoerenvelop, de parkeerautomaat bij het postkantoor, (waar trouwens een heel leuke meid zit) en internetkosten om te zien waar de zendingen zijn afgeleverd.) Het verschil is principieel en kan dermate oplopen, dat ik je daarvan een diner bij kaarslicht en rode wijn zou willen aanbieden!

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat is natuurlijk altijd mooi, ros! (Wanneer gaan we?) Maar ik haal je liever uit de droom. Internetkosten om te zien waar de zendingen zijn afgeleverd? Wat kost een akte-envelop? Hoe lang wil je naar die mooie meid op het postkantoor kijken? Aantekenen kost iets van zes of dertien euro of daartussenin. Dan kom ik royaal gerekend op nog steeds niet meer dan 20 euro. Ik ben bang dat het een heel klein kroketje wordt bij Japie's Smulhoek. Is óók lekker. :)

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zie ik hier trouwens iets moois romatisch ontstaan? Wijntje erbij. Heb je een chaperonne nodig marriejeanne?

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Inkomsten vallen in principe onder 'inkomsten uit overige werkzaamheden'. Als er echt sprake is van een bedrijf, is het omzet. Om voor de belastingdienst als bedrijf te worden gezien, moet je aan een aantal strenge eisen voldoen. Er wordt verder een verschil gemaakt tussen inkomsten voor de BTW en inkomsten voor de Inkomstenbelasting. (IB) Kosten kunnen worden afgetrokken. (niet alles en soms geldt er een drempel) Zelfstandigheidaftrek etc. geldt alleen voor bedrijven en daar zijn strenge eisen voor. Inkomsten uit overige werkzaamheden: http://tinyurl.com/27nn5y Ondernemer voor inkomstenbelasting: http://tinyurl.com/2q5xo4 Verder kun je altijd vragen stellen op www.higherlevel.nl

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik hoop voor je dat het mag, ook als het niet uitgegeven wordt (heb je trouwens al iets uitgegeven? dan ben je voor de wet schrijver ;) ). Alleen snap ik de titel van je topic niet. Goed, je mag best dol zijn op romantiek, maar heeft dat iets te maken met je vraag? (het maakt wel nieuwsgierig...)

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik verdenk hem ervan dat hij die titel enkel heeft gekozen om marriejeanne naar dit topic te lokken :wink: (Die is namelijk dol op kaarslicht en rode wijn van een bepaald merk, ssstttt)

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Aart, ik vroeg me dat ook al af. Misschien vanwege het aanvallige meisje op het postkantoor? ;) (Of de romantiek van het armzalige schrijversbestaan... :( :angry: ) on topic, ros: Als schrijver ben ik bij de belasting geregistreerd in de categorie vrij beroep (zelfstandig ondernemer). Ik schrijf alle kantoorbenodigdheden, porti, boeken, zelfs romantische etentjes ( ;) )enzovoort af. Misschien is zo'n inschrijving iets om te overwegen? Eliza heeft het er ook over. De links die ze geeft, zijn erg informatief.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
O, ja, Ros. Mocht marriejeanne je tijdens dat diner bij kaarslicht nog een paar goede tips aan de hand doen (doet ze vast, heeft ze standaard in haar handtasje) dan mag je dit diner ook aftrekken van de belasting als verwervingskosten :nod:

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ros, gewoon een flink stuk omreizen. Dan krijg je meer terug. Ga bijvoorbeeld via Spanje ofzo naar je uitgever in Amsterdam ofzo, kom je ook eens in Spanje :)

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Goeie tips krijg ik van jullie, wordt schatrijk, zie veel van de wereld en krijg gratis advies uit de handtas van tafelgenote bij rode wijn en kaarslicht. Niet literair, te weinig tragedie, maar wat wil ik nog meer?

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Samen met je tafelgenote een boek schrijven :nod: jullie stijlen en de dingen die jullie weten passen wel bij elkaar voor zover ik ze ken.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Te weinig tragedie, Ros? Ik zie...ik zie... Een befaamd restaurant met kaarslicht. Door de rode wijn heen die op een tafel staat te flonkeren zie ik een mooie dame. Ze heeft haar handtas onder d'r stoel geschoven en wil net een delicate neut nemen, maar... Pslash! Ruw wordt het glas haar uit handen gesmeten door een fluisterend heerschap. Het tasje met inhoud is deerlijk gehavend. De dame trouwens ook. Het heerschap trekt zich daar niets van aan, trekt haar van d'r stoel, sleept haar rennend mee het restaurant uit en gooit haar voor zich op zijn Ros. Pas dan realiseert hij zich dat het handtasje van de dame onder de stoel is achtergebleven... Voilà!

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
... nou nou nou nou nou nou nou ... "Mocht marriejeanne je tijdens dat diner bij kaarslicht nog een paar goede tips aan de hand doen (doet ze vast, heeft ze standaard in haar handtasje) dan mag je dit diner ook aftrekken van de belasting als verwervingskosten." Vanzelfsprekend! Hetzelfde geldt voor de tips, natuurlijk. :p "Niet literair, te weinig tragedie, maar wat wil ik nog meer?" Dat weet je nog maar niet, ros. Alles is literair. Alles is ook tragedie, overigens. Maar dat moeten we dan even nader definiëren. Aan tafel. Als alles in kannen en kruiken is. En als je dan nóg meer wilt... word je zo dronken als een maliepaard. "Pas dan realiseert hij zich dat het handtasje van de dame onder de stoel is achtergebleven..." Ja, helaas met al die handige tips erin. Waar blijf je dan als rosverteller?

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ros had geen oog voor het tasje en geen oog voor de omgevallen kaarsen, en zo zag hij niet dat er al vlammetjes over het damasten tafellaken dansten. Hij dacht aan slechts één ding: 'Red Mar', want die was het, die op brute wijze, voor zijn verbijsterde ogen, was weggesleurd. Hij stormde naar de uitgang, sloeg een ober, die meende dat hij zonder te betalen het pand wilde verlaten, tegen de vloer, en zag buiten de gijzelnemer, met de wanhopige Mar, wegstuiven in een gigantische terreinwagen. In het donker kon hij noch kentekennummer, noch kleur van het criminele voertuig bepalen. 'Problemen?' vroeg iemand. 'Bel de politie, bel de brandweer,' riepen gasten en personeel, die op chaotische wijze het befaamde restaurant uitrenden. Binnen een mum van tijd vlogen de vlammen alle kanten op, vraten de gordijnen aan, de meubels, het meubilair en de balken van de houten zoldering. Ros dacht aan het tasje, het geheimzinnige tasje. Maar er viel niets meer te redden. De gewonde ober werd naar buiten gedragen. Nog juist op tijd. Toen was er geen gevel meer. Het pand stond in lichterlaaie. Een muur van vuur. Dreigend werd Ros omsingeld door het restaurantpersoneel. Ook de hevig aangedane gasten bezagen hem wraakzuchtig. Snerpende politiesirenes naderden. De omgeving werd afwisselend verlicht door blauwe en rode zwaailichten. Spookachtig. Ros werd gearresteerd, en zag vanuit de arrestantenwagen een glimp van een man. Hij kende hem vaag. Hij had het handtasje van Mar in zijn hand. Toen verdween hij in de samengedromde menigte. 'Wat is hier gaande?' vroeg hij. 'Dat willen wij nu juist van u weten, ' antwoordde een politieman. Terwijl reed de arrestantenwagen naar het bureau.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nu word ik toch erg nieuwsgierig naar de inhoud van het handtasje van Mar. Er zit vast een memorystick in met daarop "Hét Verhaal"........... :nod:

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Te weinig dramatiek zegt hij.... Enne effe ongezellig on-topic weer. Ik mag mijn reiskosten naar de uitgevers en promotieplaatsen ook aftrekken van de belasting, wonderer. Waarom zou dat dan voor jouw vliegkosten niet gelden. Ik denk dat dat wel mag. Al die schrijvers wonen tegenwoordig in het buitenland. Maar ja, dat is hier. En jij zult wel daar belasting moeten betalen. Wat daar de regels zijn???? Je kunt er ook op gokken dat ze daar nooit weten wat je hier verdient.