Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Gedachten verwoorden

Hey iedereen, ik ben bezig met een fantasy verhaal en ik heb moeite met de gedachten en emoties van mijn personage neer te schrijven. In mijn kortverhalen duid ik altijd de gedachten aan door ze in cursief te schrijven, maar met een lang verhaal lijkt mij dat niet zo handig. Maar aan de andere kant, alles in het zelfde lettertype lijkt me soms nogal verwarrend voor de lezer, ze weten dan niet goed of het gedachten zijn. Hoe doen jullie dit? Groetjes

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Schrijf jij in ik-vorm? Dan is het m.i. altijd wel duidelijk dat het gedachten van de ikpersoon zijn. Maar ook in mijn verhaal in hij/zij-perspectief schrijf ik de gedachten er gewoon tussen. Voor mij duidelijk genoeg en voor lezers denk ik ook.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hier een klein stukje Dan is er gekraak, wolven huilen, akelig dichtbij. Als een gek begint Ariadne te rennen, om buiten het bereik van de wolven te blijven. Wat doen wolven zo dicht bij grote steden,dat is toch niet normaal meer? En welke kant moet ze in hemelsnaam op? Vertwijfeld schiet ze tussen de bomen door. Hier twijfel ik een beetje over. Komt dit bij jullie duidelijk over?

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, dit komt helder en duidelijk op me over. Het is voor mij helemaal duidelijk dat Ariadne's gedachten lopen van 'wat doen wolven' tot en met 'in hemelsnaam op'.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mee eens.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik lees veel fantasy en mij stoort het niet als gedachten cursief staan. Ik vind het juist wel wat toevoegen aan de tekst, meer dan wanneer het zoals hierboven staat. Je kunt extra informatie over de personages aan je tekst toevoegen als je de gedachten cursief zet, zie onderstaand voorbeeld: ‘Wil je dat ik meeloop?’ ‘Nee hoor, het gaat wel.’ Rot nou op, stom wijf.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Je stukje is wel duidelijk, maar niet zo mooi. Stel jij jezelf dat soort vragen als je op de vlucht bent voor een stel wolven?

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je hebt gelijk, bedankt wonderer. Het was me eigenlijk nog niet zo opgevallen. Dit is namelijk een stukje uit mijn eerste versie waar ik bovendien nog absoluut niet ver mee ben. IK zal op zo'n zaken is goed moeten letten, want ik heb het waarschijnlijk regelmatig gedaan.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ga geen nieuwe thread openen, dus dan maar hier. Zit even met het volgende. Ik heb een gedachte in mijn verhaal, en die gaat als volgt. Na ruim anderhalf uur kwam ik thuis en dacht, jij kan de pot op, ik blijf mooi thuis. Daarna ben ik nooit meer heen gegaan, Hilde heeft op het werk daar nooit meer iets over gezegd. Het schuin gedrukte is de gedachte van het personage. Maar is dit correct genoteerd? Of moet het nog tussen aanhalingstekens.

Lid sinds

5 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoewel ik hier of in een andere thread las dat gedachten nooit tussen aanhalingstekens mogen, zou ik het in die zin dan weer net wel doen. Zo dus: Na ruim anderhalf uur kwam ik thuis en dacht "jij kan de pot op, ik blijf mooi thuis". Of zonder aanhalingstekens zou het zo kunnen: Ik kwam thuis na ruim anderhalf uur. Jij kan de pot op, dacht ik, ik blijf mooi thuis.

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@ melvinkef Ik heb hier op SOL al ondervonden dat gedachten niet tussen aanhalingstekens worden geplaatst. Misschien gewoon een nieuwe zin? Na anderhalf uur kwam ik thuis met maar één gedachte. Jij (zij?) kan de pot op, ik blijf mooi thuis. Ik weet het niet hoor, ben ook geen expert, maar de gedachte als zin (zonder het woord denken ertussen) lijkt me voldoende en sterk genoeg.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
@12, melvinkef: De Schrijfwijzer van Renkema, Sdu uitgevers, vierde editie, zesde oplage, april 2009, zegt op pagina 381:
Aanhalingstekens worden niet gebruikt bij het weergeven van gedachten: De leraar dacht: wat is die leerling lastig.
Na ruim anderhalf uur kwam ik thuis en dacht, jij kan de pot op, ik blijf mooi thuis.
Volgens Renkema wordt de interpunctie in je fragment dus: Na ruim anderhalf uur kwam ik thuis en dacht: jij kan de pot op, ik blijf mooi thuis.