Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

wie kan en wil

Hallo, ik ben Bionda en ik ben nieuw op dit forum. Ik ben onder de indruk van jullie steun aan- en betrokkenheid bij elkaar! Ik hoop dat jullie ook mij kunnen helpen. Ik ben bezig met een thriller die Momentum heet. Het gaat over een jonge vrouw die na een ernstig auto ongeval aan een zeldzame vorm (verzonnen) van geheugenverlies blijkt te leiden. Zij herinnert zich haar man en kinderen niet, maar heeft een bijzonder gedetailleerd geheugen aan een compleet ander verleden. Als ook testen aantonen dat zij echt de persoon is waarvan iedereen beweert dat zij dat is, probeert zij zich met behulp van een psychiater en medicatie bij haar situatie neer te leggen. Totdat er aanwijzingen opduiken dat er meer aan de hand is dan haar verteld wordt. Ik ben op zoek naar mensen/deskundigen die mij iets kunnen vertellen over: -geheugenverlies, persoonlijkheidsstoornissen en de behandeling daarvan; -de voorwaarden voor gedwongen opname in een psychiatrische instelling; - kwantum mechanica. Ik haal natuurlijk veel uit Google en zo, maar hetwerkt prettiger als je uitleg krijgt en vragen kunt stellen aan (ervarings) deskundigen. Hoe doen jullie resurch voor jullie schrijfsels? Ook zoek ik andere schrijvers die iets van mij willen lezen en dat van commentaar willen voorzien. Ben graag tot wederdienst bereid. Groeten van Bionda

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Hi Bionda, Welkom! De dvd 'What the bleep do we know' is een aanrader voor wat betreft kwantum mechanica.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Welkom hier, Bionda! Wat betreft de mensen die je zoekt - ik hoor daar niet bij, al vind ik geheugenverlies op zich interessant.
Hoe doen jullie resurch voor jullie schrijfsels?
Voor mijn verhaal (dat zich 3700 jaar geleden afspeelt), doe ik dat zo: via een encyclopedie die ik op mijn computer heb staan, een boek met 4 pagina's info over die cultuur en Google. Als ik het echt niet kan vinden bedenk ik zelf iets (heb ik al heel vaak moeten doen, het schrift van die cultuur is (nog) niet ontcijferd helaas).

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als ik zo jouw samenvatting van jouw manuscript lees, dan komt de naam Mary Higgins Clark naar boven. Zij schreef ook een boek over een vrouw die bij een auto-ongeluk een geheugenverlies heeft en haar man kan aantonen dat zij echt zijn vrouw is. Ze gaat met hem mee naar huis en langzaam komt haar geheugen terug en ze had een hele goede reden om niét met hem in één huis te zijn. Natuurlijk zijn er meerdere boeken die hetzelfde onderwerp hebben, maar die daarom niet op elkaar lijken of elkaar van plagiaat betichten. Soms is er voor een bepaald onderwerp heel veel belangstelling, denk maar aan de Da Vince Code. :) De voorwaarde voor gedwongen opname in een psychiatrische instelling is dat je een gevaar voor jezelf of voor ander moet zijn. (meer weet ik niet...) Ik heb geen idee wat kwantum mechanica is, maar als het technisch is, kan je via de Nasa of de Europese tegenhanger (waarvan ik de naam niet weet) meer informatie trachten te krijgen. En soms mag je een beetje fantaseren, daar ben je schrijver voor! Succes.

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Qua gedwongen opname in een psychatrische instelling weet ik dat er iets bestaat als R.M. Dat betekent dat iemand onder Rechterlijke Macht valt wat als voordeel heeft dat als het met die persoon psychisch niet goed gaat, de psychiater hem/haar zonder tussenkomst van instanties en overlegorganen stante pede kan laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Nadeel is natuurlijk dat de persoon in kwestie niets meer te zeggen heeft over zichzelf. Bijkomende informatie: psychiaters verdienen aan patiënten, hoe bitter ook. Het is bekend dat ze aan het voorschrijven van bepaalde medicijnen voordeeltjes behalen, niet anders dan de wasmachineverkoper die na bv 50 Miele machines een gratis vakantie naar een leuke bestemming aangeboden krijgt. Tot slot wil ik graag iets van je lezen en van commentaar voorzien. Daarover zouden we mailcontact kunnen opnemen. Je kunt me een privébericht sturen.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe doen jullie resurch voor jullie schrijfsels?
Ik heb via via een paar mensen gevonden die me een en ander konden vertellen en daarna een forum met een hoop figuren die op allerlei vragen antwoord wisten. Verder een hoop instellingen, zoals het filmmuseum enzo, die konden me ook wel redelijk helpen.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Oscar, Ja die ken ik, heb beide delen bekeken. Ik ben op zoek naar behapbare informatie over parallelle universums (dat is dus de clou). Ik heb de neiging om een basisbeginsel te pakken en er een heel eind omheen te verzinnen.Het gevaar daarvan is dat ik wordt overladen met commentaar van mensen die vinden dat als je daar iets over schrijft dat het moet kloppen. Wat the Bleep heeft me overigens een heel eind geholpen.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor jullie tips, een medisch forum zou inderdaad uitkomst kunnen bieden. Ik ga eens kijken of ik iemand kan vinden die mijn vragen kan beantwoorden. Ik kan natuurlijk ook alles zelf verzinnen maar dan loop ik het gevaar dat het niet meer geloofwaardig is. Omdat de ontknoping nogal bizar is wil ik het verhaal op zich zo realistisch mogelijk schrijven. Het moet geen SF boek worden. Hebben jullie je ideeën ergens geregistreerd (i.v.m. copyrights)? Ik vond een modellenbureau waar ik voor 50 euro mijn verhaal kan deponeren. Dit op dringend advies van een juriste die daarin is gespecialiseerd. Zij had stukken gelezen en adviseerde me het concept in elk geval te beschermen. Heeft iemand daar ervaring mee?

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
hallo mariejeanne, Ik probeer je een persoonlijk berichtje te sturen maar ik krijg het niet voor elkaar. Als ik op jouw naam klik zie ik alleen hoe lang je lid bent, verder niets. Er zijn ook geen opties buiten "terug naar boven". Ligt dat aan mijn instellingen? Bionda

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bionda zei: Hebben jullie je ideeën ergens geregistreerd (i.v.m. copyrights)? Ik vond een modellenbureau waar ik voor 50 euro mijn verhaal kan deponeren. Dit op dringend advies van een juriste die daarin is gespecialiseerd. Zij had stukken gelezen en adviseerde me het concept in elk geval te beschermen. Heeft iemand daar ervaring mee? Lees ik het nu goed? Bij een modellenbureau kan je een idee voor een verhaal laten deponeren? Huh?

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Volgens mij kun je ideeen niet beschermen. Zolang een verhaal niet ontzettend op een ander verhaal lijkt, maar wel hetzelfde idee heeft, mag het gewoon geschreven worden. Dit om creativiteit te beschermen. Als een verhaal vrijwel hetzelfde is, beschermt de wet auteursrecht tegen overname. Het is vooral een kwestie van de eerste en de beste zijn. En gelukkig maar, ik zie al bedrijven de grond uitschieten die denktanks hebben en allerlei ideeen gaan deponeren en er verder niks mee doen, alleen maar hopen dat iemand hen wil betalen om dat idee te gebruiken in een film of boek.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Volgens mij is het veel belangrijker dat het geloofwaardig is dan dat het 'echt waar' is. Het personage met geheugenverlies is geen psychiater, dus volgens mij raak je alleen maar verder van je personage af door je te verdiepen in psychiater-kennis.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Bionda zei: Ik ben op zoek naar mensen/deskundigen die mij iets kunnen vertellen over: -geheugenverlies, persoonlijkheidsstoornissen en de behandeling daarvan Wat voor soort persoonlijkheidsstoornissen bedoel je?

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb misschien nog wel wat info liggen over persoonlijkheidsstoornissen tussen mijn papieren van de psychiatrie verpleging. Als je laat weten over welke stoornissen het gaat, kan ik kijken of ik iets voor je heb. Ik zou ook graag iets van je willen lezen en van commentaar willen voorzien. Je kan me hiervoor ook een privébericht sturen.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bionda zei: Ik ben op zoek naar mensen/deskundigen die mij iets kunnen vertellen over: -geheugenverlies, persoonlijkheidsstoornissen en de behandeling daarvan Wat voor soort persoonlijkheidsstoornissen bedoel je?
Een persoonlijkheidsstoornis? Als het iets in de buurt van autisme is kan ik je een hoop vertellen (eigen ervaring).

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bionda zei: Hebben jullie je ideeën ergens geregistreerd (i.v.m. copyrights)? Ik vond een modellenbureau waar ik voor 50 euro mijn verhaal kan deponeren. Dit op dringend advies van een juriste die daarin is gespecialiseerd. Zij had stukken gelezen en adviseerde me het concept in elk geval te beschermen. Heeft iemand daar ervaring mee? Bionda, zoals wonderer ook zegt, ideeën kun je niet beschermen, alleen geschreven teksten. Bovendien, als je een tekst geschreven hebt, heeft het automatisch copyright. O, en welkom in ons midden!

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
MBT copyrights: Dit is een modellenbureau dat ideeën beschermt. Je kunt daar 2 exemplaren van je verhaal of idee naartoe zenden. Eén exemplaar krijg je in een verzegelde enveloppe terug, het andere wordt 5 jaar bewaard. Het gaat er inderdaad om dat je aan kunt tonen dat je de eerste was. Als je dat niet kunt heeft dat automatisch copyright ook niet veel zin. MBT psychiatrische stoornissen: Mijn hoofdpersoon is ervan overtuigd dat ze een andere naam heeft, met iemand anders is getrouwd en een zoon van 4 heeft. De man die opduikt als haar echtgenoot herkent ze niet, en ook de twee kinderen die zij samen hebben kan ze zich niet herinneren. De artsen diagnosticeren haar met “displaced memorie loss”. Mijn HP gelooft het niet en wordt steeds meer paranoïde. Ze is ervan overtuigd dat er een soort complot tegen haar is opgezet en meent dat ze achtervolgd wordt. Ze wordt daar zo gek van dat ze vreselijk depressief raakt, met alle gevolgen van dien. Ze is uiteindelijk zo bang dat ze een wapen koopt. Haar psychiater denkt dat ze aan achtervolgingswaanzin leidt (psychotische neigingen) en omdat ze zich “inbeeld” iemand anders te zijn heeft ze volgens hem ook schizofrene neigingen. En bedankt voor het welkom, ik ben ook erg blij dat ik dit forum gevonden heb. Bionda

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je kunt jezelf toch ook een envelop met een verhaal sturen? De poststempel is dan je "bewijs". Scheelt je heel wat geld, lijkt me. Ik ben wel benieuwd hoe vaak het voorkomt dat complete verhalen gejat worden zodat je moet bewijzen dat jij de eerste was...

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt Chinouk! Goede tip. En wonderer: je kunt toch niet aantonen wat erin zat ;) Maar misschien ben ik gewoon een heel achterdochtig mens en maak ik me druk om niets :?

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als die envelop verzegeld is kan dat toch wel? Anders kan dat "modellenbureau" dat ook niet. Beetje raar allemaal. Volgens mij maak je je echt druk om niks.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja verrek, Je kunt de enveloppe natuurlijk dichtlaten! :O Helemaal niet aan gedacht! Lekker BLONT. Dat is inderdaad niets meer of minder dan dat bureau doet. Maar ik hou er maar mee op daar over na te denken, ga teveel met juristen om denk ik, en die zijn intrensiek wantrouwig. Ik maak gewoon mijn boek af en dan zie ik wel.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ha Bionda; fijn dat het allemaal toch gelukt is met posten etc. Over die bescherming; Coca Cola kon ook niet voorkomen dat Pepsi cola ging maken. Daar denk ik altijd even aan en dan maak ik me niet meer druk.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi misschien heb je wat aan onderstaande link: http://www.tandartsvandongen.nl/Bewustzijn.pdf Het is een artikel met een kwantum-mechanica theorie over het bewustzijn en de totstandkoming ervan. Pittige stof voor mensen zonder technische kennis, dat geef ik toe. Maar als je even doorbijt kan dit interessante mogelijkheden scheppen voor je verhaal denk ik. Een groet. P.S. Waarom een auto ongeval, beetje cliché vind je niet?