Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Fictief stadje situeren?

Hey iedereen,

Ik ben momenteel een boek aan het schrijven dat zich in een fictief stadje afspeelt. Nu zit ik echter met de vraag in mijn hoofd: moet ik duiden waar dit stadje zich mogelijk zou bevinden? Met name, het land of het continent.

Aangezien ik geen sci-fi/fantasy schrijf, speelt mijn verhaal zich gewoon in onze wereld af. Enkel de precieze plaats (het betreffende stadje) is fictief. Is het dan noodzakelijk dat je de lezer toelicht waar dit stadje ligt? Als ik dit niet doe, dan zullen sommige lezers misschien denken dat het verhaal zich ergens in Europa afspeelt (Scandinavië, of misschien wel Frankrijk, of...), terwijl anderen zullen denken dat het in Amerika afspeelt (De oostkust, of misschien wel Canada, of...). 

Hebben jullie zelf ook al eens een verhaal geschreven dat zich in een fictief stadje in onze wereld afspeelt en zo ja, hebben jullie dan een ruwe situering gegeven waar dit stadje mogelijk zou liggen?


 

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Om me een beeld te kunnen vormen van het stadje, zul je ongetwijfeld een beeld schetsen van het stadje, wat daar zoal voor relevants is en wat voor mensen daar zijn. Als er moskeeen en bazaren zijn, plaats ik dat stadje al gauw in een Arabisch land, als de mensen joviaal zijn, opvallend vaak in SUVs en pickups rijden en Engelse namen hebben, plaats ik het stadje makkelijk in de VS.

In de mobile game waarvoor ik werk krijgt de speler een fictief stadje dat Garden Springs heet, er verschijnen personages van diverse rassen. Speler zelf arriveert in een gele School Bus. Dan weet je dat het in de VS is. We hadden een regio in gedachten, dat helpt bij het inkleuren van stadje en verhaal, ook zonder die regio expliciet te melden. Dat kan voor een verhaal ook.

Succes!

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

moet ik duiden waar dit stadje zich mogelijk zou bevinden?

Nee tenzij dit expliciet noodzakelijk is voor het verhaal of als je expliciet wil dat de lezer weet waar op de wereld het exact dan wel ongeveer plaatsvind.

De stad Dunikerk lag verscholen in een ongerept stuk van het zwarte woud.  (aha duitsland?)

De stad Dunikerk lag verscholen in een ongerept stuk oerbos, verborgen voor de vikingen. (aha, ergens europa, en tijdsaanduiding romeinen die komen?)

De stad Dunikerk lag verscholen in een ongerept stuk oerbos, verborgen van alles en iedereen. (aha, ergens?)

Belangrijk is dat onze referentiekaders anders zijn dan die in het buitenland.

De stad Dunikerk lag op steenworp afstand van de Efteling.

 

hebben jullie dan een ruwe situering gegeven waar dit stadje mogelijk zou liggen?

Ik heb in een verhaal wel eens met google maps specifiek gezocht naar een gebied en de details van dat gebied gebruikt in het verhaal. Het gaf mezelf referentie hoe dingen konden werken voor het stadje, Vooral handig om een voetreis te beschrijven van mijn stadje naar een andere plaats daar in de buurt.