Hoe redactiesommen schrijven in een leesboek?

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoe redactiesommen schrijven in een leesboek?

Hoihoi!
Hoe schrijf ik redactiesommen op in een leesboek? Ik weet wel dat je getallen (bijv. Lizzy wordt morgen acht jaar) meestal in woorden moet opschrijven. Maar bij redactiesommen twijfel ik. In mijn boek oefenen ze met redactiesommen. Vinden jullie manier 1 of manier 2 beter. Mijn boek is voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

1. Freek heeft tien euro. Hij wil appels kopen. Elke appel kost één euro en vijftig cent. Hoeveel appels kan Freek van zijn geld kopen?

2. Freek heeft 10 euro. Hij wil appels kopen. Elke appel kost 1 euro en vijftig cent. Hoeveel appels kan Freek van zijn geld kopen?

Alvast bedankt voor het meedenken.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Uitschrijven is de regel, dus uitschrijven het antwoord op je vraag.

Maar nog even dit... Ik kan me geen scène voorstellen waarin het fijn zou lezen dat je zo'n som letterlijk uitschrijft. Weet je zeker dat er geen mooiere, meer vertellende manier is om over te brengen dat ze sommen maken?

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Bedankt voor de tip! Dan hou ik het op uitgeschreven.

De klas oefent met sommen, 1 leerling leest de som voor, de ander haalt de belangrijke dingen eruit en weer een ander moet vertellen hoe ze de som uitrekent. Een andere leerling moet zelf een som bedenken.

Ik wil best mijn stukje hier plaatsen, om te kijken of het echt zo vreselijk leest. Maar ik mag het hier niet plaatsen. En voor proeflezen moet ik wachten, omdat ik deze week al twee stukjes heb geplaatst.

Persoonlijk denk ik dat het voor de kinderen die dit gaan lezen wel meevalt, mede doordat ze het rond hun 8ste/9de ook echt op school krijgen (dat weet ik, omdat ik in groep 5 stage heb gelopen).

Ik zou eigenlijk geen andere manier weten om het op te schrijven. Misschien dat het later in het schrijfproces komt, dat ik weet hoe ik het anders kan opschrijven, maar voor nu heb ik nog geen idee.
 

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als het geen ficieboek is/wordt, kun je doen wat je wilt.  Uitschrijven is usance in FICTIE voor getallen tot 20 (als ik me het goed herinner).  De hogerliggende regel (axioma) is dat je de lezer niet (c.q. zo min mogelijk) uit zijn fictionele droom moet halen. Dit rekenboek lijkt me geen fictie en dan is dat niet aan de orde. maar ik zou ook in fictie 2021 als jaartal schrijven en niet twintigeenentwintig of tweeduizendeenentwinting. 

 

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Voor welke optie je ook voor kiest, houd in elk geval consequentie aan:

2. Freek heeft 10 euro. Hij wil appels kopen. Elke appel kost 1 euro en vijftig cent.

2. Freek heeft 10 euro. Hij wil appels kopen. Elke appel kost 1 euro en 50 cent.

Afhankelijk van de context kun je óf voor uitschrijven van getallen kiezen óf voor het concreet  weergeven ervan. Stel dat je som een citaat is uit een rekenboek, dan is het aannemelijk dat getallen daar als cijfers worden weergegeven en dat neem je dan over.

Maar is het een citaat van iemand die de som opgeeft, bijvoorbeeld de leerkracht, dan kun je beter de getallen als woorden neerzetten.