Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Tips gevraagd voor boek over het plezier van het lezen!

31 december 2020 - 11:21

Leden van dit platform zijn allemaal schrijver. Maar schrijvers zijn ook lezers. Ze nemen bij het schrijven hun eigen leeservaringen mee.

Ik werk aan een boek, over het plezier van het lezen. Aan de hand van mijn eigen ervaringen en die van anderen wil ik schrijven over wat er gebeurt als je leest. Trefwerkwoorden: verrijken (je leert veel), verbeelden (meegenomen worden), bewonderen (schoonheidservaring), bevriezen (aangesproken of geraakt worden). Ook aandacht voor vergeten (je onthoudt niet alles), en voor geheugensteuntjes zoals het boekenschrift. Verder denk ik aan: ‘hoe lees je een roman?’, ‘Welke soorten lezers heb je?’ En ‘samen lezen’ (over boekensites en leeskringen).

Heb je tips (literatuur over ‘het plezier van’), suggesties voor of verwachtingen ten aanzien van onderwerpen, ervaringen, whatever, laat ze me weten! Hier op het forum of in DM (***).

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
1 januari 2021 - 11:42

Ik denk dat een essentieel boek om kennis van te nemen is: How to read literature van Terry Eagleton.

Verder komt bij je project vooral de vraag in me op: voor wie schrijf je dit? Want mensen die al van lezen houden zullen hun eigen redenen daarvoor wel kennen, en mensen die niet van lezen houden zal je verhandeling niet erg veel zeggen... vrees ik in eerste instantie. Mijn tip zou vooral zijn: formuleer een tekstdoel. Wil je  mensen vermaken, of aanzetten tot meer lezen, of wil je informeren (ga je dan ook wetenschappelijke literatuur erbij halen over het effect van lezen op ontwikkeling of het brein)?

Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 januari 2021 - 15:16

 

Dankjewel Diana voor je inhoudelijke reactie en de boektitel. En dat op nieuwjaarsdag!

Je spoort me aan om een concreet tekstdoel te formuleren, afgestemd op een verwacht/beoogd lezerspubliek.

Even de achtergrond. Het is me in dit project te doen om een publicatie die gaat over het plezier van lezen. Ik ben voor dit project geïnspireerd geraakt door een boek van de Franse filosoof Roland Barthes, Het plezier van de tekst, en een boekje van wijlen NRC journalist Felix Eigenraam, De plezierfactor. Beide boeken zijn al wat ouder. Het eerste gaat over de directe ervaring van het plezier, het tweede over de verslaglegging van dat plezier. Ook een essay van de Franse filosoof Montaigne over lezen en onthouden c.q. vergeten is belangrijke input (de ervaring van het vergeten wat je gelezen hebt en wat je doet om dat te voorkomen) en het grappige boek van Pierre Bayard hierover.

Geïnspireerd door deze boeken wil ik zelf ook dicht blijven bij de concrete ervaring van het plezier. Mijn tekstdoel is: wat gebeurt er in dat ‘handgemeen tussen boek en lezer’ (Paul Ricoeur)? Dat precies wil ik vooral proberen te ‘vangen’ en wel in werkwoorden (die immers niet voor niets zo heten). Een post om input in mijn LinkedIn-netwerk leidde tot voor mij nieuwe werkwoorden.

Het wordt dus zowel een tegen de filosofie aanschurkend verhaal, als een inventarisatie van de manieren waarop dat plezier gedeeld /vermenigvuldigd wordt. Natuurlijk zal ik wel verwerken wat algemeen gedeeld wordt (ook op dit platform door Zara Mancourova) als het nut van lezen - die inzichten zijn reflecties op de directe ervaring.

Ja, voor wie doe je het (behalve voor je eigen genoegen)? Je hebt gelijk, niet-lezers zal ik er echt niet mee bereiken. Ik maak me geen illusies. Trouwens, ‘boeken over boeken’ zijn (in mijn waarneming, mede gebaseerd op mijn vorige boek over populaire managementboeken) meestal nicheboeken. Is dat ook de ervaring of waarneming van de leden van dit platform?

Ik gok op de vele lezers die plezier beleven aan het samen lezen zoals in de vele leesgezelschappen en op de lezers die het leuk vinden om hun ervaringen te delen via platforms zoals hebban.nl. tzum.nl, goodreads.com etc. De marketing wordt dan nog wel een dingetje ;)

Wat het niet gaat worden:

  • een boek over de werking van literatuur op het brein; dacht ik niet direct aan maar je brengt me op het idee om eventueel Eric Scherder of de zussen Stine en Lotte Jensen te interviewen; dankjewel;
  • hoe krijg ik kinderen of volwassenen aan het lezen?
  • een oefening in roman-analyse; misschien wel interview met Lidewij Paris.
  • een state of the art van de literatuurwetenschap; misschien wel een interview met Liesbeth Korthals Altes.

Om het wat aangezet te formuleren: het wordt geen ‘urgent boek’ en het zal zijn waarde ook niet ontlenen aan het nut dat ervan uitgaat. Ook geen boek in de categorie zelfhulpboeken. Wel: herkenning, vehikel voor het delen van leeservaringen, genoegen, plezier, inspiratie, schoonheidservaring aan de hand van mooie tekstfragmenten en dergelijke.

Vind je /vinden anderen dit een voldoende concreet tekstdoel?

(Dank voor je geduld om dit helemaal te lezen.)

 

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
1 januari 2021 - 15:48

 

Geïnspireerd door deze boeken wil ik zelf ook dicht blijven bij de concrete ervaring van het plezier. Mijn tekstdoel is: wat gebeurt er in dat ‘handgemeen tussen boek en lezer’ (Paul Ricoeur)?

Dit doet me denken dat je eerder een essay gaat schrijven dan een verhaal.

Trouwens, ‘boeken over boeken’ zijn (in mijn waarneming, mede gebaseerd op mijn vorige boek over populaire managementboeken) meestal nicheboeken. Is dat ook de ervaring of waarneming van de leden van dit platform?

Van mijn kant volmondige instemming. Boeken over schrijven vinden doorgaans wel goede aftrek omdat lezen over schrijven je inspiratie tot schrijven geeft. Maar een boek over het lezen van andere boeken... Ga ik dan niet liever gewoon zo'n ander boek lezen?

Wel: herkenning, vehikel voor het delen van leeservaringen, genoegen, plezier, inspiratie, schoonheidservaring aan de hand van mooie tekstfragmenten en dergelijke.

Wat je hier zegt klinkt dan weer meer als iets voor een soortement van multimedia-werk. Geen lap tekst, maar een inspiratieboek waarin relevante interviews afgewisseld worden door stukjes proza/poëzie, ervaringen en - dan ook maar meteen - mooi beeldmateriaal. Ik vraag me af of je schrijvers niet meer plezier doet met een boek als dit dan lezers, als we het over doelgroep hebben.

Ik weet niet of ik dingen zeg waar je wat aan hebt, hoor. In ieder geval succes!

 

Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 januari 2021 - 16:52

Opnieuw, dankjewel Diana.

Het boek is ook qua opzet echt nog in ontwikkeling. We zien wel wat eruit komt.

En als het er is ben jij een van de eersten die een exemplaar van me krijgt.

 

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
1 januari 2021 - 20:46

Leuk plan, Harm, maar Schrijven Online richt zich vooral op creatief schrijven - lees de Gebruikersvoorwaarden, punt 3.1:

De Schrijven Online website is bedoeld voor creatief literair schrijven in de brede zin. Zakelijke teksten, redactionele teksten of studieteksten zoals artikelen, nieuwsberichten en werkstukken behoren hier niet toe.

Jouw idee:

Het wordt dus zowel een tegen de filosofie aanschurkend verhaal, als een inventarisatie van de manieren waarop dat plezier gedeeld /vermenigvuldigd wordt.

valt vanwege de onderzoekende stijl en uitwerking niet echt onder creatief literair schrijven.

Daarom sluiten we het topic. Ook je e-mailadres geven we drie sterretjes, dit uit privacy-oogpunt. Geïnteresseerden kunnen via een privébericht contact met je opnemen.