Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Titel?

10 maart 2018 - 22:18
Hi, ik vroeg me af hoe jullie nou titels bedenken voor jullie verhalen. Ik ben daar heel slecht in dus tips zijn heel erg welkom! (Sorry als dit hoer niet mag maar ik ben nog niet zo lang op deze site)

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 maart 2018 - 22:39
Ik ben er ook niet zo best in! Daarom heb ik altijd een opschrijfboekje bij me. Soms hoor je ineens iets of zie je wat en denk je ineens: wacht, dat is het!

Tja

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
11 maart 2018 - 1:16
Soms noem ik de naam van de hoofdpersoon, soms een omgeving, soms iets wat in het verhaal voorkomt.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 maart 2018 - 2:51
Iets wat opvalt tussen de duizenden andere titels. Iets dat 'verkoopt'. Iets waarvan iemand bij de 1e x zien denkt: hee!

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 maart 2018 - 13:37
Proberen te ontdekken wat de kern van je verhaal is en daar een titel bij verzinnen. Liefst iets pakkends en origineels, als dat mogelijk is (ik neem aan dat dat wel verkoopt). Als het verhaal voornamelijk om je (ik-)hoofdpersoon draait, kun je zijn/haar naam als titel gebruiken. Of als de gebeurtenissen steeds uitdraaien op een, ik zeg maar wat, teleurstelling, dan noem je het verhaal 'Teleurgesteld'. Maak het jezelf niet te moeilijk.

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 maart 2018 - 14:53
Soms is het leuk daarover te dagdromen. Dan kom ik op naam hoofdpersonage - bvb Rebecca werkwoorden (vervoegd) - bvb Ontworteld of Ontheemd of Gepest of wat Henkie voorstelt. zelfstandige naamwoorden (met evt naam) - bvb De Kroon of De zaak Edwards In het Engels vind ik deze prachtig 'House of Cards' of een quasi nietszeggende titel met veelzeggende subtitel: De uitspraak of hoe Roger Edwards de dans ontsprong

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 maart 2018 - 18:22
Ga naar de boekhandel met pen en blocnote. Noteer titels die je aanspreken zonder erbij na te denken. Noteer er minstens twintig. Ga naar huis en 'vertaal' de titel naar jouw verhaal. De familie Meijer wordt dan: de familie xx enzovoort. Wie weet krijg je dan een goed idee. Als je gaat inzenden naar een uitgever kun je er bijna zeker van zijn dat de titel nog gaat veranderen, want meestal is het het werk van de afdeling marketing om een titel te verzinnen. Dus til er niet te zwaar aan en zie het als een tijdelijke werktitel die nog veranderen gaat. Tenzij je een geweldige titel hebt die je echt wilt bewaren, maar dat is vaak nog niet zo.

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
13 maart 2018 - 11:12
Er zijn al heel zinnige tips genoemd, die ik ook toepas. Nog eentje: schrijf voor jezelf eens op wat jouw boek doet aansluiten bij het genre waarin het schrijft, en wat het net origineel maakt. Soms levert het ineens een idee op als je die twee aspecten bij elkaar ziet.