Je schrijfdoelen voor juni 2017?

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Je schrijfdoelen voor juni 2017?

Het is weer zover: tijd voor nieuwe (of hernieuwde) schrijfdoelen! Wat zijn jullie schrijfdoelen voor juni, evt. met het oog op je jaardoelen? Rustig terugblikken op afgelopen maand kan hier. Veel succes en plezier allemaal!

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In juni wil ik opnieuw een poging wagen om dat ene korte verhaal te schrijven dat al jaren door mijn hoofd waart. Een verhaal met verschillende tijdlijnen en thema’s, te gecompliceerd voor een kort verhaal. Een hoofdrol is weggelegd voor een aap die juiste lottogetallen voorspelt. Aanvankelijk leek dat heel mysterieus: een beetje magie in een alledaagse werkelijkheid. Maar in 2010 kwam octopus Paul, die van het WK voetbal 12 van de 14 wedstrijden juist voorspelde. In één klap was het hoofdbestanddeel van mijn plot een cliché. Sinds Paul wemelt het in de media van dieren met een voorspellende gave. Twee jaar geleden heb ik toch nog een poging gewaagd. Met een verhaallijn waarin de aap al jaren dood is, en de hp moet leven met de gevolgen van zijn relatie met die aap. Ik heb eindeloos geschaafd en geslepen, maar wat een briljant moest worden is een kiezel gebleven. Ik gebruik het verhaal als kapstok voor monologen met diepe gedachten die bij gevolg slechts los aan de oppervlakte blijven zweven. De locaties zijn rampzalig: een vliegveld, een auto, een hotelkamer, erger kon ik niet verzinnen. Het verhaal stelt vragen maar geeft geen antwoorden. Het noodlot wordt niet afgewend, problemen worden niet opgelost, misdadigers worden niet gestraft, en de hp blijft in leven. Maar om de nood in dit verhaal te lenigen heb ik er toch nog een conclusie in geperst, die ik de lezer fijntjes voorkauw, en die je met enige goede wil kunt zien als een karakterontwikkeling, wat voor een kort verhaal op zichzelf al een dubieuze aangelegenheid is. Kortom een heel slecht verhaal dat ik wil schrijven in juni, opdat het in juli uit mijn hoofd zal zijn.

Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik wil in juni:
 1. Veel schrijven voor de Schrijversacademie, en daarbij vooral richten op mijn aanpak: hoe zet ik een scène op voordat ik ga schrijven om de kans op vastlopen en frustratie te verminderen. (Loop ik zoveel vast? Valt mee, maar een terugkerende valkuil is het wel.)
 2. Hoofdstuk 6 t/m 9 van mijn boek herschrijven. Als ik een beetje een constant tempo aanhoud, zou het moeten lukken; voor zover ik nu kan zien gaat pas hoofdstuk 10 echt grote aanpassingen moeten krijgen. Maar je weet natuurlijk nooit wat er nog opduikt.
 3. ... nah, laten we het daar deze keer maar bij houden wat schrijven betreft, als ik me ga vervelen dan pak ik gewoon hoofdstuk 10 er vast bij.
Succes met je verhaal, Uruguru! Ik vind zelf altijd dat een cliché als basis van je verhaal niet uitmaakt, als je het maar op een interessante manier uitwerkt. Mijn boek bevat ook heel wat elementen die je op zichzelf staand cliché zou kunnen noemen, maar die zijn (naar mijn idee) een heel eigen leven gaan leiden, soms door een twist of andere invalshoek, maar vaak ook gewoon door het diepgaander uitwerken van de achtergronden en motivaties. Leven met de gevolgen klinkt bij jouw verhaal wel als een interessante insteek.

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dankjewel Marquise, je hebt natuurlijk gelijk, het gaat altijd om de uitvoering. Velen hebben geweldige ideeën, weinigen schrijven een geweldig verhaal. Ik zou zelfs kunnen beginnen met het schrijven van zomaar een verhaal zonder dat ik enig idee heb waar het naar toe gaat. Maar de lust daartoe ontbreekt mij. Daarom is de opleiding die jij volgt aan de schrijversacademie niets voor mij, ik kijk er wel eens verlekkerd met een half oog naar, maar besef dan al snel dat ik mij bezig zou moeten houden met allerlei onderwerpen, en scenes zou moeten schrijven die me geen bal interesseren. Die energie kan ik niet opbrengen. Ik zoek daarom verhaalideeën met slagkracht, zodat de eerste inning al voor mij is, voor ik begin te schrijven. Dat is een zwaktebod, maar wel perfect in lijn met mijn beperkte schrijverskwaliteiten. Veel succes met je opleiding, met belangstelling volg ik je berichten daarover!

Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zou zelfs kunnen beginnen met het schrijven van zomaar een verhaal zonder dat ik enig idee heb waar het naar toe gaat.
Dat kan ik ook totaal niet! Best een uitdaging om iedere week weer voldoende achtergrond bij de schrijfopdrachten te verzinnen om ze leuk te maken om te schrijven. Ik ben echt een planner; voor de eerste schrijfopdracht van 300 woorden had ik eerst minstens 6 kantjes volgekrabbeld over de hoofdpersoon en haar verhaal. Het was geen compleet plot, maar genoeg om context te geven aan die 300 woorden, die ik uiteindelijk ook erg goed gelukt vond. En misschien dat ik het plot nog een keer verder uitwerk om er meer mee te doen. (Sindsdien probeer ik wel iets gerichter te werken, om aan minder uitwerking al genoeg te hebben... Scheelt toch tijd.) Ik denk dat iedereen zijn eigen manier van schrijven heeft. Bij de een ontstaan goede ideeën tijdens het schrijven, anderen doen dat voorwerk in hun hoofd en kunnen pas beginnen als ze het complete plaatje voor zich zien. Ik hoor absoluut bij die laatste groep. (Een beetje offtopic dit, misschien een idee om een nieuw topic hierover te starten? Ik vind het in elk geval een interessant onderwerp.)

Lid sinds

4 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Mijn doel voor juni: mijn verhaal opnieuw lezen, nog wat fouten eruit halen en eventueel wat extra onderzoek doen (de details voor omschrijvingen: van wat voor stof werd kleding gemaakt in die tijd? En dat soort dingen.) En ook eindelijk eens wat knopen doorhakken met betrekking tot aanspreekvormen: bij sommige personages kan ik maar niet kiezen tussen "u" of "jij". (Wat hebben Engelsen het toch makkelijk ;)) Hopelijk kan ik dan ergens in de loop van de maand mijn verhaal aan wat mensen laten proeflezen.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Deze maand ga ik zo'n honderd korte verhalen lezen voor jurywerk. Ik hoop dat ik daarnaast aan een kort verhaal kan werken dat ik schrijven wil voor mijn bundel. Ik heb al een idee wat ik erin wil. Nog even verder over denken. Het schrijven gaat dan gemakkelijk. Ik heb deze maand goed gestart met een bezoek aan Versopolis, een gedichtenfestival in Antwerpen. Daar sprak ik vluchtig met Harry Man en Ilja Pfeijffer tijdens het signeren. Deze maand ook nog wat schrijfuitjes. Daarnaast ga ik verder met morning pages, of ik schuif ze door naar volgende maand, want eigenlijk wil ik het jurywerk voorrang geven.

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In juni wil ik mijn laatste les autobiografisch schrijven uitwerken. Na een nieuwe ingeving en de coach van de schrijfcursus een nieuw (hopelijk) betere start van mijn boek creëren. Tot nu toe steeds enthousiast begonnen, om op zeker moment toch tot de conclusie te komen : nee zo niet. Schrijfboek Schrijven is schrappen doorlezen, en ook een boek lezen, dat mij al een poosje ligt aan te kijken. Succes allemaal, Connie

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Na advies van de coach van mijn schrijfcursus gekocht (tweedehands): Titaantjes waren we, schrijvers schrijven zichzelf. De eerste indruk is heel positief. Zij heeft als mogelijkheid voor het schrijven van mijn boek te schrijven in de 'jij-vorm' in een brief aan mijn jongere zelf. Ik ga dit zeker uitproberen.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Oei, ik ben een tijdje weggeweest en heb mei gemist en half juni. Ik ben wel aan het schrijven gebleven, maar het is op een laag pitje komen te staan i.v.m. naderende gezinsuitbreiding :) Ik wil voor de komende maand mijn eerste project, mijn eerste boek, weer oppakken. En verder gaan aan het geheel herschrijven hiervan. Ik ben hier, eind mei, begin juni, aan begonnen en mijn handen jeuken om hier verder mee te gaan. Verder wil ik: -Een schrijfboek uitlezen. -Planning maken voor juni. Ik wil schrijftijd inplannen in mijn agenda, zodat ik zeker weet dat ik hiervoor tijd heb. - Huiswerk maken voor mijn schrijfcursus.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jurywerk gaat goed, ik ben ruim over de helft. Nog zo'n veertig verhalen te gaan. Het is leerzaam, afwisselend, verrassend. Bij sommige verhalen denk ik, dat zou die of die moeten lezen! Maar dat kan dan niet. Voor de volgende cursusles heb ik even concentratie en tijd nodig. Dat gaat pas lukken als ik de verhalen allemaal beoordeeld heb.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jurywerk af. Verhaal bijgeschreven voor bundel, nog wachten op commentaar. Bundel verder uitgebreid. Huiswerk gemaakt voor cursus: twee lessen. Boeken uitgelezen. In de planning: boekpresentatie waarvan ik het voorwoord geschreven heb, workshop gedichten schrijven. Zelf workshop aan iemand geven. Iemand helpen met haar boek. Ondertussen blijf ik proeflezen en wekelijkse schrijfcoach.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een dichteres geholpen met een gedicht en tips gegeven. Ze is tevreden. Naar boekpresentatie gegaan, daarna naar nog een waarvan ik het voorwoord geschreven heb. Ik sluit de maand af met twee keer schrijfcoach zijn voor de wekelijkse opdracht. Een verhaal geschreven op basis van het huiswerk van de cursus. Nog herschrijven. Van de drie pagina's per dag schrijven afgestapt en dat geeft weer ruimte om huiswerk te doen. Ook bezig geweest met het samenstellen / uitbreiden van mijn bundel. Hij telt nu over de 30000 woorden.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb de afgelopen tijd goed gewerkt aan het huiswerk van mijn schrijfcursus. Deze cursus is helaas afgelopen, maar de andere cursisten waren het met me eens en waarschijnlijk gaan we gewoon weer verder. Gedeeltelijk met de juf, en gedeeltelijk zonder. Ik heb ook gewerkt aan mijn eerste project. Vanwege mijn zwangerschap en mijn werk wel minder dan dat ik wilde, maar ik heb het beter gedaan dan ik in eerste instantie had gedacht. Ik was er niet aan toegekomen om schrijftijd fysiek op de planning te zetten. Dat wil ik voor juli wel doen. Verder heb ik niet het schrijfboek uitgelezen, maar wel drie andere leesboeken. Dat is ook wat waard. En, het geeft me ook inspiratie. Dat schrijfboek komt ook wel de komende maand, vermoed ik. Ik heb gelukkig tijd genoeg :)