Inspiratieloos

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Inspiratieloos

Sinds ongeveer een maand denk ik, vind ik het steeds moeilijker om te schrijven. Ik heb zo'n gevoel dat mijn schrijfkwaliteit gezakt is en dat ik dat weer moet opbouwen. En daar heb ik ook geen problemen mee. Ik vind het eerder irritant dat ik gewoon niks kan verzinnen. Mijn vingers kunnen niet lekker over het toetsenbord lopen en ik haat het. Hebben jullie misschien tips om dit te kunnen verhelpen?

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Heb ik ook wel eens last van... Ik heb zelf gemerkt dat het vaak voorkomt op een moment dat je erg aan het letten bent op dingen die je net hebt geleerd / gelezen / gehoord over schrijven. Je wordt op die manier een beetje krampachtig. Het kan dan helpen om even een blanke lei voor jezelf te maken, een speeltuinhoekje. Een wit vel of een nieuw bestandje, waarin je gewoon lekker rommelig wat mag brainstormen of uitproberen. En jezelf voorhouden dat je al doende sowieso wel toepast wat je geleerd hebt, je onderbewustzijn zorgt daar wel voor, en anders is je 2nd draft er goed voor! Anderzijds kan er natuurlijk ook een externe reden zijn waarom het niet lukt. Ben ik te moe of gestresst, of heb ik te vaak dezelfde omgeving om mij heen, dan stokt de inspiratie ook wel eens. Dan helpt het om er gewoon eens uit te gaan, al is het maar voor een simpele wandeling. Een derde tip is brainstormen met iemand anders. Die hoeft niet veel meer te doen dan je vragen te stellen, dat haalt je uit hokjes waar je in zit.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Doe mee met een kortverhalenwedstrijd met een bepaalde opdracht? Bvb de LetterRijn wedstrijd.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Heb ik ook vaak last van. Veel lezen (en dan wel romans ofzo, geen theorieboeken over schrijven) helpt soms bij mij wel. Doordat je in een verhaal duikt van een ander, kan je geïnspireerd raken en meer ideeën krijgen voor je eigen verhaal.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat ik wel eens doe als ik niks weet te verzinnen, is fanfiction schrijven. Dan bestaan de karakters al, in de wereld waarin ze leven. Het enige wat ik dan hoef te doen, is een nieuw plot verzinnen. Soms dan krijg ik verassende ideeën voor mijn eigen verhalen. En soms is het gewoon een uitlaat klep, omdat ik iets wil schrijven maar niet moeilijk wilt doen om daar nieuwe karakters voor te bedenken. Wat mij ook helpt, is het opzoeken van prompts. Dat zijn eigenlijk voorzetjes, die dienen als inspiratie. Het kan variëren van 'gebruik de volgende zin in je verhaal' tot 'schrijf over een man die...' Hiervan zijn er genoeg te vinden op Pintereset, Tumblr enz. En verder vind ik het ook leuk om mensen te observeren en dan verhalen te verzinnen. Laatst stond er iemand op de hoek van de stoep in de straat zijn band op te pompen. Ik vind het dan leuk om te bedenken waarom hij dat juist op die plek doet, en niet thuis in zijn garage of zo. Dit doe ik vrijwel altijd als ik met het openbaar vervoer reis of op een terrasje zit. Hopelijk heb je hier wat aan :) Succes ermee.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In de schrijfbibliotheek van Augustus vind je een aardig boekje om nieuwe ideeën op te doen, namelijk 'De 36 dramatische situaties' van Jan Veldman. De ondertitel is niet voor niets 'Alle mogelijke verhaalideeën op een rij' en op de achterflap lees je: 'Uit dit boek kan de potentiële schrijver, op zoek naar een goed verhaal of idee, inspiratie halen'. Mij heeft dat boekje al een aantal keren geholpen, met name bij het schrijven van korte verhalen. Maar natuurlijk kan het je ook het beginidee voor een complete roman aan de hand doen.

Lid sinds

6 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
IK lees altijd boeken als ik geen inspiratie heb. Of ik kijk tv series. Vaak krijg ik dan zoveel inspiratie dat ik vervolgens moet kiezen wat ik wel en niet in mijn boek stop...

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik had de afgelopen weken ook geen inspiratie en kon mezelf er niet toe zetten om te schrijven. Deels had dit te maken met mijn volle weken, ik was zo moe en op dat ik als ik thuis was helemaal niets wilde doen. Het had ook te maken met mijn verwachtingen, ik moest elke dag schrijven, ik moest een planning volgen, ik moest van alles van mezelf en daardoor blokkeerde ik. Nu heb ik mijn verwachtingen wat versoepelt en geef ik mezelf meer ruimte om te klooien en te spelen. Om wat op Schrijven Online rond te klikken en te lezen bijvoorbeeld, waardoor ik ineens een idee krijg voor de schrijfopdracht, waar ik al een aantal weken niet meer aan meegedaan had omdat ik geen inspiratie had.