Lid sinds

6 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Stukken manuscript online publiceren vóór opsturen naar uitgever

Hoi allemaal! Ik heb besloten om mijn schrijven wat serieuzer aan te pakken. Nu heb ik een website gemaakt om te bloggen over mijn schrijfprojecten en hier wil ik ook een aantal van mijn verhalen delen. Met de korte verhalen heb ik geen probleem. Hier heb ik verder geen plannen meer mee en ik vind het een fijn idee dat ze niet liggen te verstoffen op mijn harde schijf. Maar over mijn manuscript twijfel ik een beetje. Wat denken jullie? Verkleint het de kansen om uitgegeven te worden als er al een proloog en een aantal hoofdstukken online staan? Of kleven hier nog andere risico's aan? Mijn redenen om het wel te doen: - Ik kan alvast wat promotie maken voor het boek (zeker aangezien ik van plan ben om het in eigen beheer uit te geven als het niet lukt via een reguliere uitgeverij). - Misschien wordt het juist eerder opgepikt door een uitgever (ik weet het, de kans is klein, maar een mens mag dromen toch...) - Ook als je uitgegeven wordt bij een reguliere uitgeverij, is het belangrijk om zelf promotie te maken. Dus waarom niet nu alvast beginnen? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie mening!

Lid sinds

4 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In het kader van alles lezen wat los en vast zit heb ik (helaas) ook de 50 tinten grijs reeks gelezen, nu viel het mij op dat er een vermelding gemaakt wordt van het feit dat het verhaal en de personages online gepubliceerd zijn. Ik denk dat als je het op de juiste plaats aanbiedt, in de juiste hoeveelheid je er echt wel een publiek mee kan laten warm lopen. Het is natuurlijk ook de ideale manier om direct feedback te krijgen. Daarnaast als je niet teveel prijs wilt geven van je manuscript kan je de hoofdpersonen wellicht korte verhalen laten beleven die de proloog vormen van je manuscript? Nu ben ik een "nobody"op het gebied van publiceren en schrijven en ik haat het om digitaal te lezen dus wellicht ben ik niet echt de juiste persoon hahaha Vandaag wel een artikel gelezen over de toename van mensen die mobiel lezen fijn vinden dus nogmaals wie weet! Niet geschoten altijd gemist zou ik in dit geval denken :)

Lid sinds

6 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat is wel iets waar ik rekening mee heb gehouden ja: niet teveel weggeven. Net genoeg om de lezer nieuwsgierig te maken naar wat er daarna komt. Wel lastig hoor, internetpromotie. Ik wil het echt een kans geven, want ik geloof dat je er veel uit kan halen als je het goed doet, en bovendien lijkt het me heel leuk. Maar je moet je natuurlijk ook kwetsbaar opstellen en ik ben altijd een beetje bang dat ik mezelf onbewust overschat en dat ik over een paar maanden onder een steen wil kruipen als ik stukjes teruglees die ik nu heb geschreven haha. Bedankt voor je reactie AvS! Zijn er nog meer schrijvers die wel eens online verhalen plaatsen? En hoe wordt dat ontvangen?

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hi Esje, Een interessant onderwerp. Vooral omdat ik dit ook wil doen, wanneer mijn 'boek' iets verder gevorderd is. Je moet wát om je eigen werk te promoten :unibrow: Mijn zorg is echter niet dat ik te veel weg zou geven aan een lezer, maar dat ik mijn eigen (origineel ?) idee terugvind in iemand anders z'n boek. Dus ik moet eens goed nadenken hoe ik dat afscherm.

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hmm, echt een heel goed idee is het misschien niet. Bij de meeste uitgeverijen krijg je een contract waarin staat dat je tijdens de redactieperiode niets van het verhaal openbaar mag maken. Proeflezers zijn natuurlijk geen probleem, maar het gaat erom dat het -bijvoorbeeld- niet online wordt gepubliceerd, zichtbaar voor iedereen. Ik kan me dan voorstellen dat ze niet erg blij zijn als een deel van het manuscript al online staat vóór het afsluiten van het contract. Of ze er echt een probleem van zouden maken, dat weet ik niet. Daarvoor heb ik te weinig informatie, en misschien verschilt het van uitgever tot uitgever. Misschien kun je stukken die wel gelinkt zijn aan je manuscript, maar niet bij het manuscript zelf horen, online zetten? Geschrapte scènes (lekker prikkelend), een stukje uit het verleden van een personage, een soort "alternatieve proloog"... je kunt die stukjes ook speciaal voor de blog schrijven, als je wat meer promotie wilt zonder je manuscript zelf prijs te geven. Het helpt je tegelijkertijd met dieper in je eigen verhaal graven (door bijvoorbeeld een stukje te schrijven vanuit het perspectief van een personage waarbij je dat normaal niet zou doen, of bedenken hoe een scène óók had kunnen lopen). Als ze interessant zijn, zal de lezer vanzelf benieuwd worden naar het échte verhaal. Je verspreidt hier en daar hints over de wereld, het plot en de personages, maar heel weinig, zodat de lezer geprikkeld raakt zonder het echte verhaal te hebben gelezen. Nadeel: het kost meer tijd. PS. Wat een prachtige blog!

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ben ook bezig met het maken van een eigen website, en dit soort vragen komen ook bij mij op. Je bent in elk geval dus niet de enige. Mijn idee was wel om een aparte, korte, verhalen te maken van de personages die in mijn roman voorkomen. Dit kan dan echter pas nadat het boek is uitgegeven, dus op dit moment is het nog niet om aan te raden. Je zou zoiets wellicht wel als een prikkeling kunnen gebruiken, net zoals de geschrapte scenes e.d. waar Suicune het over heeft. Verder wilde ik een plek maken voor tekeningen en hoe ik te werk ga. Hoe dat precies nog vorm moet krijgen heb ik geen idee van. Dat is allemaal nog in ontwikkeling. Misschien zou je ook zoiets kunnen gebruiken. Daarbij zou je ook nog gebruik kunnen maken van andere social media, zoals youtube, tumblr en facebook. In elk geval veel succes! Ik heb even je website bekeken en die ziet er heel aantrekkelijk uit :)

Lid sinds

6 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Oké, nu twijfel ik weer heel erg. Misschien dat ik het alleen op aanvraag aanbied dan, zodat ik een beetje in de gaten kan houden wie er allemaal bij kan... Ik weet wel dat veel andere bloggers ebooks aanbieden via MailChimp en dat je het pas toegestuurd krijgt nadat je je mailadres hebt ingevuld. Dat soort dingen moet ik nog uitzoeken. Die teasers zijn ook een goed idee, Suicune! En bedankt voor het compliment ^.^

Lid sinds

6 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk om te horen dat het het aantrekkelijk uitziet Akaatje! Ik ga er in ieder geval nog even goed over nadenken of ik delen van mijn manuscript erop laat staan voordat ik het via social media ga promoten.

Lid sinds

4 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Persoonlijk zou ik inderdaad meer neigen naar losstaande verhalen zodat je mensen al wel kan prikkelen met jouw manier van schrijven. We hebben allemaal een schrijver waarvan we weten dat wij hij/zij ook schrijft het super is gewoon vanwege de manier van schrijven dus daar kan je denk ik echt je voordeel mee doen. Daarnaast als je echt perse dingen wil promoten die bij je manuscript hoort zou ik toch kiezen voor losse verhalen rondom de personages. Zo houdt je het denk ik het veiligste :) En inderdaad mooie site!

Lid sinds

6 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Even een update: ik heb nu een wachtwoord ingesteld op de pagina met de verhalen. Zo kunnen alle mensen in mijn eigen netwerk het lezen, maar niet zomaar iedereen. Mijn plan is om in de openbare blogpost promotie te maken en daar ook aan te geven dat ze het wachtwoord kunnen opvragen als ze interesse hebben om meer te lezen. Op die manier houd ik nog wat controle, wat ik toch wel een fijn idee vind. Voor de promotie is dit natuurlijk niet de meest ideale oplossing, maar ik wil niet het risico lopen dat een uitgever me door zo'n fout afwijst...

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Esje, Ik denk dat je het anders aan kunt pakken. Marketing is inderdaad belangrijk, maar een groot onderdeel daarvan is het opbouwen van naamsbekendheid in je eigen doelgroep. Wat je met je blog kunt doen is dus bijvoorbeeld recensies gaan schrijven over boeken uit het genre waar jij ook in schrijft. Dan hoef je niets ‘weg te geven’ van je eigen boek, zeker als je nog niet mee klaar bent met schrijven. Toch kun je dan al wel een lezerspubliek bouwen, en dan als je boek klaar is dat zelf gaan uitgeven of een uitgeverij zoeken. Ik heb even gekeken op je blog. Je hebt daar een aantal ebooks gratis te downloaden via PDF. Waarom geef je deze niet zelf uit via Kobo Writing Life? Daar kun je ze gratis maken en dan in elk geval ze gratis aanbieden via de Kobo webstore. Ebooks via Kobo Writing Life komen ook automatisch om Bol.com terecht, zolang ze niet gratis zijn. Je zou ze ook bijvoorbeeld op 99 cent kunnen zetten. Dan komen ze ook op Bol terecht en dat is altijd goed voor de naamsbekendheid, want dan is je werk al te koop. Er zijn in de Engelstalige self-pub wereld wel meer schrijvers die zelf boeken uitgeven en ook een uitgever hebben. In elk geval succes! Maria

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zo lang je het bij een paar korte fragmenten uit het begin van je verhaal laat die niet te veel weggeven over het vervolg, is er niets aan de hand. Integendeel, als een uitgever die fragmenten toevallig vindt en ze vallen erg in de smaak, dan kun je er denk ik alleen maar voordeel van hebben. Maar daar moet je het dan wel bij laten. Te veel fragmenten, zeker als ze spoilers bevatten, zullen je niet helpen. Het is gewoon een kwestie van dosering. Heb je eenmaal een uitgever gevonden, dan liggen de zaken meteen anders. Dan zul je alleen nog maar in overleg ergens een fragment kunnen plaatsen.

Lid sinds

6 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
@ fritztheknife : Kobo Writing Life klinkt interessant, maar mijn korte verhalen zijn wel heel kort om er een boek van te maken. En om ze te bundelen zijn ze denk ik te verschillend. Maar ik ga er zeker nog even goed naar kijken! @ Hay: Daar heb ik inderdaad over nagedacht. Het fragment dat er nu op staat introduceert het thema van het verhaal en laat je kennismaken met de hoofdpersoon - hopelijk genoeg om geïnteresseerd te raken - maar daar blijft het bij. Toevallig las ik van de week dat jij door een uitgever benaderd bent nadat ze werk van jou op internet hadden gevonden. Dat verhaal trok mij over de streep om ook meer werk online te delen, dus grappig dat je nu reageert!

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Klopt, Esje. In de loop van november hoor ik of mijn historisch boek inderdaad uitgegeven wordt. Zeker ben ik daar natuurlijk nog lang niet van. Bij een grotere uitgeverij bekijken ze elk manuscript grondig. Zelfs als de redacteuren het graag uit willen geven, kan het alsnog sneuvelen, bijvoorbeeld omdat de uitgeverij van een ander manuscript commercieel meer verwacht. Natuurlijk ga ik de naam van die uitgeverij niet noemen zo lang ik niet weet of ze mijn boek uit gaan geven. Mocht dat wel zo zijn, dan open ik t.z.t. op SOL een boekpresentatie. Ik denk dat je het goed aanpakt, Esje. Uitgevers lezen graag iets van auteurs voordat ze overwegen om met je in zee te gaan. Dan hebben ze een indruk van je schrijfstijl en weten ze of ze veel tijd in de redactie moeten steken. Lees ook eens de blog op de voorpagina van Rik van der Vlugt met zijn vijf tips om een uitgever te vinden. Precies het punt waarover jij het topic begon, wordt daar ook in behandeld.