Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Moodboard maken voor een verhaal

24 februari 2016 - 13:17
Hoi iedereen, Naar aanleiding van een blog van Nienke over het ontwikkelen van een verhaal voor je begint te schrijven, ben ik beginnen nadenken over hoe ik schrijf. Ik heb meestal het begin in gedachte en dan zie ik wel waar ik op het einde uitkom. Soms werkt het, soms werkt het niet. Dus nu wil ik eens kijken of ik met andere technieken vlotter mijn verhaal gecreëerd krijg en het vlotter uit mijn pen rolt. Ik heb namelijk personages in mijn hoofd die ik kan linken aan mensen waar ik foto's van heb, settings van bepaalde plaatsen. Bepaalde kernwoorden die ik zeker wil verwerken in mijn verhaal. Nu vroeg ik mij dus het volgende af: Zijn er mensen die gebruik maken van moodboards? Die foto's e.d. op een bord kleven, daar dingen bijschrijven, bepaalde plaatsen en thema's erbij kleven. Details die wel belangrijk zijn voor een boek? Waarom zou ik het wel doen? Waarom net niet? Ik ben benieuwd! Alvast bedankt voor de info!

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2016 - 14:22
Hoi Els, Ik werk niet echt met moodboards. Heb wel eens wat met Pinterest geprobeerd, maar dat komt in mijn geval niet echt van de grond. Wat ik wel doe zijn grafische voorstellingen maken. Soms om een achtergrond verhaal te verduidelijken, soms om een verhaallijn te plotten. Bijv. in mijn detective verhaal zit een zogenaamd Web van Leugens. Dit zijn mensen die allemaal iets tegen het slachtoffer hadden, maar de moord zelf niet gepleegd hebben. Wel hebben ze onderlinge banden die ze graag verborgen willen houden, iets dat ze verdacht maakt, omdat ze er over gaan liegen. Daar maak ik dan een ´graph´ van d.m.v. Microsoft Publisher. Ik print het uit en houdt het bij de hand als ik mijn verhaal aan het plotten ben. Maar misschien is het iets voor je om van te voren meer structuur in je verhaal aan te brengen? Misschien is het book 'Story Engineering' van Larry Brooks dan iets voor je. Succes! Maria

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2016 - 15:33
Els, ik heb misschien een idee waarom wel of niet. Ik volg momenteel een online cursus KV schrijven en in mijn vorige les moest ik een scèneketting maken van een bestaand verhaal (stond als bijlage in de les). Dat ging nog wel. De laatste opdracht was een scèneketting schrijven voor een kort verhaal van jezelf. Daar zag ik tegenop, maar het werkte achteraf wonderwel. Ik kan me goed voorstellen dat je door een bepaalde vorm van geheugensteun, veel beter de rode draad vasthoudt, naderhand nog weet wat je wilde met 'kraken' (ik noem maar wat) en dat je verhaal/boek veel gestructureerder en strakker wordt. Dus ja, waarom zou je niet een moodboard maken of een ander soort geheugensteun? Ik noemde de sceneketting, maar ik denk dat het veel overeenkomsten heeft met de sneeuwvlokmethode of zoals jij met foto's wil werken met een moodboard.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2016 - 16:53
Bedankt dames! Ik ga het boek van Larry Brooks sowieso lezen en ik wil me al heel lang verdiepen in die sneeuwvlokmethode. Op zich lukt het verhalen schrijven wel, maar ik heb het gevoel dat ik meer uit mezelf kan halen als ik gestructureerder werk en toch op voorhand iets of wat richtlijnen uitschrijf. Ik wil tegen NaNoWriMo in november iets moois hebben waarmee ik aan de slag kan gaan. Vorig jaar had ik een fanfic van in mijn jonge jaren als leidraad en toen is het me gelukt. Nu wil ik iets nieuws creëren. November is nog ver weg, maar ik wil me tijdig voorbereiden :)

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2016 - 16:56
Hallo Els, Een moodbord gebruik ik niet. Zelf zet ik mijn verhaal in het programma WriteItNow. Maar er zijn ook andere programma's zoals Ywriter (gratis) of Scrivener. Het voordeel is dat je je hoofdpersoon inclusief alle kenmerken en bijzonderheden kunt bewaren, en er steeds bij kunt pakken, aanvullen, wijzigen e.d. Dat geldt ook voor locaties. Ik ben hiermee begonnen toen ik merkte dat ik tijdens het schrijven steeds terug moest zoeken. Voor familiebanden zou je een diagram kunnen maken, maar ik ken ook iemand die werkt met rondjes in verschillende kleurtjes. Dat vond ik er zelf erg ingewikkeld uitzien, maar als het werkt is het goed natuurlijk.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2016 - 18:50
Hoi Els, Allereerst bedankt dat je mn blog leest! Ik vind het helemaal leuk dat je hierdoor op een idee kwam dat nog nooit in me is op gekomen. ik hoor wel vaker dat mensen op Pinterest kijken voor inspiratie. Ik heb daar ooit account aangemaakt maar doe er niets mee. Ik maak alleen het lijstje met begrippen die ik door mijn historische verhalen weef. Ik gebruik ook niet zoveel technieken, misschien zou ik het wel moeten doen. Succes met je Moodboard!.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2016 - 19:24
:) graag gedaan! Ik vind het echt een superleuk blog. IEDEREEN zou het moeten lezen! Pinterest vind ik op zich handig, maar het probleem is dat die borden openbaar zijn (als ik het goed voor heb) en dan kan iedereen je bord volgen.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2016 - 19:41
Nienkea's blog is inderdaad leuk, ik lees hem ook. :) Ik heb moodboards op Pinterest geprobeerd, maar in feite bleek dat een vervanging voor wat ik al deed. Ik verzamel namelijk een enorme hoeveelheid aan plaatjes, soms stukjes tekst en muziek, die ik in aparte mappen doe voor aparte verhalen. Als ik een mooi plaatje tegenkom dat niet bij een huidig verhaal past, sla ik het toch op. Ik heb een enorme plaatjesbibliotheek met mappen in de categorieën "wezens" (met onderverdeling "mensachtigen, draken" enzo), "landschappen", "wapens" enzovoorts. Als ik inspiratie nodig heb voor wat dan ook, zit er vaak een heel mooie afbeelding ergens in mijn bibliotheek. Voor verhalen verzamel ik alles uit mijn bibliotheek dat relevant is en zoek ik daarna nog verder naar meer specifieke plaatjes. Daarvoor gebruik ik vooral de site Deviantart. Als je daar de juiste artists weet, of als je gewoon een mooie zoekterm intypt, vind je prachtige plaatjes. Nooit echt gebruiken, alleen voor inspiratie of sfeerimpressies.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2016 - 19:54
Oh dat is een supergoede tip Suicune!!! Ik kom soms plaatjes van mensen tegen waarvan ik denk: DIE wil ik als voorbeeld voor mijn boek. Of personages bij series. Momenteel ben ik helemaal in de ban van James Spader in The Blacklist. Zijn personage en dan meer bepaald zijn relatie met Liz past perfect voor mijn boek dat ik wil schrijven.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2016 - 20:54
Els Mertens, Ja, ik maak gebruik van een fysiek sfeerbord, of beter: sfeertafel. Meestal doe ik voorafgaand aan een verhaal een onderzoekje naar bruikbare details, dat zijn dan foto's, printjes van artikelen e.d. die gezamenlijk aangroeien tot een mozaiek dat alleen voor mij een herkenbare structuur heeft - degene die iets verschuift, wordt afgesnauwd. Als het verhaal af is, wordt de tafel opgeruimd en begint het weer van voor af aan. Misschien wat ouderwets, maar voor mij werkt het. ;)

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2016 - 21:06
Pinterest vind ik op zich handig, maar het probleem is dat die borden openbaar zijn (als ik het goed voor heb) en dan kan iedereen je bord volgen.
Je kan op Pinterest een aantal boards geheim, oftewel onzichtbaar, houden. Pas als je er helemaal klaar mee bent kan je ze openbaar maken, of niet, maar je hebt maar een stuk of 6 plek voor geheime boards. Dus als die vol zijn moet je ze publiceren om weer een nieuwe geheime plek te creeren, of weer leeg halen. Veel schrijvers gebruiken Pinterest om lezers een idee te geven van hoe zij denken dat de wereld uit hun boeken eruit ziet. Een soort extraatje voor de lezer dus.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2016 - 21:17
Ik gebruik een soort van moodboard. Ik heb een aparte kamer, waar ik 5 white boards heb opgehangen. Op het eerste bord heb ik een lijst van mijn hoofdstukken, met voorlopige titels. Op de twee borden die ernaast staan, heb ik een strakke, rode lijn staan, waarin ook een onderverdeling te zien is qua hoofdstukken. Eronder staan de belangrijkste personages. Als een personage voorkomt in een hoofdstuk, staat er een kruis onder het betreffende hoofdstuk. Ook staat er een opsomming van alle bijzonderheden die in mijn verhaal tegenkomen. Het vierde bord is vrijwel altijd leeg. Soms loop ik door de kamer, spelend met de ideeën in mijn hoofd. Als ik dan een goed idee, wending of plot te pakken krijg, kan ik het direct opschrijven op het white board. Als ik dan iets geschreven heb wat de moeite waard is, dan schrijf of typ ik het vaak over. En dan veeg ik het bord weer leeg voor een volgend gebruik. Op het laatste bord heb ik allerlei inspirerende plaatjes, quotes en tekeningen hangen. Als ik dan even niks weet te verzinnen, kan ik daarnaar kijken en krijg ik vaak weer motivatie. Het komt ook voor dat ik dan de neiging krijg om het bord helemaal om te gooien. Verder maak ik ook gebruik van Deviantart, net zoals Suicune. Daar heb ik ook een account. Op Pinterest ben ik ook te vinden, vooral ook voor het zoeken van verschillende plaatjes en prompts. En voor hetzelfde doel ben ik ook te vinden op Tumblr. Alhoewel ik daar ook te vinden ben voor concentratie tips e.d.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
25 februari 2016 - 10:35
Er gaat hier een wereld voor me open. Ik heb een schrijfschriftje verder niets. Dat visualiseren van je verhaallijn etc is helemaal geen gek idee. Thx Els

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 februari 2016 - 16:51
Bedankt voor de tip van DeviantArt, Suicine! Daar ga ik ook eens wat vaker rondkijken. Prachtige plaatjes voor inspiratie.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 februari 2016 - 17:21
Nienkea, die wereld die opengaat is er voor mij ook. Jemig, ik kijk soms op Pinterest, maar dat ik er wat mee zou kunnen doen is nog nooit bij me op gekomen. Goede tip, ik ga daar eens een account aanmaken. Ik ken iemand die een bedrijf heeft illustratiesenzo en zij gebruikt Pinterest ook om op ideeën te komen, zei ze. Nu moet ik er dus toch aan geloven en er iets mee doen.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
26 februari 2016 - 17:42
Nienkea, die wereld die opengaat is er voor mij ook. Jemig, ik kijk soms op Pinterest, maar dat ik er wat mee zou kunnen doen is nog nooit bij me op gekomen. Goede tip, ik ga daar eens een account aanmaken. Ik ken iemand die een bedrijf heeft illustratiesenzo en zij gebruikt Pinterest ook om op ideeën te komen, zei ze. Nu moet ik er dus toch aan geloven en er iets mee doen.
Ik vind het ook een goed idee maar het kost allemaal zoveel tijd. FB Twitter etc. Mn dagelijkse blog had ik qua tijd ook onderschat. Leuk om te doen is het wel en die interactie heeft weer tot deze post geleid.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 februari 2016 - 17:52
Nou ik denk dat ik inderdaad, na rijp beraad, ook toch via pinterest het ga proberen. Want al die foto's afprinten en zo, kostelijke grap op den duur. En dan inderdaad verschillende borden maken. Zeker als je er geheime kan hebben

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 februari 2016 - 3:08
Steeds als ik de titel van dit topic in het lijstje 'recente reacties' voorbij zag komen, las ik 'moordboard' ... :o Dat zegt misschien wel genoeg. Ik doe niet aan dingen als moodboards, rituelen of methodes, vooraf of tijdens het schrijven. Ik 'zie' ook de personages of locaties niet vooraf voor me, ik bedenk ze terwijl ik schrijf. Misschien komt dat omdat ik korte verhalen schrijf, en de personages steeds anders zijn. Ik diep een personage uit en gebruik het als vehikel voor het thema dat ik met het verhaal of gedicht wil raken. Wat ik wel doe, is research, research en o ja, research. Ik zoek álles op terwijl ik schrijf, woorden waar ik een ander synoniem voor wil, bijvoorbeeld. En als ik mijn browsergeschiedenis van de afgelopen dagen bekijk, heb ik gezocht naar automerken, goede wijnjaren, meest gangbare naam voor een Chinees restaurant in de jaren tachtig, hoeveel seconden het duurt voordat een spaarlamp vol brandt, Friese jongensnamen, gangbare bodemkruipers in Portugal, bloemige aardappelsoorten, het salaris van een zeventienjarige vakkenvuller - en dan heb ik alleen maar twee oude verhalen geredigeerd en verder gewerkt aan één. Punt dat ik wilde maken gaat vooral op voor beginnende schrijvers die misschien denken dat dit soort extra's als moodboards bij het voorbereiden op: 'zitten en schrijven' horen, dat is niet zo. Het kan je helpen, maar een intuïtieve schrijver kan er ook op vastlopen. Zo heb ik ook Scrivener geprobeerd, en de sneeuwvlokmethode. Ik verloor er tijd mee, die ik liever had willen gebruiken om te schrijven. Op scrivener liep ik zelfs compleet vast. Lijstjes maken verpest mijn schrijfflow blijkbaar totaal. Al snel heb ik mijn eigen manier weer opgepakt, gewoon, zoals dat het beste werkt (voor mij): zitten, en schrijven. Een bord in elkaar knutselen is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is géén schrijven. Research, dat hoort wel bij schrijven. Ik denk dat een moodboard maken ook een vorm van research doen is. Het is in ieder geval een vorm van conceptdenken. De valkuil is natuurlijk dat het concept niet het doel mag worden. Dus, hierbij mijn geheel vrijblijvende advies: wat je ook doet, zoek iets waardoor je concreet meer kan en gaat schrijven en indien nodig, lekkerder gaat schrijven, want dat is dan blijkbaar de formule die het beste werkt voor jou. Plak en knip in ieder geval geen tijd af van je 'kernschrijftijd', en doe je research gericht tussendoor.