lex

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoe zorg je dat je dagelijks schrijft?

7 oktober 2014 - 21:14
Hallo, Ik heb een (klein) probleem, want ik weet namelijk niet hoe ik dagelijks kan blijven schrijven. Ook al heb ik een drukke dag of heb ik weinig inspiratie wil ik er wel voor zorgen dat ik dagelijks blijf schrijven. Ik ben namelijk vandaag weer begonnen met schrijven, maar ik heb het al meer dan een half jaar niet meer gedaan. Heeft iemand tips? Alvast bedankt, Lex

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 oktober 2014 - 21:40
Wakker worden, pc aanklappen, plassen, slok water, terug op bed en rammen tot het tijd is om aan te kleden. Zo doe ik het :nod: Iedere dag. Drukke dagen zijn nooit een excuus en geen inspiratie ken ik niet. :D

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 oktober 2014 - 21:48
Zorg dat je altijd een schrift of notitieboekje bij je hebt, zodat je tussendoor losse gedachten, mooie zinnen, gesprekken die je opvangt in de trein of andere inspiratie die je krijgt kunt noteren. Dat zijn misschien geen lange teksten, maar je bent in ieder geval met het schrijven bezig ;).

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 oktober 2014 - 22:42
Tandenpoetsen, pyjama aan, onder de deken kruipen met een kop thee en mijn laptop, en tikken tot het al lang tijd geweest is om naar bed te gaan. Zo doe ik het :D

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 oktober 2014 - 9:12
's ochtends kan ik dus niet schrijven, want dan heb ik werk/ school. Altijd druk en in het weekend moet ik eruit om van alles en nog wat te doen. Wat ik doe is 's avonds na het eten standaard een uurtje schrijven. Het is niet dat ik altijd inspiratie heb, maar op die manier heb ik elke dag een moment waar ik mijn schrijfboekje of laptop pak. Door er een patroon in aan te brengen denken je hersentjes na een tijdje ook: o, nu gaan we schrijven. Een beetje zoals een slaapritme krijg je dan ook een schrijfritme. Daarbij heb ik altijd een klein notitieboekje bij me. Op die manier kan ik altijd even schrijven als ik wat bedenk, hoor of gewoon zin heb in wat gekrabbel. Succes!

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
8 oktober 2014 - 10:13
Ik denk dat het er wat vanaf hangt of je een ochtend- of een avondmens bent, 's ochtends schrijven heb ik ook nog nooit gedaan, dan ga ik liever een half uurtje later slapen. Ik schrijf elke avond nadat mijn dochter is gaan slapen, voor ik aan het huishouden begin, en als er tijd overschiet ook nog daarna. En ik probeer ook mijn middagpauze voor schrijfwerk te benutten, al is dat dan eerder voor proeflezen, forums bijhouden, researchen, eventueel wat herschrijven, en niet zo vaak echt om eerste versies te schrijven.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
8 oktober 2014 - 10:46
Ik denk dat je ervoor moet zien te zorgen dat je altijd iets hebt om over te schrijven; maakt niet uit wat het is. Stel, je hebt de ochtendkrant gelezen, pik er een artikel uit waar je schrijvend op reageert, al is het maar kort (niet voor publicatie, voor jezelf). Of: kijk naar buiten, wat zie je? Schrijf het op. Of: kijk naar jezelf; hoe voel je je, zit je haar goed, moet je naar de tandarts, hoe vind je dat - maakt niet uit wat het is, schrjf het op. Al zijn het maar enkele regels, uiteindelijk wordt het een gewoonte, een patroon, een manier van leven en wil (kun) je niet meer zonder. Al die kleine dingen kunnen eventueel ooit een inspiratie zijn voor een verhaal. Probeer niet elke dag iets te schrijven dat goed is, dat functioneert, een afgerond geheel is, een heel verhaal. Schrijf gewoon die kleine dingen. Het grote werk komt later, en waarschijnlijk vanzelf, want wat Sophienne in #4 zegt, klopt. Je zult op een bepaald moment willen schrijven en het niet kunnen tegenhouden.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
8 oktober 2014 - 12:50
Hoi Lex, Je bent weer begonnen zeg je. Hoe deed je het voordat je was gestopt? Er staan al een aantal tips hier. Ik zit een beetje met hetzelfde probleem. Drukke baan, gezin, hond, andere hobbies, etcetera. Ik ben begonnen met een dagboek en dat helpt heel goed. "Een dagboek?" hoor ik je denken. Niet zo een waarbij elke dag begint met "Lief dagboek" hoor :-). Het gaat er niet eens om wàt ik erin schrijf, àls ik er maar in schrijf, en als ik dan eenmaal aan het schrijven ben komen de ideeën meestal vanzelf. Heel veel sterkte en plezier!

lex

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 oktober 2014 - 17:30
Dankjewel allemaal voor de reacties. Veel van jullie tips zal ik zeker gaan gebruiken! bartsnel: voordat ik stopte schreef ik gewoon maar wat af en toe. Ik kon zomaar in één weekend 20.000 woorden schrijven en dan het volgende week helemaal niks. Er zat niet echt en structuur in en dat wil ik nu juist wel.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
8 oktober 2014 - 21:23
Hoi Lex, leuk dat je er weer bent :)
Ik kon zomaar in één weekend 20.000 woorden schrijven en dan het volgende week helemaal niks. Er zat niet echt en structuur in en dat wil ik nu juist wel.
Wat je kunt doen als je die week erna geen inspiratie hebt, is die 20.000 woorden opnieuw bekijken, schrappen, nóg beter maken. Vaak zit je dan weer helemaal in het verhaal en krijg je daarvan weer inspiratie voor nieuwe verhaallijnen. Succes!

Via

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
11 oktober 2014 - 17:09
Het lukt mij echt niet om elke dag te schrijven. Zou ik ook niet willen. Ik schrijf liever in één dag heel veel (waarvoor ik dan alle andere dingen aan de kant schuif), dan elke dag een beetje. Ook totaal geen structuur eigenlijk, wat jij zegt. Dat had ik wel trouwens, vrijdag was mijn vaste schrijfdag. Daar komt nu niets meer van terecht. Misschien ga ik dat weer eens opnieuw invoeren. :)

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 oktober 2014 - 20:57
Nou ik schrijf vaste dagen per week als ik geen andere dingen hoef te doen (die momenten plan ik altijd zelf in). Vaak ga ik dan naar het bos met mijn iPad en knal ik er een heel hoofdstuk uit. Dit werkt voor mij heel goed, elke dag schrijven lukt voor mij niet, ik heb het te druk, enz. Maar op mijn afgeplagde middagen heb ik tijd en hoef ik nergens anders aan te denken.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 oktober 2014 - 21:29
Discipline en een tijd voornemen. Iedereen heeft even veel tijd per 24 uur, dus dat kan geen belemmering zijn.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
16 oktober 2014 - 9:32
Als je een verhaal schrijft zorg dan het je zelf zo boeit dat je wilt weten hoe het afloopt net zoals een goed boek, dat wil je ook het liefst in een keer uitlezen. Doorschrijven tot het eind dan weet je hoe je eigen verhaal afloopt en heb je pas rust. Schrijven moet m.i. geen verplichting zijn maar een passie waar je niet mee op kan houden. Als het zoveel moeite kost om door te gaan is het misschien op dat moment niet het juiste verhaal of de juiste bezigheid. Het boek dat volgend jaar van mij uitkomt heb ik tussen al mijn dagelijkse drukke beslommeringen door geschreven. Ik móest gewoon doorschrijven ook al had ik geen tijd.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 oktober 2014 - 14:38
Ik heb altijd op verkeerde momenten veel inspiratie. Mijn gezin wil eten, maar ik wil schrijven. Mijn dochter moet ik naar school brengen, maar ik heb net een leuk plot bedacht. En dan heb ik nog het huishouden, facebook, mijn mail, mijn brieven... Tegenwoordig heb ik een joekel van een memobord waar ik per dag opschrijf wat ik MOET schrijven. Een dag heeft 24 uren... het zou toch vreemd zijn als je niet 1 uur ervan tijd hebt om te schrijven. Gewoon een kwestie van DOEN!

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 oktober 2014 - 14:47
Wat ook kan meehelpen is het meedoen aan Nanowrimo. Daar kun je het aantal woorden bijhouden en je wordt door emails en draadjes aangemoedigd om die aantal k's te schrijven. Je hoeft niets, maar proberen staat vrij. Ik heb het twee keer gedaan en evenzoveel keer paste het niet in mijn leven. Google Nanowrimo om de site te vinden waar je je kunt inschrijven. Hier op SOL loopt vaak een onderwerp waar je andere deelnemers kunt lezen over hoe het bij hun verloopt.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 oktober 2014 - 23:35
Het is een beetje een dooddoener, maar als je dat wilt, moet je het doen. Gewoon gaan zitten en schrijven, een routine creëren - voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Op een gegeven moment hoeft het schrijven zich dan minder naar de rest van het leven te plooien, omdat de rest van het leven dan gewend is zich ook rond het schrijven te plooien. Vraag is natuurlijk of je echt elke dag wil schrijven, of dat echt prioriteit heeft in je leven op dit moment. Naast mantelzorg of een zuigeling of de eerste weken van een nieuwe baan (etc.) kunnen je prioriteiten om heel goede redenen ergens anders liggen. Maar als je het realiter kunt en ook echt wilt: gewoon doen.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
29 oktober 2014 - 9:32
Gaan zitten en gewoon schrijven. Of je er zin in hebt of niet, jij wil toch schrijven? :) Hoe is het er inmddels mee, Lex?

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
31 oktober 2014 - 11:55
Hallo Lex, Ik weet niet of je een smartphone hebt, maar dat helpt bij mij heel goed. Ik kom namelijk ook niet toe aan iedere dag een aantal woorden schrijven. 's Ochtends geen tijd en 's avonds te moe of een afspraak. Met behulp van gratis apps als Evernote of Pocket kun je notities maken als je een ingeving krijgt. Als ik in het openbaar vervoer zit, schrijf ik zo hele verhalen. Middels de computerversie kun je je de boel synchroniseren, et voila: werk het uit als je tijd hebt. Voor mensen die op de vreemdste momenten ingevingen krijgen is het behoorlijk handig, zeker als je zoals ik een onleesbaar handschrift hebt.

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 augustus 2018 - 11:57
Als ik niet meer op dit (oude) topic mag reageren dan moet de beheerder me maar terugfluiten, zijn/haar goed recht maar ik was aan het Googlen naar dit onderwerp omdat ik op zoek ben naar wat tips en er zelf ook eentje kwijt wil. Dat laatste: ik maak best veel gebruik van Facebook, je kunt het een Facebook-verslaving noemen maar ik vind het gewoon leuk om bijvoorbeeld mijn kennis van diverse talen op peil te houden (en ik spreek er nogal wat zonder arrogant te willen doen) recepten uit te wisselen of een foto te plaatsen van iets dat mijn aandacht trekt. De laatste tijd - en hier dus mijn tip - heb ik me voorgenomen om voor het plaatsen van een dergelijke foto heel even te bedenken of ik er geen leuke tekst bij kan verzinnen, dus nét iets meer dan "dit vond ik gewoon een leuk plaatje" o.i.d. Het levert toch weer een extra moment(je) van creativiteit op.

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
1 november 2018 - 10:07
Zelf heb ik ook ontdekt dat het creatieve schrijven vaak ondergesneeuwd wordt door verplichtingen en dagelijkse beslommeringen. Daarom heb ik nog niet zo lang geleden besloten om aan het eind van elke week een planning te maken voor de week daarop. Onderdeel daarvan is dat ik in mijn agenda de momenten markeer waarop ik ga schrijven. Dagelijks red ik momenteel niet, maar zo lukt het me toch om 3-4 keer in de week minstens een uur vrij te maken.

Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
9 december 2018 - 23:56
Tja, ik reis dagelijks een uur heen en een uur terug met de trein. Tijdens die terugreis schrijf ik altijd. Laptop mee, wifi in de trein als ik iets op wil zoeken, en aan de slag. Als ik 's nachts inspiratie heb en het me enigszins kan veroorloven (of eigenlijk niet kan veroorloven), even nachtbraken.

Lid sinds

4 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 September 2019 - 16:44
Hallo, ik ben nieuw en hoop dat ik hier toch iets interessants kan aan toevoegen. Dagelijks schrijven lukt me niet, ondanks de beste intenties, maar ik denk dat ik nu toch een interessante werkwijze gevonden heb en die wil ik wel delen. Ik heb voor mezelf een prikklok gemaakt (excel met enkele macro's - ik heb een IT opleiding achter mijn kiezen voor iets), compleet met een vergelijking met de planning en een plaats om bij te houden hoeveel woorden ik geschreven en geschrapt heb. Klinkt misschien eng maar voor mij werkt het. Als ik "op de klok" ben heb ik minder de neiging om afgeleid te raken. Door die wordcount bij te houden begin ik eindelijk een meer realistisch beeld te krijgen van wat ik zoal kan presteren. Ik schrijf niet elke dag maar wel regelmatig, en de tijd die ik vrijgemaakt had om te schrijven vergooi ik niet langer op het internet. Misschien zijn er online versies te vinden?