Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Plot voorbeelden op internet

Hallo Sollers, Ik ben me aan het verdiepen in plots. En ik heb op internet gezocht naar plot voorbeelden. Maar ik kan ze moeilijk vinden. Hebben jullie misschien sites gevonden daarover? Wat ik zoek is iets in de trand van ACT 1 CRISIS 1 ACT 2 CRISIS 2 ACT 3 CLIMAX END Voorbeeld ala Star Wars ACT 1: Andriods/robot gaan met Jedi-strijder naar planeet Luke Skywalker ontmoet hen en hem wordt gevraagd Jedi te worden. Luke weigert. CRISIS 1: Luke's oom en tante worden vermoord, besluit toch om Jedi te worden. ACT 2: Luke wordt opgeleid tot Jedi, met alle problemen van dien. Wordt vechter en gaat mee in de strijd. CRISIS 2: (is me even onbekend) ACT 3: In het gevecht worden collega's neer geschoten. Hij moet als laatste iets kapot schieten CLIMAX: Luke schiet raak en alles komt goed. END Gr, Jeri

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Kijk eens naar onderstaande link over de 'snowflake method'. Die tip kreeg ik laatst ook van iemand (Hekate dus!) en ik heb die meteen in een workshop uitgeprobeerd. http://www.advancedfictionwriting.com/art/snowfla… Realiseer je wel dat dit soort methodes enkel hulpmiddelen zijn, die je wel degelijk een stuk op weg kunnen helpen bij de opbouw van een verhaal, maar dat 95% toch zit in de inspiratie, het originele idee en in je vermogen om dat in een pakkende vorm te gieten. Wonderrecepten voor een goed verhaal bestaan niet. :rolleyes:

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Jeri: De structuur die je hierboven laat zien, wordt door Bart van Lierde uitgebreid besproken in zijn boek 'Een bestseller schrijven voor dummies'. http://www.bartvanlierde.be/page/een-bestseller-s… Er bestaan ook andere manieren om een verhaal te structureren, bijvoorbeeld volgens de principes van de 'heldenreis' (google aldaar). Op die manier krijg je geen drie maar vijf bedrijven, als ik het goed heb. De door Hay genoemde sneeuwvlokmethode is ook een bruikbare manier om een verhaal op te zetten. Iedere methode heeft z'n eigen voor- en nadelen. Er zijn ook mensen die gewoon maar beginnen met schrijven en dan in de loop van een aantal schrijf- en herschrijfrondes geleidelijk ontdekken wat de beste structuur is voor hun verhaal.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het boekje 'You Can Write A Novel' van James V. Smith, heeft ook een plotmethode. Is volgens mij wel gebaseerd op films, maar er staan handige tips en schemaatjes in bijv. over de spanningsopbouw en -dosering etc.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Staar je niet te veel blind op plots. Neem er kennis van, maar schrijf je eigen verhaal. Een plot kan een goed verhaal om zeep helpen, wat Hay ook al zegt.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat jij beschrijft is de structuur van een drie-akter. Dat is een toneelbergip maar kan ook heel goed vertaald worden naar literatuur. Hier vind je daar meer over: http://www.cod.edu/people/faculty/pruter/film/thr… http://en.wikipedia.org/wiki/Three-act_structure http://www.musik-therapie.at/PederHill/Structure&… Wat ik meestal doe is zelf een summier schema maken en dan daar de akten en plot points in aanduiden. In principe moet je dit met ieder verhaal kunnen doen, een verhaal bestaat immers per definitie uit een begin (akt 1), midden (akt 2) en einde (akt 3). Kiksgreggel, hoe kan een plot een verhaal nu om zeep helpen? Zonder plot heb je toch geen verhaal?

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
ACT 2: Luke wordt opgeleid tot Jedi, met alle problemen van dien. Wordt vechter en gaat mee in de strijd.[ CRISIS 2: (is me even onbekend)
Obi-Wan gaat dood :)

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
:lol: O nee, sorry, het is natuurlijk helemaal niet leuk dat Obi-Wan doodgaat...

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Te koop via o.a. de schrijfbibliotheek van SOL: 36 dramatische situaties, met als ondertitel: 'alle mogelijke verhaalideeën op een rij'. Handzaam boekje van Jan Veldman met beschrijving van de 36 basisplots in literatuur en toneel, zoals bijvoorbeeld: opstand, raadsel, vijandschap tussen verwanten. Per thema wordt een analyse gegeven, een toelichting en enkele variaties op het thema. Heel handig boekje om rondom een bepaald onderwerp ideeën op te doen voor het plot.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Het valt me op dat alle links - behalve die van tantebetje en Zjaan - verwijzen naar Engelstalige sites. Zijn er nog meer Nederlandstalige?

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het valt me op dat alle links - behalve die van tantebetje en Zjaan - verwijzen naar Engelstalige sites. Zijn er nog meer Nederlandstalige?
Vooruit dan maar: http://www.heldenreis.nl/Heldenreis Op deze site is de heldenreis verdeeld over drie bedrijven; ik heb het ook gezien met vijf, maar dat was in het Engels. De heldenreis heeft eigenlijk ook niks te maken met een indeling in bedrijven. Ik heb 'The Writer's Journey' en 'The Hero With a Thousand Faces' allebei in de kast staan en grotendeels gelezen. Ik vind deze benadering verhelderend en verrijkend. Ik vind ook dat je deze benadering losjes zou moeten toepassen, anders kun je er inderdaad je idee mee om zeep helpen. Niet ieder karakter is een archetype; in niet alle verhalen komt de held aan het einde thuis met het elixer. Ook kun je met dit schema bijvoorbeeld de indruk krijgen dat het altijd tot het einde van het eerste bedrijf duurt, dus ongeveer een kwart van het verhaal, totdat de held de opdracht aanvaardt. Maar er bestaan heel wat verhalen waar de held, bijvoorbeeld een detective, de opdracht aanvaardt meteen na het beginincident. Losjes toepassen dus.