Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Mannen/vrouwen en thrillers

9 december 2009 - 20:37
Ik lees niet heel veel maar ALS ik wat lees zijn het thrillers. nou kan het toevallig zijn maar het valt me op dat het bijna altijd de mannen zijn die "het" gedaan hebben. Nu vroeg ik me af.. of er veel mannen zijn die thrillers lezen en hoe ze dit ervaren. is het net zo spannend als voor ons, vrouwen, of kijk je er anders tegenaan? speelt het verschil man/vrouw niet zo en zijn er andere aspecten belangrijk? ik ben daar gewoon heel benieuwd naar. en/of anders gesteld.... als je een thriller zou schrijven waarin de man de moordenaar of zo is... waar moet je op letten om het verhaal ook echt spannend voor mannen te laten zijn. graag jullie mening daarover.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
9 december 2009 - 20:58
Mij valt op dat een dames thriller anders opgebouwd is dan een thriller die door beide gelezen wordt. In mijn vriendenkring zijn er verschillende mannen die naast bijv. Brown of Baldacci evengoed damesthrillers van onze Nederlandse thrillerschrijfster lezen. ( Zij zijn alleslezers en zeer breed geïnteresseerd dus ik weet niet of dit de doorsnee is) De verhalen lezen over het algemeen vlotjes weg. Centraal staat inderdaad de vrouw met het ogenschijnlijk mooi leven. Ze moet het dilemma van haar leven dealen....Het valt mij op dat in de thrillers die door de heren het meest gelezen worden vaak meer informatie betreffende steden en gebouwen en geschiedkundige zaken aan de orde komen. Maar goed ik ben geen man. We hebben het er wel over. mijn mannelijke vrienden ervaren de vrouwenthrillers over het algemeen als een relax tussendoortje. xsg

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 december 2009 - 21:24
Ik vind thrillers met een vrouwelijke hoofdpersoon, waarbij de nadruk lijkt te liggen op hoe zij in het leven staat en alles, over het algemeen stomvervelend. Da's gewoon verkapte chicklit. Als ik een thriller lees, moet het iets zijn als Silence of the Lambs of De vogelman van Mo Hayder. Zieke geesten en een hoge bodycount. Niet een halve gare stalker die de heldin het hoofd op hol brengt en haar even van haar gewichts-/relatie-/carriereproblemen afleidt :P

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
9 december 2009 - 21:28
Sgoojur: jij zegt dus dat een thriller een vrouwenthriller wordt genoemd indien het verhaal vooral door vrouwen gelezen wordt. Begrijp ik het zo goed? Wat bevat zo'n verhaal dan dat het vooral vrouwen interesseert? Veel letters verbruikt aan het emotionele gebeuren? Of, zoals je schrijft, dat zij het zo goed heeft en het dillemma op moet lossen? Ik heb nl. een kortverhaal geschreven (vrouwenthriller) maar in de voorwaarden stond hierover niets. Nu heeft mijn verhaal wel een vrouw maar verder...hé, ze worstelt ook met het dillemma van haar leven (maar neemt de verkeerde keuze helaas) Hé; meer overeenkomsten dan gedacht! Alleen het mooie leven is absent.... Dank Sgoojur! P.s. (Lezen je vrienden ook chicklits of blijft het bij de thrillers? :D )

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
9 december 2009 - 21:29
Ik vind thrillers met een vrouwelijke hoofdpersoon, waarbij de nadruk lijkt te liggen op hoe zij in het leven staat en alles, over het algemeen stomvervelend. Da's gewoon verkapte chicklit. Als ik een thriller lees, moet het iets zijn als Silence of the Lambs of De vogelman van Mo Hayder. Zieke geesten en een hoge bodycount. Niet een halve gare stalker die de heldin het hoofd op hol brengt en haar even van haar gewichts-/relatie-/carriereproblemen afleidt :P
Helemaal mee eens! Hoewel het wel gaat om de sfeer/spanning van het verhaal uiteraard, dat kan ook in een andere setting worden opgeroepen. Daarom lees ik geen/zelden chicklits, al dat geneuzel...

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 december 2009 - 22:04
Ik lees zowel van mannen als van vrouwen Thrillers. Natuurlijk zit er verschil in. Ik lees ook de Chicklit Thrillers, omdat ik niet altijd zin heb in zware kost, mocht ik wat willen lezen. Ik vind Karen Slaughter toch goed. Zij schrijft het wel vlot op een chicklit manier, maar voor de rest vind ik de spanning goed opgebouwd. Haar boeken vind ik dan ook gewoon onder de Thrillers vallen.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
9 december 2009 - 22:29
Sgoojur: 1. jij zegt dus dat een thriller een vrouwenthriller wordt genoemd indien het verhaal vooral door vrouwen gelezen wordt. Begrijp ik het zo goed? 2.Wat bevat zo'n verhaal dan dat het vooral vrouwen interesseert? Veel letters verbruikt aan het emotionele gebeuren? Of, zoals je schrijft, dat zij het zo goed heeft en het dillemma op moet lossen? 3. Ik heb nl. een kortverhaal geschreven (vrouwenthriller) maar in de voorwaarden stond hierover niets. Nu heeft mijn verhaal wel een vrouw maar verder...hé, ze worstelt ook met het dillemma van haar leven (maar neemt de verkeerde keuze helaas) Hé; meer overeenkomsten dan gedacht! Alleen het mooie leven is absent.... Dank Sgoojur! P.s. (Lezen je vrienden ook chicklits of blijft het bij de thrillers? :D )
1. Meestal wel ja. 2. De lezer moet zich kunnen inleven met de vrouw zich verbonden/ betrokken voelen en de emoties meemaken, denk ik. Onderwerpen,zijn vaak verboden liefdes, foute criminele of geweldadige mannen. Controle houden en verliezen. Foute keuzes maken. Zelf problemen oplossen en het zijn meestal ambitieuze 30ergs. Vaak zijn ze toch redelijk stoer geschreven, vind ik. 3.Oh leuk. Ik een lang verhaal, maar ik ben er nog lang niet, vrees ik. Kan ook divers zijn, lijkt mij. vernieuwend moet toch ook? Juist ogenschijnlijk gelukkig, totdat de smerige drek naar boven komt!!Verkeerde keuzes ook dat klopt. Heft in eigen handen nemen etc etc. Succes ermee! xsg *edit Karen Slaughter is ook goed! Zij zijn over het algemeen alleslezers en lezen de laatste tijd meer dan ik doe. Meestal grijp ik dikke pillen uit de mandjes en van de schouwen als ik op bezoek ben. xsg

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
10 december 2009 - 13:13
In mijn eerste thriller had ik een man én vrouw als 'dader', in mijn tweede thriller een man en in de derde een keer een vrouw. Ik wil niet iedere keer hetzelfde doen en heb het idee dat dit ook niet per se hoeft voor een 'vrouwenthriller', dat er geen regels aan verbonden zitten waar je je aan moet houden. Ik denk dat vrouwenthrillers gewoon thrillers zijn die geschreven zijn door vrouwen en misschien daarom wel vaker door vrouwen gelezen worden. Veel vrouwenthrillers gaan dan wel heel erg in op de relaties en onzekerheden, enz. Dat is m.i. het enige grote verschil. Ik kan ook heel erg genieten van een 'mannenthriller' (waarom worden thrillers geschreven door mannen gewoon thrillers genoemd en thrillers geschreven door vrouwen 'vrouwenthrillers'?). Vooral John Grisham en Brian Freeman vind ik geweldig.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 december 2009 - 21:15
*bewerk* ik wilde iets zinnigs zeggen, maar ben er nog niet uit of mijn eigen boek een echte vrouwenthriller is of niet... Heb het dus maar weggehaald... ;)

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 december 2009 - 7:49
heel interessant om jullie meningen te lezen. Ajstinad, als jij een thriller hebt geschreven maar niet weet of het een echte vrouwenthriller is.. hoe heb je m gepresenteerd? als thriller gewoon? en het in het midden gelaten? Het is moe in de schappen in de boekwinkel niet opgevallen dat ze onderscheid maken tussen vrouwenthrillers en mannenthrillers. Alles lijkt onder het kopje thriller te staan. Mogelijk dat bepaalde schrijvers meer als vrouwenthrillers of mannenthrillers bekend staan? blijft interessant om verder van jullie te horen! alvast bedankt voor jullie reacties!

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 december 2009 - 13:38
Ik weet niet of mijn ms echt een thriller is, omdat het ook fantasy is, wat het thrilleridee misschien weer geheel overschaduwt. Omdat de ik van waaruit het verteld wordt een vrouw is, heb ik het idee dat het ms vooral vrouwelijke lezers zal aanspreken, en dus misschien meer 'vrouwenthrillerachtig' is (ik probeer nog steeds een one-liner te vinden waarmee ik het ms kan omschrijven...) Dat komt ook omdat ik eens had gelezen dat op jonge leeftijd meisjes zich beter kunnen inleven in een manlijke hoofdpersoon dan andersom (op die leeftijd dat meisjes en jongens elkaar nog stom vinden ;) ). En dat daarom vaak, ook in volwassenenboeken, op safe gespeeld wordt met een manlijke hoofdpersoon, zodat het beide geslachten evenveel zal aanspreken (tenslotte zijn die meisjes wel gewend om vanuit een manlijke hoofdpersoon te lezen ;) ). Eigenlijk ben ik wel benieuwd wat iets specifiek tot een 'vrouwen'thriller/boek maakt. En of het klopt dat manlijke lezers liever over een man als hoofdpersoon lezen dan over een vrouw, zeker als het verhaal in de ik-vorm is (mannen, laat je horen!). Zelf richt ik op een doelgroep van 13+, dus waarschijnlijk komt het gewoon in het hoekje 'jeugdboeken' terecht, en is het misschien niet zo heel belangrijk of het wel of niet in een 'vrouwenhoekje' terecht komt.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
11 december 2009 - 13:51
@ Ajstinad: volgens mij wordt dat weer een bovennatuurlijke thriller genoemd. Dat kopje heb ik ook gezien bij recensies over de boeken van Tisa Pescar en Stephenie Meyer (ook wel romantische thriller).

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 december 2009 - 19:04
En of het klopt dat manlijke lezers liever over een man als hoofdpersoon lezen dan over een vrouw, zeker als het verhaal in de ik-vorm is (mannen, laat je horen!).
Ik wel, tenzij de vrouw in kwestie lekker daadkrachtig en rationeel optreedt in plaats van dat eeuwige emotionele geneuzel waardoor er niks van de grond komt.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 december 2009 - 19:25
zo komen we weer bij de oorspronkelijke vraag terecht. wat wil een man lezen in een thriller. wat moet je er instoppen om de mannelijke lezer mee te slepen in het verhaal?

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
11 december 2009 - 20:40
* denkt Geschiedkundige zaken, architectuur beschrijven technische details en niet teveel gevoel- emo gedoe , een andere manier van beschrijven, de mannen manier. bv. ik liep 200 meter rechtdoor, man. denken, ivp ik liep door tot aan het roomwitte huis met de groene kozijnen, vrouw denken. ????? xsg