Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

De verhaallijn uitwerken

Hallo allemaal, Ik wil graag weten wat voor methodes jullie gebruiken voor het uitwerken van jullie verhaallijn. Doen jullie dat op de computer, of werken jullie met pen en papier? Gebruiken jullie een speciale indeling, en hoe uitgebreid maken jullie deze uitwerking (alleen een globale samenvatting of ook meteen de details?) Dit omdat ik mijn eigen verhaallijn naar mijn idee beter moet gaan uitwerken (zit op dit moment namlijk behoorlijk vast), maar ben nog op zoek naar een goede manier om dit te doen.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Voor het indelen van hoofdstukken en scenes (kortom de verhaallijn) gebruik ik Ywriter. Klik hier voor meer info: http://www.schrijvenonline.org/schrijfgids/schrij… Op dit forum zijn meerdere topics over schrijfsoftware. Als je de zoekfunctie gebruikt en bijvoorbeeld de term Ywriter, dan kom je ze vast wel tegen. Na het indelen en het schrijven van de grove lijn, kopieer ik de korte scenes naar Word (dat gaat met Ywriter heel simpel) en daarna schrijf ik in Word verder. Dit is om te voorkomen dat het verhaal te veel als losse scenes leest in plaats van als een verhaal. Succes. Edit: vóór het invoeren in Ywriter, heb ik net als MissMoneypenny natuurlijk al wat losse flodders op papier of in de PC gezet, personages bedacht (die kan je in Ywriter met een volledige biografie invoeren). Het handige aan Ywriter is dat je er een systematische opzet van kunt maken (als je dat prettig vind).

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bij de eerste opborrelende ideeën ga ik aantekeningen maken. Als zich een wat duidelijker plot aftekent, ga ik het op de computer ordenen. Gewoon een synopsis maken in een Word-bestandje. Daarna ga ik details omtrent personages uitwerken, de locatie, tijd, achtergrond en een hoofdstuk- of scene indeling. In totaal beslaat het zo'n 1 à 2 A4-tjes. Het is allemaal nog vrij globaal, maar als ik al bepaalde details in mijn hoofd heb, zet ik die er wel in. Dit doe ik totdat ik zin krijg om de eerste scene op papier te zetten! De rest ontwikkelt zich gaandeweg vanzelf.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Voor het indelen van hoofdstukken en scenes (kortom de verhaallijn) gebruik ik Ywriter. Klik hier voor meer info: http://www.schrijvenonline.org/schrijfgids/schrij… Op dit forum zijn meerdere topics over schrijfsoftware. Als je de zoekfunctie gebruikt en bijvoorbeeld de term Ywriter, dan kom je ze vast wel tegen.
Ik wist helemaal niet dat er speciale programma's waren voor het schrijven op de pc. Ik ga het meteen downloaden.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Niet meteen schrikken na het downloaden. Het ziet er in het begin even ingewikkeld uit, maar het werkt echt supersimpel. Zoek even op Ywriter en er verschijnen op dit forum al tips en via de helpfunctie van Ywriter ook. Om er een beetje in thuis te geraken, kan je het beste een kort testverhaal (3 of 4 korte hoofdstukken) importeren. In de Helpfunctie staat uitgelegd hoe (is niet moeilijk) en daarna stoeien. Als je een beetje wegwijs bent, dan een echt project starten of importeren (natuurlijk wel even een backup maken). Succes.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het is idd even een gevogel. Maar denk dat ik er wel uitkom. Ik vind het er in ieder geval alvast veelbelovend uitzien en ik denk zeker dat het mij erg gaat helpen. Thank you very much! Zal zeker ook de tips op deze site eens doorkijken.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb jullie discussie en informatie met belangstelling gelezen. Kan iemand mij vertellen of YWriter ook werkt op een iMac?

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee, volgens mij niet. Maar volg gerust de link naar de softwaremaker. Scrivener werkt wel op een mac, maar ken ik inhoudelijk niet.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee, Bob. Ywriter werkt helaas niet op een mac :( Ik zet meestal een plot op papier, dan in een wordbestandje en dan profielen over de hoofdpersonen. Meer niet. Het meeste zie ik wel tijdens het schrijven.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Zjaan en Droomz bedankt voor jullie reacties. Dan zal ik daarin ook creatief moeten worden. Zonder die structuur moet het natuurlijk ook lukken, maar als zovelen was ik nieuwsgierig geworden.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik werk op een totaal andere manier. Ik maak geen aantekeningen, schrijf geen stukjes ergens op ofzo. Ik begin te schrijven en schrijf gewoon elke vrije moment die ik heb door. Het enige wat ik nodig heb is een goed begin en al de rest komt wel vanzelf. Wanneer ik even niet goed weet hoe ik verder moet zet ik mijn koptelefoon op mijn oren met mooie luide muziek, trek de bossen in voor een lange wandeling en de ideeën stromen vanzelf weer naar binnen. Mijn ervaring is ook dat de echt goede ideeën toch in mijn hoofd blijven hangen ook al schrijf ik ze niet meteen op, en alles wat ik even vergeten was bleek later toch niet zo goed dat ik het ook in mijn verhaal wou. Voor het ms waar ik nu aan werk zit de volledige verhaallijn al weken echt te drummen in mijn hoofd om uitgeschreven te worden, en ik ben er nog geen enkel detail van vergeten. Zelfs enkele aangrijpende dialogen zitten woord voor woord in mijn hoofd, en dan weet ik voor mijn gevoel pas echt dat het goed zit.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Op de laatste alinea en het in het bos lopen, geldt Rhune's reactie ook voor mij. Meestal bedenk ik de verhaallijn pas als ik ga schrijven, heerlijk vind ik dat :)

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
hmmm, knap hoor, Waus en Rhune, als jullie dat zo kunnen. Bij mij gaat alles door elkaar heenlopen als ik dat probeer. Dan krijg ik ideeen voor een heleboel scenes tegelijkertijd. Dat lijkt leuk, maar het is soms alleen maar heel erg verwarrend. Ik kan het niet allemaal in een keer in chronologische volgorde uitschrijven. Vandaar dat ik voor mezelf meer duidelijkheid wil scheppen door mijn verhaallijn verder uit te werken. Misschien dat dat helpt.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo, Ik totaly blue had opeens een idee en ben gewoon begonnen. Was niet op Sol. Had nooit iets gelezen over de te bewandelen weg. Tijdens het schrijven ontwikkelden de karakters zich en ben ik aantekeningen gaan maken, zodat ik mezelf niet tegensprak. Het plot is tijdens het schrijfproces minstens drie keer overhoop gegooid. De dader veranderde ook steeds. Het was zelfs 1 x zelfmoord! Toen ik met de eerste versie klaar was ong. 62000 woorden, ben ik helemaal opnieuw begonnen en functioneer de mijn eerste versie als kladblok voor de tweede. De helft van de scènes schrapte ik en de rest schreef ik opnieuw, heel anders. Nu voor de 2e/ 3e keer opnieuw begonnen. Ben nu op bld 70 !Het valt me op dat ik weinig zinnen laat staan. Ik ontwikkel mij tijdens het schrijven. Dus vraag me af hoevaak ik nog moet herschrijven??10 X? Het verhaal ken ik van buiten. Het plot is redelijk ingewikkeld, maar zit ook goed in mijn hoofd. Ik denk dat ik met mijn aanpak veel tijd verloren heb. Als ik me ooit nog aan een dergelijk project begeef maak ik een dambord en uitgebreide persoonsbeschrijvingen vooraf. xsg

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zomaar een zijspoor: Rowena1988: Jij komt toch niet toevalligerwijs uit DenHelder?

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
haha :) je profiel kwam overeen met een collega van me. Je weet maar nooit he

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
@Rowena, iedereen schrijft toch weer anders? Ik hoop voor je dat het werkt. Anders zijn er nog zat andere mogelijkheden ;)

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zijn er dan nog mensen die echt een schrijfplan maken en zich daar aan (kunnen) houden? Ik wil het namelijk wel eens proberen met zo'n schrijfplan maar weet niet goed hoe er een te maken. Help. Ik zie door de aantekeningen namelijk het boek niet meer.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat probleem had ik dus ook adniloc. Ik had al een heleboel geschreven, maar was het overzicht helemaal kwijt. Daarom ben ik, in een nieuw document, opnieuw bij het eerste hoofdstuk begonnen en gaan (her)schrijven. Dit heeft enorm geholpen, en er zit eindelijk weer eens een beetje schot in. Ideeen die ik heb kan ik nog steeds in mijn 'oude' document kwijt, maar in het nieuwe document ga ik het nu in chronologische volgorde uitschrijven. Vanwege mijn opleiding lukt het mij niet om een schrijfplan aan te houden, omdat op sommige momenten mijn school nu eenmaal meer aandacht vraagt. Ik zou zeggen, probeer het gewoon eens uit.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik meen dat Renate Dorrestein wel 10 tot 20 keer herschrijft. Ik meen in "het geheim van de schrijver" RD: "Tijdens het herschrijven gebeuren er ook veel leuke dingen" (of iets in die trant". Toen ze een 1ste, 2de, of tigste versie afhad kwam ze erachter dat het verhaal eigenlijk bij de man hoorde te liggen. Huppatee, weer het hele boek overhoop. Blijkbaar werkt het bij sommige schrijvers zo. Mij lijkt het een vermoeiende bezigheid. Maar ik loop meestal vast in mijn voorbedachte plot. Dan krijg ik mijn personages niet naar waar ze naar toe moeten volgens het plot. En ik ben ook nog niet zo ver dat mijn personages het gaan zeggen waar ze dan wel naar toe willen.