Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wat met hoofdstukken?

Hallo,

Ik heb een vraagje over hoe jullie een boek in hoofdstukken indelen.

Ik heb een manuscript geschreven, maar zonder duidelijke hoofdstukken. Nu wil mijn uitgever graag dat ik er duidelijke hoofdstukken van maak omdat het prettiger leest.

Sinds ik dit toepas, merk ik dat sommige hoofdstukken veel langer zijn dan andere. Dus vandaar mijn vraag: moet elk hoofdstuk ongeveer even lang zijn? Stoort het je al lezer dat er zowel langere als kortere hoofdstukken in een boek zijn? 

Lid sinds

3 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Een hoofdstuk moet voor mij vooral qua inhoud logisch zijn. Een min of meer evenwichtige lengte is fijn, want dat bepaalt mede het ritme van het boek. Maar afwijkende lengte is niet zo erg en soms functioneel: iets heftigs kan meer impact hebben als het hoofdstuk kort is, daarmee benadruk je het.

Lid sinds

5 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik vind het zelf ook mooier als hoofdstukken evenlang zijn. Ik verzin er dan wat op. Soms kun je ook drie sterretjes gebruiken. 

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoofdstukken zijn elementen die de tekst structureren. De lengte is ondergeschikt aan de functionionaliteit. Hetzelfde geldt voor aliea's en zinnen. Die maak je hopelijk ook niet ongeveer even lang.