Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Calibri

4 februari 2017 - 19:24
Ik gebruik vaak de lettertype Calibri en ik vroeg me af of dit een geaccepteerd lettertype is voor een roman. Normaal gesproken schrijf ik mijn werken in wordpad

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
4 februari 2017 - 22:09
Schrijf in het lettertype dat jou prettig voor ogen komt. Het lettertype is in twee muisklikken te veranderen, mocht het ooit nodig zijn.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
4 februari 2017 - 22:27
Oeps, Ik realiseer me net dat ik dit topic beter in 'opmaak' had kunnen plaatsen
Even voor je gedaan. Wat je vraag betreft: Calibri is een letter, ontworpen als 'printerletter', dat wil zeggen dat hij door zijn vorm en volume weinig inkt vraagt bij het printen. Een roman wordt doorgaans uit een schreefletter gezet.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
5 februari 2017 - 12:12
Als je kijkt naar de letters die op deze site gebruikt worden, zie je dat ze allemaal zonder 'schreven' zijn, dat wil zeggen: zonder horizontale streepjes aan de letters. Een lettertype als bijvoorbeeld de Times New Roman heeft die streepjes wel. Meestal gebruikt men voor teksten op websites, blogs e.d. schreefloze letters, omdat dat rustiger leest. In boeken zie je vaker schreefletters, omdat dat prettiger leest. Dit is geen wet van Meden en Perzen, maar wel gangbaar. Google maar eens op de termen.

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 augustus 2019 - 8:44
@yrret, Met name je derde link vind ik heel nuttig. Wat schreef en schreefloos is weet ik al jaren, maar nu lees ik voor de eerste keer WAAROM een schreefletter beter is voor een boek en een schreefloze voor computerschermen. Dit trok mij over de streep bij maken van de keuze tussen deze twee typen. Alleen “is mooier”, “leest prettiger” is onvoldoende. Thanks ! Citaat: Een schreefletter is over het algemeen beter geschikt voor gebruik in tijdschriften en boeken. Doordat een schreefletter schreven heeft, hebben de letters onderling meer onderscheid waardoor ze minder op elkaar lijken en dus ook sneller worden herkend door lezers. Door deze eigenschap is een schreefletter zeer geschikt voor langere teksten. Een schreefloze letter is dan weer beter geschikt voor bijvoorbeeld teksten op een beeldscherm. Op een beeldscherm zijn de letters immers uit pixels opgebouwd. De schreven gaan dan bij kleinere corpsgroottes storen omdat het raster van een beeldscherm te grof is om de rondingen van de schreven goed weer te geven op kleinere corpsgroottes. ( alhoewel dit met de huidige 4K schermen wellicht meevalt )