Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

yWriter

8 januari 2017 - 19:32
Sinds kort ben ik bezig met een groter verhaal (boekachtig, al vind ik het eng om het een boek te noemen omdat ik bang ben dat het dat nooit wordt). Ik ben begonnen in word, maar alles staat door elkaar: een schrijfplan, achtergrondresearch, nog te beantwoorden vragen, personages, losse scenes en ik verlies het overzicht. Na wat googlen heb ik yWriter gedownload en dat ziet er veelbelovend uit. Er zijn echter zoveel opties en ik weet niet goed welke wel en niet te gebruiken. Dit zal voor een deel vooral experimenteren zijn. Daarnaast ben ik heel benieuwd naar jullie ervaringen met yWriter. Welke opties gebruik jij en wat levert het je op? Hoe begin je met schrijven in yWriter? Wat zijn tips bij het gebruiken van yWriter?

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2017 - 22:01
Ikzelf heb ywriter ooit eens gedownload, maar het vrij snel weer verwijderd omdat ik het erg onoverzichtelijk vond. Op dit moment werk ik met het volgende: -een word document waarin mijn manuscript staat. -een kladblok bestand met een korte beschrijving wat in welk hoofdstuk gebeurt. -een notitieboekje waarin ik info over de personages bijhoud. Ik wil ywriter niet afkraken, maar wellicht werkt bovenstaande ook prima voor jou.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 januari 2017 - 12:46
Ywriter heb ik weleens geprobeerd, maar ook snel verwijderd. Momenteel gebruik ik WriteItNow. Dit is een overzichtelijk programma met veel handige foefjes. Het nadeel van dit programma is dat het geheel in het Engels is. Spellingscontrole zoals in Word, zit er dus niet in. Daarnaast biedt dit programma wel veel andere mogelijkheden zoals een tijdlijn, grafieken, karakters uitdiepen, locaties beschrijven, afbeeldingen toevoegen enzovoort. Je kunt een gratis proefversie downloaden om te kijken of het iets voor je is. Dit programma wordt wel bijgehouden. Er is af en toe een update.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2017 - 18:35
Ik heb ook ooit ywriter geprobeerd. Oké, ik heb het 1 dag geprobeerd. ik vond het niets. ik vond het ook te onoverzichtelijk. als ander probeersel had ik toen de proefversie van scrivener gedownload en daar ben ik zo tevreden over! Ik weet het, scrivener kan ook heel onoverzichtelijk zijn, maar na een paar filmpjes op youtube en eigen uitprobeersels vind ik het een super fijn programma. Maargoed, even terug naar ywriter, zoek op youtube een handleiding. dat helpt.

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2017 - 19:54
Bedankt voor jullie reacties. Wat is het verschil tussen yWriter en Scrivener en WriteItNow? De laatste twee heb ik niet geprobeerd, maar het klinkt ongeveer hetzelfde als ik de beschrijvingen lees. Het voordeel van yWriter vind ik dat het gratis is. Ik ben nu bezig met het ontwikkelen van mijn personages en vind het systeem van yWriter daar toch wel fijn voor werken.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2017 - 4:33
Ik heb Ywriter lange tijd gebruikt en er een aantal verhalen (ook ik gebruik het woord boek amper :-) ) geschreven met het programma. Ik vond het een fijn programma om te gebruiken, alleen als ik met delen wou schuiven, lukte dit me niet zo goed (kan ook aan mezelf gelegen hebben). Ik begon altijd met aan de linkerzijde al mijn hoofdstukken te zetten met een korte beschrijving van wat er in het hoofdstuk moest gebeuren. Hierrna voegde ik scenes toe en maakte ook hier (met de beschrijving van de hoofdstukken in mijn achterhoofd) beschrijvingen van wat er per scene moest gebeuren en wie er in voorkwam. Daarna was het schrijven geblazen. Als er op dat moment iets extra toegevoegd moest worden lukte dat niet zo heel goed. Daarna ben ik overgeschakeld op Scrivener. Dit programma kan zoveel meer dan Ywriter, maar daar staat tegenover dat het niet gratis is. Je kan makkelijker schuiven met stukken tekst en ook aparte folders aanmaken met opzoekwerk waar je direct foto's en links naartoe kan kopiëren. Dit kan in Ywriter allemaal niet. Nu schrijf ik weer heel vaak in Word. Om één of andere onaanwijsbare reden grijp ik vaak naar deze tekstverwerker terug. Misschien komt dit omdat ik mijn verhalen tegenwoordig eerst op papier uitschrijf voordat ik ze in digitale vorm omzet. Ik zou aanraden om eerst Ywriter grondig uit te proberen en te kijken of schrijfsoftware iets voor jou is en als dat zo is Scrivener aanschaffen (welke zijn prijs meer dan waard is) of andere schrijfsoftware. Vind je zulke schrijfsoftware toch maar niets, dan is Word of een andere tekstverwerker een goed alternatief.

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2017 - 10:06
Bedankt voor het delen van je ervaringen Dave. Ik heb nog geen hoofdstukken, dus heb aan de linkerkant tijdsaanduidingen gebruikt (jeugdjaren, middelbare school, het jaar na de middelbare school etc.) en schrijf daarin mijn scenes. Bij de scenes maak ik soms aantekeningen als er nog iets bij moet of er iets in staat dat eerder geintroduceerd moet worden. Verder probeer ik de randzaken nu een beetje achterwege te laten, want dat leidde me op een gegeven moment, toen de belangrijkste personages stonden, vooral af. Ik ga nog een tijdje door met ervaren hoe dit voor mij werkt.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2017 - 20:38
Ik heb yWriter gebruikt voor mijn eerste project. Dit programma was voor mij fijn, maar dat ligt dan vooral aan de manier waarop ik zelf te werk ben gegaan. Ik ben namelijk iemand die veel op paper werkt, en scènes eerst uitschrijft. Ook had ik op voorhand al mijn plot uitgewerkt, een tijdlijn gemaakt, de personages ontworpen en achtergronden geschreven, voordat ik in yWriter alles heb uitgetypt. Doordat ik dit werk allemaal op papier deed, heb ik in yWriter niet veel problemen gehad met het verwerken ervan. Ik kan me voorstellen dat, als je nog helemaal in het ontwerpproces zit, het slepen van stukken tekst in dit programma verwarrend kan zijn. Ik vond het vooral fijn om elke keer te zien hoeveel woorden een scène bevatte, hoeveel worden ik getypt had op een dag en in welke houding zich dat verhield met andere dagen. Je kunt in dit programma jezelf ook een doel stellen van een minimum aantal woorden. Op die manier zag ik de groei van mijn project. Verder vond ik de manier waarop je zowel personages, plaatsen alsook belangrijke voorwerpen kon toevoegen, heel fijn. Dit is natuurlijk een hele persoonlijke mening, en ik denk dat het slim is om inderdaad te kijken of het programma je bevalt.

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 april 2017 - 11:25
Ik vond het vooral fijn om elke keer te zien hoeveel woorden een scène bevatte, hoeveel worden ik getypt had op een dag en in welke houding zich dat verhield met andere dagen. Je kunt in dit programma jezelf ook een doel stellen van een minimum aantal woorden. Op die manier zag ik de groei van mijn project.
Dit vind ik ook heel fijn inderdaad. :)

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
15 november 2017 - 20:25
Ook leuk: ommwriter, downloaden voor een paar euro op https://ommwriter.com. Je gaat relaxed schrijven zonder edit-opties, dus rechtstreeks vanuit je eigen bron. Bovendien zonder dat je wordt onderbroken door apps en andere indringers die op je laptop staan, die worden even buitenspel gezet. Je teksten sla je op als platte tekstbestanden, die je later(!) kunt editen in Word of importeren of in een fraai programma als Scrivener.