Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ervaringen met Netbooks

Hebben hier forummers ervaring met het gebruik van een Netbook als schrijfmachine? een Netbook is een soort light-versie van een laptop met beperktere mogelijkheden, maar wel behoorlijk goedkoper. Graag had ik jullie positieve en negatieve ervaringen of raadgevingen ontvangen om binnenkort geen kat in een zak te kopen. alvast bedankt

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Niet gesproken uit ervaring Een netbook is een compacte laptop. Toetsen en beeldscherm een heel stuk kleiner ( meestal 10 inch). De netbooks hebben minder ramgeheugen (Meestal 1 of 2 gb) ook is de hardeschrijf een stuk kleiner. Ik denk dat een Netbook wel te gebruiken is als een schrijfmachine, als je maar geen te dikke vingers heb. Ook moet je (door het kleine scherm) geen last van je ogen hebben (je moet goed helder zien). Veel verschil met een Laptop zal het dus niet echt hebben, voor een schrijven alleen het kleine toetsenbord en beeldscherm - waar nog aan te wennen is.

Lid sinds

15 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik gebruik die van mij alleen als ik ergens buiten ben (op stap met de honden) en dan wat wil schrijven aan mijn verhaal. Vind het behoorlijk onhandig werken. Klein scherm, kleine toetsen, geen overzicht over je verhaal, supertraag. Het enige pluspunt is dat het makkelijk meeneemt in de rugzak. Maar thuis zet ik alles meteen over op de pc of de laptop. Niet doen voor 'dagelijks' gebruik, zou ik zeggen.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zweer bij mijn netbook :D Ik heb hem nu een half jaar en neem het ding overal mee naartoe. Vooral handig is de lange batterijduur. (afhankelijk van hoeveel programma's je tegelijkertijd gebruikt. Maar met max. twee programma's gaat de mijne met gemak 6 uur mee. Met één programma (bv. word) heb ik het een treinrit van 10 uur volgehouden.) Ik vind het ook heel fijn om ergens anders dan thuis te schrijven, zoals in een café of in de trein (ik reis veel). Een grote laptop is dan vaak onhandig en de batterijduur nul komma nul. Ja, het toetsenbord is kleiner, maar niet heel veel kleiner. Ik was er zelf zo aan gewend. En wat betreft snelheid: nee, het is geen supersnelle pc, maar het ligt er vooral aan hoeveel je er hebt opstaan en hoeveel programma's je tegelijkertijd open hebt. Bij mij is het ding (een Samsung) vooral wat langzaam met opstarten en programma's openen, maar als het programma eenmaal werkt, merk ik weinig verschil en op internet werkt hij best. Ik werk zelf met een speciaal schrijfprogramma (liquid story binder) dat even handig is als op een groot scherm. Het neemt ook weinig geheugen in beslag. (Je kan het zelf op een usb-stick zetten). Nog een voordeel: ze zijn licht! Vooral fijn als je meerdere dingen moet meezeulen in je tas/rugzak.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind het schrijven op m'n netbook vreselijk. Ik heb ook een gewone laptop en daar staan de toetsen allemaal een stukje uit elkaar. Bij m'n netbook zijn ze kleiner en zitten ze direct tegen elkaar aan. Gezien ik dat niet gewend ben, tik ik telkens de vekeerde letter in. En ik mis m'n num lock-deel. Meestal ga ik met die pijltjes door mijn bestanden heen. Daarnaast is het schermpje van een netbook zo mini dat ik er telkens mee zit te klieren. De boel leidt me meer af dan dat ik er wat aan heb. Daarom sleep ik liever met mijn gewone laptop, dan dat ik m'n netbook meeneem (wellicht heb ik dat kreng daarom al zeven maanden uitgeleend...). EDIT: Volgens mij heb ik een Acertje, 10.1 inch, 300 euro (mijn gewone laptop is een Sony, is - geloof ik - 15.6 inch en kostte 750 euro).

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hier een heel tevreden gebruiker van een netbook. Ik vind het heerlijk handzaam en heb geen last van een te klein toetsenbord of een te klein beeldscherm. Ik heb ook een samsung trouwens.

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
mag ik vragen welk schermformaat jullie hebben? 10.1 inch lijkt me zo klein.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
10.1 inch. Als je een groter scherm krijgt, wordt de netbook zwaarder. Over het toetsenbord: er zit bij mij wel wat ruimte tussen de toetsen, wat ik wel zo aangenaam vind. Dat verschilt per netbook. Ik denk dat het wel verschil zal maken hoe groot je handen zijn. Mijn handen zijn klein, net als mijn vingers. Mannenhanden zijn over het algemeen natuurlijk groter.

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Pff, mijn netbook blijf ik een miskoop vinden op het vlak van informatica. Gewoon te traag in vergelijking met een normale PC/laptop, en zelfs met een tablet (wat aangepaste software heeft waardoor ik het als sneller ervaar dan een netbook). Het klavier is ook echt wel klein (ik typ vlotter op het touchklavier van een tablet dan op het klavier van een netbook) en ik vind het zo stom een muis te gebruiken bij een superdraagbare netbook maar ik kan echt niet deftig werken met zo’n trackpad. Bij een laptop gebruik ik ook systematisch een muis. Dus persoonlijk ben ik er niet echt tevreden over – in het algemeen, niet louter voor schrijftaken.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb geen netbook. Ik had wel een 12" laptop (oude iBook) Wanneer je alleen wilt schrijven en niet van het 10-vingers-blind bent, lijkt mij een netbook uitstekend. Wanneer je meer wilt doen met een draagbare tekstverwerker (multi-tasking, filmpjes, muziek, games) heb je al snel meer aan een laptop (de MacBook Air is natuurlijk een goed voorbeeld van superlicht). Bekijk het zo: een netbook is in de regel goedkoper dan een "volwaardige" laptop, maar met een laptop kun je meer. Heb je dat "meer" niet nodig, is het ook niet nodig om meer kosten te maken. Geen geld voor een laptop en de extra's van een laptop niet nodig -> netbook Heb je ruimtetekort, of moet het licht zijn en kun je de MacBook Air niet betalen -> netbook Mag het een slag groter/zwaarder -> kleine laptop Heb je het geld voor licht, en mag het wat groter zijn -> MacBook Air Let even op dat je met een e-Reader en een extra toetsenbord misschien ook wel lekker kunt schrijven!

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hij werd al even genoemd hierboven, en ik ben erg benieuwd naar gebruikerservaringen: het tablet met touchscreen. Heeft iemand daar al lekker op getypt?

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Beheerder
Volgens mij is het boven de 10,1" niet echt een netbook meer. Het kenmerk van netbooks is juist dat ze klein, licht en goedkoop zijn. Ik vind ze zelf ook te langzaam voor de meeste taken. In hte begin van de netbook-hype zag je zelfs exemplaren van 7". Die vond ik in de winkel al onwerkbaar. Thuis heb ik er één van 10" en die werkt wel lekker zolang je niet meerdere dingen tegelijk doet (surfen en Word). Geleidelijk wordt de grens tussen netbooks en kleine laptops steeds vager. Netbooks worden namelijk steeds sneller en dus zullen ze ook bruikbaarder worden voor de mensen die de beperkte scherm- en toetsenbordgrootte niet erg vinden. Odysseia: daar is al een ander topic over volgens mij. Lijkt me handig het hier bij netbooks te houden.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hij werd al even genoemd hierboven, en ik ben erg benieuwd naar gebruikerservaringen: het tablet met touchscreen. Heeft iemand daar al lekker op getypt?
In het 'wat kan een schrijver met een e-reader' wordt hier al over gesproken :-) In een notendop, echter: korte stukken schrijf je prima op een touchscreen. Voor langere teksten zweer ik bij het Apple toetsenbord dock :-) *edit* Damn, ik had de reactie van Dries niet gezien. Sorry voor de doublure.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb er twee, een eerste generatie Acer Aspire One van 8.9" en een Samsung N150 plus. Ik heb ze allebei gebruikt om lange(re) stukken op te schrijven en ik vind ze allebei fijn werken. De Samsung is iets trager (hoewel nieuwer) omdat daar Windows 7 op staat, op de acer staat XP Lite, maar het volledige officepakket werkt prima, alleen niet zo snappy als op een gewone computer. Ik heb dan ook gezocht naar een netbook met een fijn toetsenbord. Niet elk merk heeft een handige indeling of fijne toetsen, dus dat was voor mij erg belangrijk. Keihandig voor onderweg in ieder geval :)

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb er ooit 1 van 7 inch gebruikt (niet gehad, geleend voor een paar uurtjes) en dat werkte eigenlijk best wel, zelfs de toetsen :D het enige is dat brede programma's niet goed werkten. Je moet trouwens geen dikke vingers hebben.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb een Asus Eee PC. Die gebruik ik vooral op vakantie vanwege het geringe gewicht en de lange accuduur van een uur of zeven. Opstarten duurt wat langer dan bij mijn gewone laptop, maar omdat ik toch voornamelijk Word gebruik, stoort me dat niet. Typen gaat met het iets kleinere toetsenbord bij mij prima. Gelukkig heb ik voor een man geen al te dikke vingers en die tien vingers haal ik toch op geen stukken na. Bij tekstverwerken zet ik altijd de grootte op 125% of 150%. Dan heb ik geen last van het kleinere scherm. Als je andere dingen wilt doen, is het scherm wel aan de kleine kant. Dan schakel ik als het kan meteen over op mijn gewone laptop of PC.