Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoe printen jullie?

Hoi, ik weet niet of ik in het juiste forum zit voor deze vraag. Hoe printen jullie om het op te sturen naar een uitgeverij? Ik heb zonet contact opgenomen met een copycenter om alles uit te printen maar aangezien ik toch mijn kans zal proberen te wagen bij verschillende komt dit redelijk duur uit. Maar ja, ik heb het ervoor over :) Printen jullie zelf of sturen jullie het via mail of ook via een copycenter?

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Toen ik nog zoekende naar een uitgever was heb ik gewoon het lijstje uit het Handboek voor Schrijvers aangehouden en het zelf uitgeprint. Hoe je iets naar een uitgeverij stuurt ligt aan wat ze vragen. Sommige willen alleen delen, sommige willen een heel manuscript, sommige accepteren ook per mail, anderen weer helemaal niet via mail. Goed informeren dus wat ze willen en je daar ook aan houden. Overigens heb ik mijn werk nooit bij een copycenter laten printen. Ik heb zelf een printer en een paar inktcartridges had ik er wel voor over.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Let er ook op dat uitgeverijen je ms losbladig willen ontvangen, dus geen nietje of ingebonden, maar gewoon een grote paperclip oid. Op de websites van uitgeverijen staat meestal hoe ze het precies aangeleverd willen krijgen, doorgaan 12 pts. 1 1/2 regelafstand en enkelzijdig.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Let er ook op dat uitgeverijen je ms losbladig willen ontvangen, dus geen nietje of ingebonden, maar gewoon een grote paperclip oid.
maar wel genummerd!

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Er zijn al hele goede tips gegeven! Let er ook op dat je naam op het manuscript staat. Veel mensen zetten hun naam in de begeleidende brief, maar niet op het manuscript zelf. Je weet maar nooit, voor je het weet raken ze je brief kwijt en zitten ze met een anoniem manuscript.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nummeren, inderdaad! :thumbsup: En naam in voetnoot heb ik wel gedaan destijds, wel zo duidelijk.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In een kleine letter (9 punts)die duidelijk afwijkt van de rest van de tekst, in cursief of zo, en in grijs, dat doe ik meestal.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leidt dat niet heel erg af? Ik heb het net bij mijn manuscript ingevoerd, maar ik erger me er dood aan.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mijn ms is klaar, maar het ziet er zo dom uit... als ik de tekst een keer overlees, wordt mijn aandacht de hele tijd naar de onderkant van de pagina getrokken, terwijl ik de tekst gezet heb op Wiesjes manier. Over dat printen, trouwens, om ontopic te blijven, ik doe dat ook gewoon thuis. De printer vindt het niet zo heel prettig, maar die overleeft het ook wel weer.

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik had de voettekst gewoon standaard. Hij komt dan in een soort grijze letters onderaan te staan, wat vager dan de tekst van het ms zelf. Verder heb ik er niet meer naar gekeken en gewoon opgestuurd :)

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zet een koptekst, mijn naam en adres. Een lege regel en dan een streeplijn. Daaronder volgt mijn tekst Dan afsluiten met lege regel, een streeplijn en daaronder : bladzijde X van totaal Y pagina's Ruime links en rechts marges, 1 1/2 regelafstand. Blad maar aan één kant bedrukken. Met perforator gaatjes erin en dan het pak papier in een plastic mapje met van die ijzeren buig beugeltjes... Hoe heet zo'n ding nou toch. En daarna in een grote A4 envelop en naar postkantoor brengen. Ach, het kost wat papier en inkt, maar dan had ie maar geen printer moeten worden. Hij kan er wel tegen hoor.

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het ziet er een beetje raar uit omdat je het niet gewend bent Spirit, maar het is heus niet raar. Eenmaal eraan gewend leidt het de aandacht niet meer af, en uitgevers zijn eraan gewend. Stel je voor dat je manuscript van een tafel afglijdt, of uit een stapeltje glipt. Zulke ondernemingen voeren mansucripten het liefste uit in gezelschap, want anders is er nog geen lol aan. Dus liggen daar allemaal blaadjes op de grond, en niemand weet meer wat waarbij hoort of hoe de volgorde was. Maar jouw manuscript is nog netjes terug te puzzelen, omdat je naam eropstaat, misschien wel de naam van het boek en de pagina nummers.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Die voettekst is een hele goede, daar had ik nog niet aan gedacht :) mijn ms heb ik vorige maand opgestuurd zonder voettekst, alleen met paginanummers. Ik heb het hier thuis uitgeprint, op de printer van mijn moeder want mijn eigen printer heeft geen zwarte inkt meer. Het was ook niet zo'n groot ms :)

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
bladzijde X van totaal Y pagina's
Heel goede tip! Weten ze gelijk of ze alle bladen van de grond hebben opgeraapt.
Ruime links en rechts marges, 1 1/2 regelafstand.
Ruim wil zeggen: heel ruim. En op sites van uitgevers kom ik regelmatig dubbele regelafstand tegen. Het is de bedoeling dat er opmerkingen geschreven kunnen worden bij de regels en er voor en achter. Denk ook aan de bladspiegel, of hoe dat heet: als je enkelzijdig bedrukt, links inbindt (en dus niet losbladig doet wat veel uitgevers willen) en veel ms hebt, dan kunnen ze de linkermarge door het omleggen van de pagina's niet goed gebruiken voor opmerkingen. Dus heb je daar extra ruimte nodig.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor de hele goede tips, ik zal het voetnoot zeker onthouden. Normaal zou ik het ook doen met mijn printer maar er zou teveel papier en inkt verloren gaan. Daarom mijn eerste keer liever in een hoeveelheid.