Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Alinea´s maken

Hallo, Veel mensen zeggen bij mijn boek, dat ik in alinea´s moet gaan schrijven. Ik zelf vind het ook beter om in alinea´s te gaan schrijven, maar ik heb er veel moeite mee. Ik weet niet wanneer, op welke plek, en hoe (een witregel of inspringen) ik een alinea moet maken. Ik heb het al vele male geprobeerd en ik begin het een beetje zat te worden dat het heel de tijd maar niet lukt. Dus mijn vraag luidt: Hoe Wanneer En op welke plek maak je een alinea gr youri PS: hier nog belangrijke informatie over mij (bij mijn tweede reactie): http://www.schrijvenonline.org/forum/103361 PS 2: Ik weet dat er al een paar topics zijn aangemaakt over alinea´s maar dat is niet wat ik bedoel

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Youris, Een alinea is vaak een afgeronde scène. In kinderverhalen begin je oa een nieuwe alinea als: - een ander personage iets doet, meemaakt. Dus je gaat van de ene naar de ander. - als het verhaal een tijdsprong maakt (witregel kan dan ook) In dialogen begint steeds elke nieuwe spreker op een nieuwe regel.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
He Youris, Wat bij mij werkt als regel is: Zijn er twee of meer personen iets aan het doen in wat je schrijft, ga dan naar een nieuwe regel wanneer er iemand anders iets gaat doen. Met Word dus Shift+Return. Verandert de plaats of de tijd, of begin je als schrijver over iets heel anders in je verhaal, dan ga je naar een nieuwe alinea, met witregel dus. Waar je hier de grens legt, hangt een beetje af van hoe lang je alinea's zijn. Zijn die heel lang, overweeg dan om te knippen waar dat maar enigszins kan: een tekst met witregels leest meestal lekkerder dan hele grote lappen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe: op enter drukken :P Wanneer: bijv. wanneer er een andere situatie komt. Een reeks gedachten van een personage, een ander personage dat wat zegt, wanneer je bijv. eerst praat over en reis van A naar B en dan over gebeurtenissen in B, dan komt daartussen een alinea. Op welke plek: zie vorig antwoord.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Vaak merk je gevoelsmatig wel, wanneer je een alinea (dus enter) moet plaatsen bij een tekst. Mocht de alinea toch verkeerd in de tekst staan, dan hoor je het wel van je proeflezers. Geen alinea's leest gewoon niet lekker.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik doe het vooral ook gevoelsmatig. Soms lees ik een aantal regels terug om te kijken of het overzichtelijk is voor een lezer. Probeer je in te leven in je lezer, zou ik zeggen ;)

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Voorlezen. Dan hoor je vanzelf wanneer er een langere pauze valt (als er een ander onderwerp komt) en dan start daar dus een nieuwe alinea.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Alinea's zijn structurerende eenheden in een tekst. Elke alinea heeft haar eigen onderwerp. Vaak staat de kernzin op de eerste of tweede plek in de alinea, soms op de laatste. Een voorbeeldje waarin de kernzin op de eerste plek staat. Sam voelde zich rot. Elke keer dat hij probeerde rechtop te gaan zitten, voelde hij zich misselijk worden. Bleef hij liggen, dan had hij het idee dat het bed onder hem veranderde in een onrustige zee. Ogen dicht en hij zweefde een nachtmerrie in. Ogen open en het licht door de kier tussen de gordijnen folterde hem alsof iemand hem militaire geheimen probeerde te ontfutselen. In de kernzin staat dat Sam zich rot voelde. In de rest van de alinea wordt uitgeweid over het woordje 'rot'.