Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tantebetje

OK dan. Nee, dat is niet mijn echte naam, Tantebetje. :) Diep in de jaren ’50 was ik een schattig kleutertje. Er kwam een schilder bij ons werken en die vroeg wat ik later wilde worden. Daar moest ik even over nadenken. Huisvrouw, zoals mijn moeder? Die leek niet zo gelukkig in die rol dus dat was niet aantrekkelijk. Op kantoor dan, zoals mijn tante? Dat leek me saai. In de bouw dan maar, zoals mijn vader. Met een helm op en in een bouwkeet met heel grote tekeningen. Ik mocht wel eens mee dus ik wist hoe het daar was. Maar daar moest de schilder om lachen. Dat kon niet als je een meisje was. Een tijdje later kwam ik er achter dat de gedichtjes die mijn moeder me voorlas, door iemand geschreven waren. Annie M.G. Schmidt. Gedichten schrijven was een beroep. Ik begreep meteen dat de auteur een vrouw was. Omdat ze Annie heette. Dus dat kon ik worden: dichteres. Ik begon ijverig te dichten en dat ben ik blijven doen tot ik een jaar of 30 was, vroeg in de jaren ’80. Ondertussen was ik toch nog huisvrouw geworden, al was dat oorspronkelijk beslist niet de bedoeling. In die tijd las ik de plaatselijke openbare bibliotheek leeg. Daar had je toen nog tijd voor – er was geen internet. In die bibliotheek hadden ze een keer een aankondiging opgehangen voor een dichtwedstrijd. Ik dacht: weet je wat, ik lever er een paar in. Ik won. Ik moest naar voren komen en mijn gedicht voorlezen in een microfoon. Dat ging nog wel, maar toen ik thuis kwam begonnen er allerlei mensen op te bellen. Ze hadden het op de radio gehoord. En het bleek ook in de krant te staan. De voorzitter van de jury was een echte gepubliceerde dichter. Hij kwam bij mij thuis en wilde dat ik gedichten uitzocht voor een bundeltje. Het bundeltje is er niet gekomen. Ik schrok zo dat ik heel lang geen gedichten meer heb geschreven. Ik ben nog wel schooljuffrouw geworden, rond mijn veertigste. Engels. Ik ben nu 57, diep in de jaren ’00. Sinds een paar jaar ben ik bezig met het ont-blokkeren van mijn writer’s block. Ik publiceer op een schrijverssite, voorlopig onder pseudoniem. Ik heb tweemaal deelgenomen aan een open podium. De eerste keer stond ik stijf van angst, de tweede keer ging al veel beter. Ik volg workshops bij Margreet Schouwenaar, ik bezoek haar schrijfcafé. Daar leer ik ook andere mensen kennen die schrijven. Eng hoor. Tijd voor de samenvatting. Ernstig geval van schrijversblok, goed geschoold, enige erkenning gehad. Recovering writaholic. Als je wilt weten wat je kunt doen aan schrijversblok, kan ik je wel wat tips en methodes aanreiken waar ik zelf succes mee heb gehad. Uiteindelijk is het, zoals bijna alles, vooral een kwestie van doorzetten. Een mens met een doel, daar is op den duur weinig tegen bestand.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zelden zo'n mooie introductie gelezen. Tantebetje, ik heet je heel, heel hartelijk welkom op ons forum.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik kan alleen maar bij Helga aankleven; pakkend verhaal zeg! Dat deze website maar bijdragen mag aan jouw zegetocht die al zolang op zich heeft laten wachten. Groetjesss

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ook een hartelijk welkom namens mij! Dat een talentvolle dichteres met een prachtig taalgevoel een naam verkiest die een foutieve taalconstructie aanduidt, laat me glimlachen. Is er een bijzondere reden voor de naam? Ik hoop dat je je plezier in het schrijven volledig zult kunnen terugvinden, zonder angst, en dat je dit forum als een leuk en leerzaam tijdverdrijf zal gaan beschouwen.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk! Kun je misschien metéén iets meer vertellen over het opheffen van een writer's block!? Volgens mij is het namelijk niet alleen het feit dat je 'even een poosje niet kunt schrijven'. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen en tips hierin.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Allemaal heel erg bedankt voor jullie hartelijke welkomstwoorden! Ik word er warm van. En ook dank voor de complimenten. Wat een aardige mensen zijn jullie. Dargor en AndreaClimbing: tantebetje is een stijlfout en kun je ook koffie mee zetten ;) Marriejeanne: lijkt me handiger om dan een aparte topic over te openen. Zal ik morgen even doen. Dank je voor je belangstelling. Ondertussen probeer ik wegwijs te worden hier. Waarom heb ik bijvoorbeeld zo'n smiley onder mijn naam staan maar geen envelopje? En wat betekent dat?

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dit forum is erg verslavend en lachen we soms heel wat af. Dit is volgens mij een tantebetje, waarbij de werkwoordsvorm ten onrechte vóór het onderwerp staat. Goed is natuurlijk: Dit forum is erg verslavend en we lachen soms heel wat af.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ondertussen probeer ik wegwijs te worden hier. Waarom heb ik bijvoorbeeld zo'n smiley onder mijn naam staan maar geen envelopje? En wat betekent dat?
Je hebt onder je eigen avatar (profielplaatje) geen envelopje staan omdat je jezelf geen berichtjes hoeft te sturen. Dat kan je bij andere forummers dus wel doen, mits die dat in hun profiel op actief hebben staan. Ik dacht dat de smiley werd weergegeven als de betreffende forummer ook op dat moment actief is, maar dat weet ik niet zeker. Edit: ja, dit lijkt te kloppen. Als het figuurtje donker is, dan is de gebruiker actief, anders is het figuurtje lichtgrijs. Veel plezier hier. Je zult misschien wel merken dat SOL erg verslavend kan zijn.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Allemaal heel erg bedankt voor jullie hartelijke welkomstwoorden! Ik word er warm van. En ook dank voor de complimenten. Wat een aardige mensen zijn jullie. Dargor en AndreaClimbing: tantebetje is een stijlfout en kun je ook koffie mee zetten ;)
Een leuk voorbeeld van een tantebetje van een tantebetje!

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuke introductie Tantebetje! Succes met deblokkeren, wie weet kan dit forum je daar een handje bij helpen. Welkom!

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Welkom, tantebetje! En dat het schrijven weer volop mag gaan floreren bij jou. Misschien dat die dichtbundel alsnog....je weet wel. :)

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Allemaal weer bedankt en Zjaan ook speciaal voor de uitleg. Volgens mij krijg ik dat envelopje pas als ik geld betaal, of heb ik het nu weer verkeerd begrepen? Anders kan ik die optie in mijn profiel volgens mij niet aanzetten. Ondertussen heb ik het beloofde topic geplaatst over writer's block. Niet dat ik nu weet hoe ik dat nu weer terug kan vinden, maar daar kom ik nog wel achter. Heb braaf gekeken bij "meest gestelde vragen" wat er over dit onderwerp al bekend was. Niet veel dus. Maar er is best wat aan te doen, zie mijn topic. Je moet er wat geduld voor hebben. Doorzettingsvermogen, zeiden ze in de vermaledijde jaren '50. Maar dan kan het wel.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Welkom hier tantebetje, en dank voor je aansprekende introductie. Ik weet zeker, dat je hier veel plezier zult hebben. Succes!

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Allemaal weer bedankt en Zjaan ook speciaal voor de uitleg. Volgens mij krijg ik dat envelopje pas als ik geld betaal, of heb ik het nu weer verkeerd begrepen?
Daar hoef je niets voor te betalen hoor, andere gebruikers dan jijzelf zien nu een envelopje bij jou zodat ze contact met je op kunnen nemen.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jij ook nog bedankt, Rosali. En jij voor je info, Ing. Bij mijn lijst met gevolgde onderwerpen staat bij alle envelopjes een rood kruis en de opmerking: Niet via mail. Wat zou dat dan kunnen betekenen?
Ook een hartelijk welkom namens mij! Dat een talentvolle dichteres met een prachtig taalgevoel een naam verkiest die een foutieve taalconstructie aanduidt, laat me glimlachen. Is er een bijzondere reden voor de naam?
Ik moest hier over nadenken, wat bedoelde ik nou eigenlijk toen ik die naam koos? Excuses dus voor het late antwoord. Maar nu heb ik hem toch, geloof ik. Tante betje is een stijlfout, zoals we al hebben vastgesteld. Maar "stijlfout" is een begrip uit de prescriptieve grammatica. Volgens die grammatica-opvatting is iets goed of fout. Wetten en regels zijn het, dode letter. Er bestaat ook "descriptieve grammatica". Die beschrijft alleen maar de taal zoals hij is. Op die manier is taal veel echter en groter en levender en actueler. Deze stijlfout draagt de denigrerende naam "tante betje". Blijkbaar herinnert deze manier van spreken de bedenker aan een vrouw die te weinig onderwijs genoten heeft om de regels van de prescriptieve grammatica te beheersen. De naam is bedacht door een man in een tijd dat voortgezet onderwijs voor meisjes nutteloos en zelfs schadelijk gevonden werd. Helaas heb ik zelf in mijn jeugd nog met deze opvatting te maken gehad. Pas tegen mijn veertigste, en tegen een heel hoge prijs, heb ik me daarvan bevrijd. Voor mij is het daarmee een soort geuzennaam. En verder is een tantebetje een ouderwets ding waarmee je koffie kunt zetten, een kousje van katoenen tricot aan een rondgebogen ijzerdraadje. Dat geeft de naam voor mij iets gezelligs.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Over dat rode kruis: bij je algemene instellingen kun je aangeven dat je per mail op de hoogte gebracht wilt worden als er gereageerd is op topics die je volgt. En Tantebetje als een gezellige geuzennaam, daar kunnen we wel wat mee ;)

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jij ook nog bedankt, Rosali. En jij voor je info, Ing. Bij mijn lijst met gevolgde onderwerpen staat bij alle envelopjes een rood kruis en de opmerking: Niet via mail. Wat zou dat dan kunnen betekenen?
Ook een hartelijk welkom namens mij! Dat een talentvolle dichteres met een prachtig taalgevoel een naam verkiest die een foutieve taalconstructie aanduidt, laat me glimlachen. Is er een bijzondere reden voor de naam?
Ik moest hier over nadenken, wat bedoelde ik nou eigenlijk toen ik die naam koos? Excuses dus voor het late antwoord. Maar nu heb ik hem toch, geloof ik. Tante betje is een stijlfout, zoals we al hebben vastgesteld. Maar "stijlfout" is een begrip uit de prescriptieve grammatica. Volgens die grammatica-opvatting is iets goed of fout. Wetten en regels zijn het, dode letter. Er bestaat ook "descriptieve grammatica". Die beschrijft alleen maar de taal zoals hij is. Op die manier is taal veel echter en groter en levender en actueler. Deze stijlfout draagt de denigrerende naam "tante betje". Blijkbaar herinnert deze manier van spreken de bedenker aan een vrouw die te weinig onderwijs genoten heeft om de regels van de prescriptieve grammatica te beheersen. De naam is bedacht door een man in een tijd dat voortgezet onderwijs voor meisjes nutteloos en zelfs schadelijk gevonden werd. Helaas heb ik zelf in mijn jeugd nog met deze opvatting te maken gehad. Pas tegen mijn veertigste, en tegen een heel hoge prijs, heb ik me daarvan bevrijd. Voor mij is het daarmee een soort geuzennaam. En verder is een tantebetje een ouderwets ding waarmee je koffie kunt zetten, een kousje van katoenen tricot aan een rondgebogen ijzerdraadje. Dat geeft de naam voor mij iets gezelligs.
Bedankt voor je mooie en heldere antwoord! Ik kan me voorstellen dat de naam een geuzennaam kan zijn.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik citeer Tantjebetje (welkom, overigens!) en weet het nog niet in een mooi kadertje te plaatsen, dus ik doe het even met een knip- en plakactie: Tante betje is een stijlfout, zoals we al hebben vastgesteld. Maar "stijlfout" is een begrip uit de prescriptieve grammatica. Volgens die grammatica-opvatting is iets goed of fout. Wetten en regels zijn het, dode letter. Er bestaat ook "descriptieve grammatica". Die beschrijft alleen maar de taal zoals hij is. Op die manier is taal veel echter en groter en levender en actueler. Ik ben het niet helemaal eens met je uitleg wat het verschil is tussen descriptieve en prescriptieve grammatica. Want op het moment dat de descriptieve grammatica is geformuleerd, wordt deze na verloop van tijd ook prescriptief, zoals bij taalverandering. Want ook de taal die echter, groter en levender en actueler is, kent natuurlijk zijn regels. Wat jij bedoelt is denk ik taalcreativiteit; ik heb de prescriptieve grammatica zó in de vingers dat ik er mee speel. En dat doe je goed. Welkom! Groet, Ellabella

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ben het niet helemaal eens met je uitleg wat het verschil is tussen descriptieve en prescriptieve grammatica. Want op het moment dat de descriptieve grammatica is geformuleerd, wordt deze na verloop van tijd ook prescriptief, zoals bij taalverandering. Want ook de taal die echter, groter en levender en actueler is, kent natuurlijk zijn regels. Wat jij bedoelt is denk ik taalcreativiteit; ik heb de prescriptieve grammatica zó in de vingers dat ik er mee speel.
Je hebt gelijk, descriptieve grammatica wordt op den duur prescriptief. Nou ja, kan. Maar is per definitie groter en levender dan descriptieve, want beschrijft wat taalgebruikers werkelijk doen en dat is het prescriptieve gedeelte plús de "fouten". En het is mooi als je de prescriptieve grammatica zó in de vingers hebt dat je er mee speelt. Maar geen tantebetjes schrijven dan hè ;) In dit topic kun je trouwens een paar leuke voorbeelden van tantebetjes vinden:
Dit forum is erg verslavend en lachen we soms heel wat af. Dit is volgens mij een tantebetje, waarbij de werkwoordsvorm ten onrechte vóór het onderwerp staat. Goed is natuurlijk: Dit forum is erg verslavend en we lachen soms heel wat af.
Aha, dat was het en rinkelt er bij mij weer een belletje. ;)
Dat citeren met die mooie blokjes heb ik ook net geleerd. Het gaat het makkelijkst door op "citeren" te klikken in het hokje van degene die je wilt citeren. En dan het stuk wissen dat je niet nodig hebt. In plaats daarvan kun je ook eigenhandig de code intikken die verschijnt als je op "citeren"klikt, en dan het citaat knippen en plakken. Ellabella, ben jij net zo nieuw als ik?

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag die Tantebetje, Ik ben sinds enkele dagen gegrepen door deze site en al haar (overigens vaak luchtige en gezellige) discussies. Heerlijk, als je thuis zit te werken. Maar even terug naar je opmerking, ik ben bang dat er wat ruis op de lijn is geweest. Ik schreef -Ha! ik mag nu oefenen met citeren- [quote=Ellabella] Want ook de taal die echter, groter en levender en actueler is, kent natuurlijk zijn regels. Wat jij bedoelt is denk ik taalcreativiteit; ik heb de prescriptieve grammatica zó in de vingers dat ik er mee speel. ...en daarmee bedoelde ik dat jij taalcreatief bent en dat jij er mee speelt. Ik was denk ik te creatief met de quotes en de het verschuiven van de rollen. Sorry. Had je trouwens door dat ik je in de eerste zin van mijn reactie woord-voor-woord citeerde? Groet en succes, Ellabella

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je Fimke. En jij ook natuurlijk, Ellabella. Nèt iets teveel weggehaald, maar in principe is het citeren gelukt, gefeliciteerd! Oh, bedoelde je het zo, sorry. Ik had het dus verkeerd begrepen. Ja, ik had wel begrepen dat je me citeerde. En dan was het dus bedoeld als compliment, dank je wel daarvoor. Ik probeer inderdaad een beetje binnen de perken van de prescriptieve grammatica te blijven, maar als ik het echt niet mooi vind, dan wijk ik er wel van af. En ik volg ook niet altijd de voorgeschreven spelling. En ja ik verzin wel eens wat, maar dat doen we allemaal, toch?

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ellabella, voor de quotehandleiding :P Je bent dit: [ /quote] (maar dan zonder de spatie) vergeten na het einde van je quote. Dan pas zie je ook dat jij het zelf bent die je quote :)