Start » Forum » Hoofdpersonage

Hoofdpersonage

5 reacties [Laatste bericht]
Miloney
Laatst aanwezig: 5 jaren 17 weken geleden
Sinds: 22 Dec 2012
Berichten: 46

Hoofdpersonage

Hoi,

Mijn verhaal begint wel meteen bij het hoofdpersonage, maar volgens mij is het nog niet duidelijk genoeg dat zíj de hp is. Nou, het wordt wel pas later duidelijk dat ze 'uitverkoren/voorbestemd/etc.' is, maar moet je niet al vanaf het begin duidelijk zeggen: dit is de hp, en zo denkt ze. In het begin gaat het volgens mij nog wel, maar zodra er meerdere personages bijkomen, is dat niet meer zo duidelijk. En heeft de hp geheimen voor de lezer?
Moet ik nou gewoon alles opnieuw schrijven?
Kan iemand mij hiermee verder helpen? Ik zit er redelijk mee vast confused

Groetjes,
Miloney.

Besef is de eerste fase van verbetering

Reacties

Ginny
Laatst aanwezig: 3 uren 6 min geleden
Sinds: 22 Jun 2012
Berichten: 998

Juist de ontdekkingstocht die je de lezer laat meemaken op deze manier, door niet meteen álles weg te geven, kan het verhaal enorm leuk maken. Als je als lezer meteen weet dat A de hp is, en A komt in een moeilijke, levensbedreigende situatie terecht voordat het boek half uit is, dan weet je - dat gaat-ie overleven, want anders zou het verhaal nu afgelopen zijn. Dat kán een deel van de spanning eruit halen.

Persoonlijk vind ik het juist spannender als niet alles meteen duidelijk is. Ik zou me hier niet te druk om maken en gewoon lekker verder schrijven.

Diana Silver
Laatst aanwezig: 7 uren 28 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4986

Ik sluit me bij Ginny aan. Het is juist spannender als we als lezer niet direct weten dat deze persoon de 'uitverkorene' is, want dat drukt al meteen een stempel op haar. Beter kan ze het eerst nog moeilijk hebben, twijfelen, worstelen om haar doelen te bereiken.
Je kunt de hoofdpersoon ook zeker geheimen laten hebben voor de lezer. Maar zorg wel dat het logisch en met reden is. Niet zomaar dingen niet vertellen om het niet vertellen. Het moet nuttig zijn voor je plot. En het wordt pas echt spannend, als je lezers wel hints geeft. Laat de lezer zich eerst een tijdje afvragen wat hij mist, wat hem ontgaan is, voordat je een geheim onthuld.

Even een vraagje: vanuit welk perspectief schrijf je? Alleen je hoofdpersoon, of ook vanuit het oogpunt van bijpersonages?

Waar waren we gebleven?

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 50 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Het ligt eraan of de hoofdpersoon dat zelf moet ontdekken, en de wereld met de hoofdpersoon, of dat deze hoofdpersoon al vanaf de geboorte door de omgeving als uitverkorene wordt gezien en behandeld. In het laatste geval is het verstandig de lezer het niet alleen te vertellen, maar het ook te laten zien door te vertellen hoe de mensen in de omgeving van de hoofdpersoon reageren en handelen in diens nabijheid.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Xuchiejlala
Laatst aanwezig: 3 jaren 14 weken geleden
Sinds: 20 Jul 2010
Berichten: 751

Misschien kun je een stukje bij proeflezen plaatsen met de vraag of het duidelijk is dat personage X in dit stukje de HP is.

Miloney
Laatst aanwezig: 5 jaren 17 weken geleden
Sinds: 22 Dec 2012
Berichten: 46

@Diana Silver: Voor de personages bij elkaar komen, schrijf ik voor hen apart. Eerst heb ik een hoofdstuk vanuit de hp & haar beste vriendin, afgewisseld met een hoofdstuk vanuit het oogpunt van nog twee andere personages, tot ze elkaar tegenkomen, en dan wordt de hoofdstukken waarin ze alle vier al elkaar ontmoet hebben onderbroken door hoofdstukjes vanuit een laatste nieuwe personage. Momenteel zijn ze alle vijf bij elkaar, en ik denk dat ik er nog eentje bij ga doen, maar ik denk niet vanuit een ander perspectief. (Ik schrijf trouwens in 3de persoon, niet dat in het ene hoofdstuk ik deze persoon is en in het andere hoofdstuk weer een andere, dat vind ik persoonlijk wat verwarrend)
@schlimazlnik De hoofdpersoon weet nog niet dat ze uitverkoren is, en ook nog niemand anders.
@Xuchiejlala Ik ben inderdaad van plan om binnenkort een stukje op Proeflezen te plaatsen smile

Besef is de eerste fase van verbetering

  • Hoe schrijf je subtiel over emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Minicursus flashbacks
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's 
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 16:00 uur, dan krijg je het nummer thuisgestuurd!

Introductiekorting!
Lees schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Speciale aanbieding!