Start » Forum » Dienstverlener voor grotere oplages?

Dienstverlener voor grotere oplages?

13 reacties [Laatste bericht]
davidperch
Laatst aanwezig: 6 jaren 42 weken geleden
Sinds: 26 Feb 2011
Berichten: 3

Dienstverlener voor grotere oplages?

Hallo,

Ik ben me al een paar weken aan het inlezen, vooral via deze website en het boek van Maarten Dessing, over het zelf uitgeven van boeken (overigens niet de mijne, ik ben de vormgever). De meeste informatie gaat echter over kleinere oplages dan voor ons toepasselijk is. We overwegen sterk om zelf een uitgeverij te beginnen (en ons aan te sluiten bij een clusteruitgeverij). Maar ik wilde toch nog ook even via dit (zeer behulpzame!) forum checken of ik misschien dienstverleners over het hoofd heb gezien die beter passen bij onze wensen.

Het zou bijvoorbeeld gaan om een standaard formaat paperback (135 x 210 mm), 200 zwart-wit pagina's, glans laminaat full-colour omslag, in een oplage van minstens 3.000 exemplaren. De verwachting is dat we die eerste druk binnen anderhalf, twee jaar kunnen verkopen. De volgende drukken zullen minder hard gaan (75-100 exemplaren per maand is realistisch). Het boek moet via het Centraal Boekhuis (en daarom ook via BOL) leverbaar zijn. Bij het maken van het boek zelf (inhoud, redactie en vormgeving) hebben we geen hulp nodig. Drukwerkbegeleiding zou me ook nog wel lukken maar voor de andere facetten van het traject ontbreekt er nog behoorlijk wat expertise.

We zijn niet op zoek naar een 'reguliere' uitgeverij, daar hebben we inmiddels genoeg ervaring mee om dat hoofdstuk definitief af te sluiten. Auteursrechten moeten gewoon in het bezit van de auteur blijven en we willen zelf kunnen bepalen welke producten we gaan uitbrengen, hoeveel ze moeten gaan kosten, wanneer ze uitgebracht worden etc. Als we ergens hulp bij nodig hebben (distributie, administratie, promotie) willen we daarvoor betalen maar we willen niet vastzitten aan een niet productieve samenwerking.

Zijn jullie bekend met bedrijven wiens dienstenpakket aansluit bij onze wensen of kunnen we inderdaad beter zelf een uitgeverij beginnen? Bij voorbaat dank voor het meedenken!

Groet,

David

Reacties

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Ik zou in jullie geval een eigen uitgeverij beginnen als ik jullie voorwaarden lees. En dan kijken of je bij een andere kleine uitgeverij wat tips over af te nemen diensten kunt krijgen.

Ik ken bijvoorbeeld een kleine uitgeverij die via een 'cluster' bij CB en dus Bol en dergelijke ligt. Daarnaast werkt er een soort 'clustervertegenwoordiger' voor deze uitgeverij en een paar andere kleintjes. Die doet namens een aantal uitgeverijtjes de boekhandels aan en staat op alle beurzen. De uitgever betaalt een vast bedrag plus provisie.
Drukken gebeurt via een tussenpersoon in een oostblokland (half zo goedkoop en nog snel leverbaar, binnen enkele dagen hier). Drukken kan ook in China in die oplage. Dat is nog veel goedkoper. Ik denk dat je daar ook tussenpersonen voor hebt. Ik ken iemand die in eigen beheer in China laat drukken. Dat zal vast via een 'drukmakelaar' gaan. Wellicht kun je aanhaken bij een andere uitgever die ook in China drukt. Dat zijn er heel wat tegenwoordig. Levertijd is wel lang, de boeken komen per boot.

Zelf laten drukken deed ik bij WPS. Dat waren oplagen van 300. Aangezien veel uitgevers daar nog steeds laten drukken, denk ik dat ze qua prijs goed in de nmarkt staan.

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Sjee
Laatst aanwezig: 1 jaar 31 weken geleden
Sinds: 12 Dec 2007
Berichten: 2487

Ja, ik heb ook contact met wps voor 500 stuks (niet van mezelf). Veel goedkoper en ze kunnen je begeleiden als dat nodig is. ISBN is makkelijk aan te vragen via de website van wps (in samenwerking met Boekenbent).

Stormvaart (2011), Verschoppelingen (2012), Zwart water (2013), De wereld is wit (2015), Roeien nd Volewijck (2016), Duizend keer mij (...) www.suzannewouda.nl

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Ja, dat soort bedrijven zijn goed voor kleinere oplages.
Maar voor 10x zoveel?
Ik weet niet wat voor boek het wordt, maar 3000 exemplaren in eigen beheer is een heleboel. Ik hoop dat jullie een ruime zolder hebben.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 12 uren 8 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904
Citaat:

(...) oplage van minstens 3.000 exemplaren. De verwachting is dat we die eerste druk binnen anderhalf, twee jaar kunnen verkopen. De volgende drukken zullen minder hard gaan (75-100 exemplaren per maand is realistisch).

Als je na twee jaar nog steeds 75 tot 100 exemplaren per maand denkt te verkopen, zijn dat er in twee jaar toch ook 1800 tot 2400. Met de 3000 van de eerste anderhalf, twee jaar, betekent het dat je over vier jaar 4800 tot 5400 stuks verkoopt. Waarom dan niet meteen 5000 gedrukt? Dat scheelt in prijs (staffeling).

Citaat:

Auteursrechten moeten gewoon in het bezit van de auteur blijven (...)

Dat blijven ze (wettelijk beschermd).

In China of Oost-Europa laten drukken mag goedkoop zijn; ik zou het niet aanraden. Binnen onze grenzen kan het net zo goed. Maar dat is een moreel-economische keus die je zelf moet maken.

Citaat:

Als we ergens hulp bij nodig hebben (distributie, administratie, promotie) willen we daarvoor betalen maar we willen niet vastzitten aan een niet productieve samenwerking.

Moet ik hieruit concluderen dat jullie hulp nodig hebben bij distributie, administratie en promotie, of zijn dit enkel voorbeelden? Je begint de zin met Als. Ik weet nu niet precies wat exact de hulpvraag is?

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Tja
Laatst aanwezig: 4 dagen 9 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

3000 boeken uit China laten komen kost een vermogen aan verzendkosten.
Boekenbent heeft geen contact met het CB, noch met bol.com

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Waarom denk je dat, Tja? Ze gaan per containerboot.

Veel van mijn boeken van reguliere uitgevers komen in die hoeveelheid naar hier.

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Tja
Laatst aanwezig: 4 dagen 9 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Werkelijk? Als ik van 3000 exemplaren uitga en dat een boek een gewicht ca. 400 gram heeft, dan heb je een behoorlijke vracht. Ik heb even naar tarieven gekeken maar zo'n gewicht kon ik niet vinden.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

annemiekv
Laatst aanwezig: 6 jaren 26 weken geleden
Sinds: 3 Jul 2010
Berichten: 341

davidperch, Voor wat jij wilt kun je terecht bij productie-uitgeverijen. Die kunnen in principe precies doen wat je wilt. Ze drukken als het ware op bestelling, kunnen alles overnemen, maar je kunt ook alles in eigen hand houden.
Ik ken er een waarmee ik werk voor opdrachtgever, maar wil hier geen reclame maken. Stuur maar even pb'tje, als je wilt.

davidperch
Laatst aanwezig: 6 jaren 42 weken geleden
Sinds: 26 Feb 2011
Berichten: 3
Citaat:

Als je na twee jaar nog steeds 75 tot 100 exemplaren per maand denkt te verkopen, zijn dat er in twee jaar toch ook 1800 tot 2400. Met de 3000 van de eerste anderhalf, twee jaar, betekent het dat je over vier jaar 4800 tot 5400 stuks verkoopt. Waarom dan niet meteen 5000 gedrukt? Dat scheelt in prijs (staffeling)..

Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. We hebben nog geen besluit genomen over de te drukken oplage maar 3.000 leek me wel een realistische ondergrens (onze huidige uitgever begint meestal met 3.500, geloof ik). Grotere oplages gaan we zeker ook overwegen al is het ook wel handig om door zo'n volgende druk de mogelijkheid te hebben om bepaalde dingen aan te passen.

Over de auteursrechten schreef je:

Citaat:

Dat blijven ze (wettelijk beschermd).

Opnieuw: helemaal gelijk. Ik ben even kwijt wat de correcte term is. Publicatierecht? Exploitatierecht? In ieder geval weet dat ik dat het werk van de auteur waar ik mee werk nu 'gevangen' is door de uitgeverij en de auteur absoluut niet vrij is om er mee te doen wat ze wilt (ook niet als ze besluit om de samenwerking op te zeggen). Dat willen we dus niet meer. We willen gewoon betalen voor verleende diensten, niet rechten uit handen geven.

Citaat:

Moet ik hieruit concluderen dat jullie hulp nodig hebben bij distributie, administratie en promotie, of zijn dit enkel voorbeelden? Je begint de zin met Als. Ik weet nu niet precies wat exact de hulpvraag is?

Het zijn de dingen die het eerst in me opkwamen, het zou best kunnen dat er meer is waar we hulp bij kunnen gebruiken. Op dit moment hebben we op die gebieden geen of weinig ervaring/expertise en is het dus interessant om uit te zoeken of het financieel haalbaar is om die taken (of een deel ervan) uit handen te geven.

Bedankt voor je reactie, Thérèse!

davidperch
Laatst aanwezig: 6 jaren 42 weken geleden
Sinds: 26 Feb 2011
Berichten: 3

Wat geweldig, al die snelle reacties op mijn vraag! Bedankt!

Ing
Laatst aanwezig: 4 weken 6 dagen geleden
Sinds: 3 Feb 2007
Berichten: 3155

Wat is een productie-uitgeverij, AnnemiekV?

annemiekv
Laatst aanwezig: 6 jaren 26 weken geleden
Sinds: 3 Jul 2010
Berichten: 341

Een productie-uitgever produceert voor een kleine uitgever, een bedrijf of persoon boeken. Ze brengen deze ook onder de aandacht van de boekhandel en de lezer.
Het is eigenlijk net wat jij wilt. Wil je zelf alles schrijven? Prima. Wil je een ghostwriter? Ook prima. Een tussenweg (dus ondersteuning bij schrijven) kan ook, net zoals ze ook ondersteuning kunnen bieden bij redigeren, corrigeren, opmaak.
Jij als klant bepaalt de oplage.

Het voordeel tov POD is dat ze veel meer met je meedenken en desgewenst taken (deels) overnemen. Daarvoor werken ze dan weer samen met anderen: redacteurs, auteurs, correctors, opmaakbureau enz. enz.

Hopelijk is het zo duidelijk?

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 3 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2008
Berichten: 2243

Kunnen we niet eens een lijstje met definities in het POD-wereldje e.o. aanleggen?

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven als Stephen King? Lees schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!