Zuidwesterstorm

Ik vraag me al een tijdje af of er hier ook schrijvers uit het zuidwesten ronddwalen, met de behoefte om méér te doen met hun schrijfsels. Die de liefde voor lezen en schrijven willen delen en niet bang zijn voor een beetje donder en bliksem.

Ik zat te denken aan Zeeland, een stukje West Brabant...

Laat het hieronder weten, of stuur me een berichtje! Misschien dat we iets interessants uit de grond kunnen stampen, als er genoeg animo is. Codenaam: Zuidwesterstorm.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Sengaia,

M'n eerste berichtje op dit forum...

Ja, ik wil weten of er meer bestaan zoals ik; eenzame zielen die in het licht van een enkel lampje en een beeldscherm hun avonden doorbrengen met het schrijven van verhalen of romans.

Dus, kom maar op met die donder en die bliksem!
Ps: eens kijken of we meer schrijvende Zeeuwen uit de klei kunnen trekken...

groet, Wouter

13 September 2006 - 18:07

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Wow, reacties!
Ik dacht even dat er geen zuiderlingen rondliepen hier...

Het lijkt mij het leukste om echt bij elkaar te komen. Ik heb weleens meegedaan met een schrijfgroep via internet, maar door de vrijblijvendheid kwam daar weinig van terecht. Van één of twee man kreeg je serieuze kritiek, de rest vond het 'leuk' en 'knap' of 'ik zou voor blauw hebben gekozen in plaats van groen'.

Wat schrijven jullie allemaal, hoe lang zijn jullie bezig, waar streef je naar? Post het hieronder, of stuur me een pm!
Ik ben net afgestudeerd, druk op zoek naar een baan. Ik schrijf graag korte verhalen en essays, ben stiekem ook bezig met een roman. Mijn verhalen hebben altijd een vervreemdend tintje lijkt het wel. Ik heb het graag over zware zaken als angst, twijfel, hoogmoed, maar wel met een flinke scheut zwarte humor. Ik ben gefascineerd door kunst, mythes, surrealisme en alle verschillende maskers van de mens. Mijn droom? Debuteren. Eerst in literaire tijdschriften, dan bij een uitgeverij.

22 September 2006 - 22:04

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Sengaia en anderen,

't Lijkt me leuk en leerzaam om bij elkaar te komen en elkaars werk door het Zeeuwse slijk te halen 8)
Liever mensen met (opbouwende) kritiek dan mensen die snel tevreden zijn.

Dussem, Sengaia en ik = twee. Wie nog meer? Naiche, Oscar?

'k Schrijf vooral korte verhalen, maar 'k ben nu twee jaar met een roman bezig, die in de op-één-na-laatste fase is beland: redigeren. Daarna moeten anderen er eens een kritische blik op werpen. Over een klein jaartje hoop ik zover te zijn dat het af is.

Het gaat over een sullige, dagdromende kantoorklerk die bij een groot financieel bedrijf werkt. Als op zijn afdeling een rekenfout ontstaat wordt hij onterecht verdacht van fraude. Tijdens zijn zoektocht naar waarheid bekruipt hem het gevoel dat menselijkheid een administratief computergegeven is geworden, het bestaat alleen bij gratie daarvan. Bedrijven en overheid misbruiken hun macht op dit gebied, ten koste van de mens. In de laatste hoofdstukken wordt pas duidelijk wie/wat het bedrijf eigenlijk is, maar dan is het al te laat...

In al m'n verhalen spelen slachtoffers van de maatschappij de hoofdrol, zo ontdekte ik laatst. Ze verloederen, gaan ten onder of ze draaien door, een middenweg lijkt niet te bestaan. Ik hou van extremen, van (zwarte) humor en van een kritische blik op de wereld om ons heen.

Schrijvers met onderwerpen die me inspireren: W. F. Hermans, Orwell, Kafka, Tolstoj, en vast wel meer waar ik nu even niet op kom.

groets, Wouter

23 September 2006 - 21:11

Bij elkaar komen lijkt mij ook leuk, maar ik heb geen auto dus dat word lastig. Daarbij 'schrijf' ik nog niet zo lang en doe ik tot nu toe alleen nog maar mee aan schrijfwedstrijden en af en toe eens een gedichtje en wat losse schrijfsel-ideetjes.
Dus online zou voor mij handiger zijn.

24 September 2006 - 10:47

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hee Oscar,

Geen auto? Dan spreken we toch gewoon bij jou af of ergens bij jou in de buurt. Omgeving Goeree is het hè? Dat zijn toch van die overlopers die net geen Zeeuw en net geen Hollander zijn, toch? :wink:

Het lijkt mij beter om bij elkaar te komen i.p.v. over internet. Daar krijg je constructievere gesprekken van en het is nog gezelliger ook.
Ik kan anderen eventueel oppikken met de auto.

P.s.: ik heb ook niet veel geschreven hoor. Tien verhalen hooguit, anderhalve roman, en nog wat vaag gebrabbel hier en daar.

25 September 2006 - 13:40

Hee Wouter,

Men denkt vaak dat Goeree-Overflakkee in Zeeland ligt ja, maar het is dus net Zuid-Holland.
Wat betreft overlopen: Ik ben hier geboren, tot m'n 17de hier blijven wonen, ben toen 8 jaar in R'dam gaan wonen, toen 2 jaar in Den Haag, en ben nu weer terug van waar ik vandaan kwam. Ben dus zelf overgelopen ja, maar ben ook weer netjes teruggelopen :lol:

Wel een idee om hier in de buurt af te spreken, maar uhm, wat wil je gaan bespreken? Misschien wel handig om het daar ook ff over te hebben. :)

25 September 2006 - 14:10

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Zoals ik het zie:
- Iemand laat een verhaal of stuk tekst lezen aan de anderen.
- Bakkie thee erbij (altijd gezellie) :)
- Het werk bespreken. Wat is goed, wat is minder goed? Wat kan beter? Schrijfstijl, grammatica, verhaalopbouw, perspectief, woordkeuze, etc.
- Discussiëren hierover.
- Vervolgens (of bij de volgende samenkomst) doe je hetzelfde met een schrijfsel van iemand anders.

Belangrijk is dat je elkaar stimuleert. Volgens mij kan dit onderwerp- en schrijfstijl-onafhankelijk. Natuurlijk kun je ook meningen van proeflezers vragen, maar ik denk dat schrijvers met andere ogen naar tekst kijken dan mensen die alleen maar lezen, en beter kunnen aangeven hoe je het moet aanpakken. Mensen met schrijfervaring kennen het klappen van de zweep.

Van mij hoeft het niet op frequente basis. Eerst maar eens afspreken en dan zien we vanzelf of het klikt. Hooguit eens in de maand of zo?

25 September 2006 - 14:40

Ik ben denk ik toch niet zo'n kletser over schrijven, meer gewoon 'doen'.
Daarbij heb ik een aantal mensen om me heen die er verstand van hebben en die m'n teksten kunnen lezen en er op kunnen reageren.
Een schrijver/journaliste, lerares Nederlands, en nog wat taalfreaks.
En ik ben ook niet zo'n lezer. Klinkt misschien raar, maar ik schrijf meer dan dat ik lees. Qua romans en zo dan. Informatieve boeken vind ik wel leuk.
Dus als je het niet erg vind hou ik het online voor wat betreft zulk soort dingen.

25 September 2006 - 15:15

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hee Oscar,

Natuurlijk niet erg, ieder z'n eigen manier van werken. Ik heb zelf nooit in een schrijfgroep gezeten, maar het lijkt me iets wat goed kan werken.

'k Zie je (online) :wink:

groets, Wouter

25 September 2006 - 15:28

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Je weet me te vinden.

(drie eilanden omlaag en dan... ehhh o nee, ik bedoel online dus :wink:

25 September 2006 - 15:36

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi, ben ik weer!
Werk bespreken bij een kopje thee, in een rustig café, lijkt me een leuk plan. Misschien dat we nu met drie zijn, maar ik moet nog even een pm afwachten. Ik kan ook nog een berichtje op zeelandnet zetten, hoe meer zielen, hoe meer vreugd nietwaar? En waar zullen we samen komen, Goes, Middelburg, Vlissingen? :)

29 September 2006 - 22:31

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Sengaia,

Laten we even je zeelandnet-oproep en je PB afwachten. Drie is okay, maar mag van mij iets meer worden. Ik zal ook eens rondvragen. Via m'n werk kom ik wel eens met schrijvers en regionale uitgevers in aanraking.

Afspraakideeachtigepleksels:

- Café De Mug (M'burg): De eigenaar (vriend van m'n ouders) stelt de achterkamer waarschijnlijk beschikbaar. Da's een mooie, inspirerende ruimte die normaal alleen open gaat op drukke avonden.
- Dat grand café op de Markt in Goes (weet de naam niet, klinkt Russisch of iets dergelijks, en zit links naast De Landbouw)
- De Gouden Bock (Dam, Middelburg)

2 oktober 2006 - 13:01

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dat is 'm ja.

Nog een voorstel:
Ik kan me voorstellen dat mensen schroom hebben om eigen werk zomaar op tafel te gooien, maar willen meedoen om;
- medeschrijvers te ontmoeten;
- constructief mee te praten over andermans' werk;
- er iets van te leren.

Hierbij stel ik voor dat ook die mensen hartstikke welkom zijn.
Een beetje Zeeuw kijkt eerst de kat uit de boom, toch? :wink:

2 oktober 2006 - 13:21

Lid sinds

19 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Wouter Apner wrote:
Dat is 'm ja.

Nog een voorstel:
Ik kan me voorstellen dat mensen schroom hebben om eigen werk zomaar op tafel te gooien, maar willen meedoen om;
- medeschrijvers te ontmoeten;
- constructief mee te praten over andermans' werk;
- er iets van te leren.

Hierbij stel ik voor dat ook die mensen hartstikke welkom zijn.
Een beetje Zeeuw kijkt eerst de kat uit de boom, toch? :wink:

Als Drent, wonende in Zeeland kan ik me hierin wel vinden :wink:

Voor mij zou Goes een vrij ideale stek zijn, goed te bereizen vanuit Zierikzee. Bovendien zou dit een goede reden zijn om zo nu en dan eens te spijbelen van mijn bedrijf.

Ik neem aan dat het de bedoeling is om verhalen via e-mail uit te wisselen en ze vervolgens tijdens een kopje thee (of koffie, borrel) te bespreken.

4 oktober 2006 - 11:36

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoewel ik in Goes woon en ik Bolsjoi een leuke plek vind is dat aparte gedeelte van De Mug in Middelburg wel heel erg bijzonder... mij maakt het niet uit, Goes is perfect maar ik wil best een kwartiertje reizen.

4 oktober 2006 - 16:23

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Laten we de eerste keer in Bolsjoi afspreken. Makkelijk voor Naiche en voor mij maakt het niets uit (auto). Als het klikt (moet je altijd effe afwachten) kunnen we de keren daarop vanzelf naar De Mug verkassen.

P.s.: a.s. dinsdag 10 oktober is er een literaire avond met Floortje Zwigtman (kinderboekenschrijfster) in de aula van de bieb in Middelburg, aanvang 20.00 uur. Ik ga er samen met m'n vriendin en een goeie vriendin van me heen...

4 oktober 2006 - 17:19

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Wat mij betreft prima. Ik ben er. Bolsjoi, 17 oktober vanaf 19.30 uur.
Hoe gaan we starten? Eerst elkaar ontmoeten, of van tevoren al wat tekst naar elkaar mailen?

Oeit, wat spannend opeens.
Ik laat niet snel iets lezen aan anderen.
Te veel zelfkritiek zegmaar.
Moet er toch van komen eens...
:oops:

P.s.: het zal op een dinsdag niet druk zijn in Bolsjoi. 'k Zal mezelf toch effe omschrijven: lang (1.92), tondeuse-kop (mid-blond), blauwe ogen, soort van dertiger, markant detail: ehhhh...
Help, ik heb geen markant detail!!! Ben ik nu saai? :shock:

11 oktober 2006 - 14:57

Lid sinds

19 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Heeeeeel saai :lol: :lol:

Naar mijn idee kan ik volgende week dinsdag ook wel. Moet nog even overleggen met de husband, maar volgens mij hebben we niets.

Ik zal mezelf ook even omschrijven. Donkerblond halflang haar, 1,69 lang (niet mijn haar) blauwe ogen en veertiger. Markante details ontbreken bij mij ook geloof ik.

Lijkt me een goed idee om eerst eens kennis te maken.

11 oktober 2006 - 19:24

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Leuk! Ik ben een halfweg twintiger, met vrij kort bruin haar en bruin/groene ogen, ook verder geen opzienbarende details; ik zal een zwart velours mannentrouwjasje aandoen voor de herkenning. :D

Bolsjoi is denk ik ook niet zo druk op dinsdagavond, en een lekker ruim café. Hoe was trouwens die avond met Floortje Zwigtman? Ik ben helemaal vergeten om te gaan.

12 oktober 2006 - 17:20

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Floortje Zwigtman was leuk. Intelligente en bijzonder aardige vrouw. Ze kwam soms een beetje dromerig over, maar dat maakt haar juist een boeiende persoonlijkheid. Erg openhartig gesprek.

De aula onder de bieb heeft ook een fijne sfeer (soort klein theaterzaaltje).
Er worden maandelijks literaire avonden gehouden. Waarschijnlijk ben ik er vaker te vinden.

Hee, tot dinsdag dan!
Zal ik toch maar van te voren iets naar jullie mailen, anders zitten we daar straks zonder materiaal. Stuur zelf ook iets, als je wilt.

12 oktober 2006 - 17:36

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Wouter en Wilma, vond het leuk jullie te ontmoeten!
Wouter, hoe heet je schrijfbijbel ook alweer? :)

18 oktober 2006 - 14:29