#532 De, Het en Een gaan samen hand in hand [Verhandeling en Kort verhaal]
Voordat ik mijn kort verhaal start, eerst even een korte verhandeling over de keuze van mijn drie woorden. Het verhaal liever eerst lezen? Scroll dan even door naar beneden.
Verhandeling:
'De', 'het' en 'een', prachtige en nuttige woorden die andere woorden doen stralen, beklemtonen, duiden en geslacht geven, waarde en betekenis. Kortom wat zijn we zonder 'de', 'het' en 'een'?
Ik vind ze ook terug in mijn favoriete boeken. En ook daarin doen zij hun stinkende best. Ze geven mij dirty pleasures en soms ook verdriet. De dirt, een pleasure, doet meestal het verdriet te niet. 'De' vecht soms met 'een' om 'het' te worden. En daar waar 'een' vecht om 'het' gaat 'de' er snel van tussen. 'Het' is het zelden eens met 'de' en 'een'. 'Een' en 'de' leggen dan bij 'het', het lootje.
Ik heb me er toch maar eens in verdiept. Hoe komt 'de' aan zijn begrip, vraag ik me af? Dwingend probeert hij dat soms af te dwingen. De! Alsof er dan maar 'een' uit de desbetreffende hoedanigheid bestaat, hoe is 'het' mogelijk? De kern is 'het' dan. Hoe 'het' mogelijk is. Het lidwoord verwijst dan naar het aanwijswoord. En dan wordt 'het' pas echt verwarrend. 'Een' past op zijn tellen. Telt van een tot tien als telwoord.
Ach, laat ons vooral niet struikelen over woorden. In hun taak ligt sowieso verbinding opgesloten, nietwaar? Zet ze in zinnen, laat ze gedijen, groeien onder onze ogen. Ze zijn veel te kostbaar om ruzie over te maken, ze verkeerd te plaatsen. Gebruik ze als redder in nood, 'de', 'het' en 'een', of gewoon om op te leuken.
Kort verhaal: De, Het en Een gaan samen hand in hand
'De' komt uit een elitair samengesteld gezin van letters uit het alfabet ook wel het ABC genoemd. Daar is 'De' enorm blij mee. Meestal krijgt men in dit korte leven de beschikking over twee ouders. Ik zeg met nadruk twee, want dat is de meest voorkomende en gebruikelijke situatie. Soms is het er echter maar een, bewust ongehuwd heet dat dan. Twee ouders daarentegen kunnen ook partners met een samenlevingscontract zijn of simpelweg twee ouders met alleen maar samenleefcontact.
Meestal zijn de ouders van een verschillend geslacht, maar niet altijd. 'De' treft het, hij heeft niet een, niet twee maar drie ouders. Ze heten X, Y en Z. Alle drie van een ander geslacht. Daarnaast heeft 'De' maar liefst vierentwintig broers en zussen. Die ga ik niet allemaal opnoemen. Ook zij zijn allemaal van diverse geslachten.
'De' zelf is ook nog eens samengesteld. Het is een twee-eiige tweeling zogezegd. En Siamees ook nog. Ze zitten aan elkaar vast, de 'd' en de 'e'. 'De' vindt (of vinden) dat niet erg. De 'd' kwam het eerst ter wereld en nam 'e', vastgeplakt, meteen met zich mee. Omdat 'd' het eerst ter wereld kwam, staat hij altijd het liefste vooraan, ook in zinsverband. Vol trots blaast hij zich dan kapitaal op. De borst vooruit, van zijn voeten tot aan zijn hoofd. Zijn Siamese maatje 'e' volgt dan automatisch en houdt zich altijd klein. Het liefst zou 'e' zichzelf ook wel eens op willen blazen. Maar dat vinden de taalpuristen niet goed. Voor 'e' zijn dat zijn geestelijke ouders en die stemmen daar nooit mee in.
Maar het kan nog erger. 'De' heeft (of hebben) ook nog twee siamese drielingen in zijn (of hun) gezin. Een beetje ingewikkeld misschien, zo'n grote familie van samenstellingen maar ik ga het proberen uit te leggen. Voordat 'De' geboren werd (of werden), zijn 'Een' en 'Het' nog geboren. Waarbij 'Een' een twee-eiige Siamese drieling is, samengesteld uit twee identieke letters 'e' en een letter 'n'.
'Het' is dan weer een ander verhaal. Om het eenvoudig te houden is 'Het' een drie-eiige Siamese drieling die bestaat uit drie letters, de 'h', de 'e' en de 't'. Klaar.
Wat een verhaal! Nu al. Ik hoef er bijna niets mee over te vertellen. Alleen nog dit. De broers en zussen, net als de ouders X, Y en Z, zijn met al hun diverse geslachten, apetrots op De, Het en Een. Zeker als ze samen hand in hand lopen. Want dat is niet altijd gemakkelijk.
En ja ... om dan toch een…
Lid sinds
1 jaar 5 maandenRol
En ja ... om dan toch een kijkje in de keuken te geven van 'mien' favoriete boeken ... hier een kleine uitsnede:
Boerenpsalm (Felix Timmermans), Zen en de kunst van het motoronderhoud (Robert Pirsig) ... alle boeken van Maarten Biesheuvel en Glen Baxter.
Rob een prachtige…
Lid sinds
6 maanden 3 wekenRol
Rob een prachtige taalkundige invulling. Graag gelezen.
Wat een fantastisch…
Lid sinds
9 maanden 1 weekRol
Wat een fantastisch creatieve invulling van de opdracht! Heel origineel en goed uitgevoerd!
Ik vind je tweede verhaal…
Lid sinds
6 maanden 3 wekenRol
Ik vind je tweede verhaal een schitterende invulling van de opdracht. Ik het even uitgezocht de is een twee-eiige tweeling; een is een dizygote (eeneiige tweeling en een eenling) en het een trizygote (net als bij broertjes en zusjes afzonderlijke individuen)
Dank voor je onderzoek en…
Lid sinds
1 jaar 5 maandenRol
Dank voor je onderzoek en waardering Job. Ik ga er even over nadenken. Ik heb twee websites met informatie gevonden over meerlingen, waarbij ook een die jij bezocht hebt denk ik.
https://www.nvom.nl/kennisbank/zygositeit-drieling-of-vierling/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9546242/
Hallo Rob, de bovenste…
Lid sinds
6 maanden 3 wekenRol
Hallo Rob, de bovenste website heb ik inderdaad gebruikt. De tweede biedt weer een totaal andere invalshoek.
Ha Rob, hoe je het allemaal…
Lid sinds
13 jaar 11 maandenRol
Ha Rob, hoe je het allemaal bij elkaar krijgt, heel creatief!
Dankjewel Emmy. Meestal een…
Lid sinds
1 jaar 5 maandenRol
Dankjewel Emmy. Meestal een voor een. 😉
Leuk verhaal. Knap…
Lid sinds
5 maanden 2 wekenRol
Leuk verhaal. Knap geschreven, hoewel ik af en toe wat in de war was van alle taalkundigheden. Graag gelezen
Soms is het hard werken als…
Lid sinds
1 jaar 5 maandenRol
Soms is het hard werken als lezer. Dat geldt ook voor de schrijver. 😉
Zeer origineel, zoiets…
Lid sinds
18 jaar 4 maandenRol
Zeer origineel, zoiets verzint AI volgens mij niet. Ik vroeg mij af of drie eicellen wel mogelijk is, maar in het geval van letters wel natuurlijk. Vond de eerste verhandeling ook wel een goed verhaal. Kan als monoloog.
Hallo Odile, bedankt voor…
Lid sinds
1 jaar 5 maandenRol
Hallo Odile, bedankt voor jouw positieve reactie.
Drie-eiig bestaat zowel bij drielingen als bij vierlingen.
Bij een vierling kan zelfs sprake zijn van een viereiige bevruchting.
Zie hieronder de mogelijkheden (informatie gevonden op de volgende website: https://www.nvom.nl/kennisbank/zygositeit-drieling-of-vierling/)
Drieling > Drie-eiig: trizygoot
Bij 3 bevruchte eicellen ontstaat een drie-eiige drieling. Dit wordt trizygote genoemd. Deze hebben onderling evenveel overeenkomsten als ‘gewone’ broertjes en zusjes.
Vierling > Drie-eiig: trizygote
De drie-eiige vierling bestaat uit 3 bevruchte eicellen, waarbij 1 eicel zich 1 keer gesplitst heeft. Dit wordt trizygote genoemd. Deze vierling wordt gevormd door een eeneiige tweeling en twee broertjes/zusjes.
Vierling > Viereiig: tetrazygotisch
Tenslotte is er de mogelijkheid van een viereiige vierling. Dit noemen we tetrazygotisch. De broertjes en/of zusjes ontstaan ieder uit een eigen bevruchte eicel en zijn genetisch even gelijk als ‘gewone’ broertjes en zusjes.
Dankjewel voor de…
Lid sinds
18 jaar 4 maandenRol
Dankjewel voor de toelichting. Alweer wat geleerd.
Top. Ik gebruik altijd het…
Lid sinds
1 jaar 5 maandenRol
Top. Ik gebruik altijd het leermodel van Kolb. Dromer is eigenlijk mijn favoriet. Maar denker en doener omarm ik ook. Een beslisser ben ik daarentegen niet. 😉👍