Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#520 Vakantie!

20 augustus 2024 - 17:30

Moeder belt en vraagt hoe het is in Portugal.
“Ik jeun mij hier, ma.”
“Dat jeun ik jou.”
Voor ons is het als rasechte West-Vlamingen een doodgewoon woord. ‘Jeunen’ werd ooit gekozen als dialectwoord van het jaar. Zestienduizend landgenoten belden naar de radiowedstrijd, waar men uitlegde dat het  ‘plezier maken’ betekent of ‘iemand iets gunnen’. Deze vakantietrip doet mij deugd. Ik leg moeder uit dat ik verblijf in een vakantiecomplex. Mijn studio bestaat uit één leefruimte en een douchecel met toilet. Tegenover de ingangsdeur is een schuifraam met terras en zeezicht. Aan het raam is een rolluik. Handig tegen teveel zonneschijn en perfect om ’s nachts met het raam open te kunnen slapen. Het is mijn vierde nacht en na een maaltijd in de nabije tapasbar, ben ik ingedommeld.

Ik schrik op. Iemand rammelt aan het rolluik. Tenminste, ik denk dat het mijn rolluik is maar blijkbaar is het een hier vlakbij. Ik overweeg even om het mijne omhoog te trekken, maar bedenk me. Stel je voor dat het dieven zijn of andere lui met obscure bedoelingen. Ik hoor gedempte mannenstemmen en er is geschuifel en een bonk alsof iemand uit een raam springt. Nieuwsgierig luister ik  bij het open raam achter het rolluik. Zal ik het een beetje optrekken om door de reten te kijken? Toch maar niet doen, stel je voor dat ze het merken. Wie zijn ze? Ik huiver bij de gedachte dat iemand mijn rolluik forceert en binnenraakt.

Ik spits de oren en het lijkt wel of ik een kinderstemmetje hoor. Vanmorgen zag ik op een terras drie kinderen spelen. Zijn zij wakker geworden? Het is nu muisstil. Dan hoor ik geroezemoes en weer die bonk. Gespannen, let ik op en ril wanneer ik naast het gefluister het meisjesstemmetje hoor: “Daddy?” Verder niets.

Er steekt wind op en het regent. Enkel het getik van de regen op de terrastegels is nog hoorbaar. Ik leg mij neer op bed en val in slaap. Na een onrustige nacht word ik gewekt door rumoer buiten. Ik haal het rolluik op en zie hoe mensen heen en weer hollen. Voor de tapasbar staat een politiewagen. Iemand verklaart  dat er vannacht een kind werd ontvoerd. Ik zou mij wel voor mijn kop kunnen slaan. Waarom heb ik dat verdomde rolluik niet geopend? Ik verfoei mijn kleinmoedigheid.De telefoon rinkelt. Het is mijn moeder. Voor ik haar kan zeggen dat ik op vakantie ben en ze mij niet elke dag hoeft te bellen, steekt ze van wal.

“Wat ik je gisteren wilde zeggen over dat schuifraam waarover jij het had. Je moet altijd een houten lat of zo in het raam leggen om te vermijden dat ze het van buiten kunnen open krijgen. Bij mijn vriendin zijn dieven zo binnen geraakt.”
Ik zwijg in alle talen over mijn belevenissen en antwoord: “Ja, ma, ik heb dat nog ergens gehoord, maar …”
“Goed zo, jongen. Ik weet wat je gaat zeggen. Ik ga je niet verder lastig vallen. Jeun je nog. Daaag.”

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
20 augustus 2024 - 21:59

Bijzondere setting. 'What lies besides' in plaats van 'What lies beneath'. De spanning is voelbaar. Dat van die lat wist ik niet. Graag gelezen.

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2024 - 10:51

@ Job: Dankjewel voor de reactie
@ Rob: Sinds er bij vrienden inderdaad een schuifraam gewoon opengebroken werd, ligt bij mij de lat lager: in de rail van het schuifgedeelte. Waar doelt het 'besides' i.p.v. 'beneath' op? 
@ Emmy: Dank je. Ik zie dat je al dertien jaar lid bent van SOL, maar blijkbaar nog maar recent deze rubriek hebt ontdekt. Ik wil graag meer van je lezen, want je reacties zijn telkens 'to the point'. 

Gi

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2024 - 12:18

Hi Schmetterling, een goed verhaal. Het doet mij aan iets denken, maar ik kan er niet meteen opkomen. Als ik er weer achter kom laat ik het weten. 
P.S. Dat van die stok in de schuifdeur wist ik al van mijn tante (de vriendin van de moeder van de hp misschien?)

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2024 - 14:02

@smetterling Het klopt, deze rubriek ontdekte ik een paar weken geleden vanuit de papieren versie van het tijdschrift Schrijven. Het was me voor die tijd helemaal ontgaan! Ben blij deze rubriek nu te kennen. Het is leuk om te lezen wat anderen schrijven en mezelf uit te dagen mee te doen. Dank voor je aardige reactie! 

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2024 - 15:04

@Emmy, in Vlaanderen gebruiken wij het woord aardig voor 'raar', maar dat is natuurlijk niet wat je hier bedoelde.
@Gi: Dankjewel, benieuwd of waar je aan denkt, klopt met waar ik mijn inspiratie haalde.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2024 - 17:39

@Schmetterling Ik had geen idee dat bij jullie het woord aardig voor raar gebruikt wordt. Fijn dat je mij er op wijst, want dan kan ik er in het vervolg rekening mee houden. Zo leren we elke dag iets nieuws!  Met aardig bedoelen we juist fijn. Eenzelfde spraakverwarring ontstond ooit bij mij en mijn echtgenoot. In west friesland (Noord Holland) zegt met pittig voor iets dat schattig is. In Twente, waar ik vandaan kom gebruik je dat woord alleen om iets moeilijks of iets scherps te omschrijven. 

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2024 - 18:36

@ Emmy, grappig dat pittig in W.Friesland. In het West-Vlaams zegt men van een mooi meisje dat ze 'snel' is. Hoe men daar ooit is bij gekomen is mij een raadsel, tenzij de Westvlaamse meisjes hard kunnen lopen én tegelijk mooi zijn. Dat in Vlaanderen 'aardig' wordt gezegd is natuurlijk fout, het moet 'eigenaardig' zijn als men 'raar' bedoelt. Uiteraard kennen wij het woord ook in de betekenis van fijn of lief. 

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2024 - 20:33

@Schmetterling. Het blijft leuk om de verschillen en variaties te ontdekken van een taal. Hoe zegt men in het vlaams wat wij met aardig benoemen?

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2024 - 23:48

@Emmy: ik denk dat lief, vriendelijk en aimabel de meest gangbare woorden zijn die wij gebruiken voor het voor ons iets te Hollandse 'aardig'. 

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 augustus 2024 - 9:43

dag Schmetterling

Dank voor je verhaal. Je start met een West-Vlaams woord en legt dat kort uit, maar je doet dat op zo'n vlotte manier dat het niet storend is dat je die zijwegel even inslaat in je verhaal.

Ik vind dat het erg vlot leest, goed opgebouwd is en een goede spanning bevat. De twijfels van het hoofdpersonage zitten er in, terwijl de gebeurtenissen verder gaan en dat heb je god gedaan.

Ook gebruik je een andere invalshoek een dat is ook prima.

Ik denk wel dat ik een grote lelijkheid heb gezien: wordt ik (ik drink, denk ik nooit thee?), of zit ik hier fout.

Johanna

 

 

   

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 augustus 2024 - 11:41

@Johanna: Hartelijk dank voor de feedback. Oeps! Wat een lelijkheid inderdaad waarvoor geen enkel excuus kan worden ingeroepen. Ik ga even in de hoek staan. 
@Gi: Even deze onthulling: ik ben niet zoals Sonnema in de verre geschiedenis gedoken, maar wel in de huidige tijd gebleven. Het verhaal verwijst naar een bizar verhaal dat al jaren de kranten haalt en nog steeds niet werd opgelost: de ontvoering van Madeleine McCann op 3 mei 2007 in de Algarve.