Lid sinds

4 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Administratie
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #520 - Aan de deur

20 augustus 2024 - 9:00

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 520e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Schrijfopdracht #520 - Aan de deur

Door Johanna Müller

Het is al laat. Je bent bijna klaar om naar bed te gaan (of je ligt er al in) en er staat plots een onbekende aan de deur. Die belt niet aan maar klopt als een wilde op je deur, op je raam, rammelt met de rolluiken.

De opdracht van deze week is: wat gebeurt er vanaf het moment dat je dat hoort, wie staat er aan de deur (als je die al opent) wie is het en wat gebeurt er vervolgens? Heb je spijt dat je de deur opende of net niet?

Je kan een verhaal maken van 500 woorden. Maak er een geloofwaardig verhaal van, en neem de lezer zeker mee in de verschillende emoties die je doormaakt als hoofdpersonage. 

Succes

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel + de titel van jouw verhaal). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Johanna Müller (1963) woont en werkt in Vlaanderen en schrijft meestal onder dit pseudoniem. Ze schreef al veel boeken over vrijwilligerswerk, vanuit haar professionele activiteit. Johanna houdt van literatuur en creatief schrijven. Er zit een manuscript in de pijplijn, dat er hopelijk dit jaar uit komt…
Mijn korte verhalen vind je op www.johannamuller.be

Lid sinds

2 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
22 augustus 2024 - 14:23

Jammer dat de laatste bijdragen aan de nieuwe schrijfopdracht niet standaard boven de vorige schrijfopdracht komen te staan. 

Gi

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 augustus 2024 - 11:25

Enkele coaches waaronder Johanna geven niet zo erg om de woordenlimiet die ze opgeven. Mag ik daarom suggereren dat ze voortaan bijvoorbeeld aangeven: tussen de ... en ... woorden maximum? Maakt het voor enkele hardleerse schrijvers makkelijker en maakt de anderen minder zenuwachtig. (post dit ook op onderlinge communicatie)

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 augustus 2024 - 12:01

Gi,  met "tussen de ... en ... woorden maximum" geef je toch ook aan het er niet meer mogen zijn? Een limiet van 500 woorden is een verhaal tussen de ... en 500 woorden. Een coach ondermijnt in mijn ogen haar eigen regels door te zeggen dat het haar niet uitmaakt. Geef dan geen limiet op. 

Gi

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 augustus 2024 - 13:11

Klopt Fief, misschien dan het woord absoluut toevoegen in de zin van een absoluut maximum van 500 woorden? Als er geen limiet wordt opgegeven is het hek helemaal van de dam. Er kan technisch ook ingegrepen worden waardoor er onderaan wordt weergegeven hoeveel woorden er in de tekst staan en dan een rem zetten wanneer de limiet is bereikt. 

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
24 augustus 2024 - 20:45

Hmm, het is niet dat ik het oneens ben met jullie; maar tillen jullie er niet wat te hard aan?

Het woordenlimiet is bedoelt om een lengte van het verhaal aan te geven. Als dit iets overschreven wordt is dat een minpuntje; maar dat is het dan ook. Ik vind van alle misdaden die een schrijven kan plegen tegen zijn/haar/hen publiek het woorden limiet overschrijden de minst ergste? Het voelt voor mij een beetje als door rood licht lopen als er geen verkeer te bekennen is?

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 augustus 2024 - 22:02

Robin, bij een woordlimiet gaat het juist om de kunst van het schrappen en herschrijven. Elk woord moet tellen. Je wordt gedwongen om kritisch naar je woordgebruik en zinsbouw te kijken. Natuurlijk zijn een paar woorden te veel niet het probleem, maar het eind is zo snel zoek. Daarnaast is het een onderdeel van de opdracht, een extra moeilijkheidsgraad waardoor juist deze schrijfsite mij zo inspireert. 

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
25 augustus 2024 - 10:58

Dat snap ik; en ik deel je mening. Het is zeker een goede oefening. Het is meer, sinds ik lid ben van dit forum denk ik meer na over hoe ik verhalen moet beoordelen. Welke feedback is nuttig? Wat vind ik zelf belangrijk en wat is een kwestie van smaak.

Na zo'n 60 verhalen gelezen te hebben merk ik dat mijn kritiek (gedacht of ook uitgeschreven) valt in vier categorieën.

A) Personages, plot, symboliek en noem zo maar op. Deze moeten ook nog op een zinnige wijze verband met elkaar houden.

B) Schrijfstijl/stem/toon

C) Uniek/creatief idee

D) Bladspiegel, grammatica, aantal woorden.

De laatste set is vaak veel makkelijker objectief te beoordelen. 501 > 500, ongeacht wie je het vraagt. En het komt wat 'lui' over als iemand dit simpelweg overschrijdt. Zeker als je zelf een miljard woorden ziet die wel geschrapt hadden kunnen worden.

A-C zijn vaak veel lastiger te beoordelen, maar in mijn ogen minstens zo belangrijk. Veel verhalen die ik gelezen en geschreven heb zouden verbeterd kunnen worden op deze vlakken. Dit is in mijn ogen net zo'n kunst als het schrijven zelf. 

Misschien heb ik ongelijk. Misschien is het weghalen van woorden terwijl je A-B en C intact laat juist cruciaal en de manier om beter te leren schrijven. Misschien is het een kwestie van smaak. Ik probeer dit uit te vogelen terwijl ik dit typ; dus mijn mening is nog wat vloeibaar. Maar dit is hoe ik me er nu over voel.

Dat gezegd hebbende; ik eet liever een boek op dan dat ik een verhaal met teveel woorden indien. XD