Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

#519 Auto kopen

16 augustus 2024 - 19:35

 

“Ik wil denk ik een auto gaan kopen.”
“Moet je doen.” Marit knikt terwijl we verder slenteren. “Ik zou dat niet kunnen betalen, maar ik kan gelukkig vaak met Ruben meerijden.” Ze staat stil. “Morgen gaan we trouwens dineren. Eigenlijk zouden we gisteren al gaan lunchen, maar dat hebben we moeten verzetten omdat hij te horen had gekregen dat hij toch moest komen werken.”
“Dineren klinkt gezellig,” vind ik. “Luxe hoor, altijd kunnen meerijden. Ik moet vroeg opstaan om een bus te halen die het soms vertikt om te komen opdagen. Met een eigen auto hoef ik tenminste niet steeds te staan wachten en kan ik zelf bepalen wanneer ik wil vertrekken.”
“Je kan ook gaan fietsen,” reageert Marit.
“Denk je dat ik gek geworden ben?” Ik raak afgeleid als een klok drie keer slaat en schrik als ik bedenk dat onze bus elk moment kan vertrekken.
“Kom, opschieten,” zeg ik, aangezien ik geen zin heb om een half uur te moeten wachten tot de volgende komt. Slenteren wordt lopen, lopen wordt snelwandelen, snelwandelen wordt rennen en rennen wordt een laatste sprintje trekken naar de bus die op het punt staat te gaan vertrekken. De deur gaat net dicht en ik zwaai wanhopig naar de chauffeur. Hij grijnst, wacht even om ons te pesten en opent dan de deur.
“U bent geweldig,” hijg ik en ik stap in. Marit volgt.
“Ik hoopte al dat je dat zou zeggen.” Hij wacht tot we zitten en rijdt dan weg.
“Ik haat dat haasten,” mopper ik. Marit grijnst en ik vraag me af wat ze nu weer heeft bedacht. Ze stoot me aan.
“Ik geloof dat je echt een auto moet gaan kopen.”

 

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2024 - 11:41

Als een persoon zonder auto; herkenbaar. Ik heb het met plezier gelezen.

Persoonlijk zou ik de dialoog iets minder realistisch maken.

"Eigenlijk zouden we gisteren al gaan lunchen, maar dat hebben we moeten verzetten omdat hij te horen had gekregen dat hij toch moest komen werken."

Dit is 100% hoe mensen in het echt praten; maar als lezer interesseert het me niet echt. 

" Ik moet vroeg opstaan om een bus te halen die het soms vertikt om te komen opdagen. Met een eigen auto hoef ik tenminste niet steeds te staan wachten en kan ik zelf bepalen wanneer ik wil vertrekken."

Deze zin is belangrijker voor het verhaal; en heeft veel werkwoorden, maar werkt voor mij als dialoog zin niet helemaal eerlijk gezegd. 

*Update: Ik denk ook omdat de "ontvanger" van deze boodschap geen nieuwe informatie krijgt. Ik zou de zin houden als gedachte, ipv dialoog; of het veranderen naar iets waar de andere partij nieuwe informatie krijgt. Bijvoorbeeld: als je zou focusen op dat de bus het soms vertikt om te komen opdagen zou je concreter kunnen maken. "Gisteren heb ik gerend om op tijd te komen. Ik stond hier precies op zevenveertig. Kwam de bus niet!"

Dit geeft het andere personage ook weer de kans hierop te reageren. (Voelt ze mee, vind ze dat het HP maar eens op tijd moet vertrekken, omdat de bus waarschijnlijk gewoon een minuutje te vroeg was.... etc.)

Ik wil niet zeggen dat dit perse goed advies is. In mijn ervaring valt hetzelfde vaak anders bij andere mensen, dus zeker niet mijn woord hiervoor nemen. 

Al met al heb ik je verhaal met plezier gelezen, en zoals Gi opmerkte heb je er een miljard werkwoorden in weten te proppen. Goed gedaan.

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2024 - 17:43

Robin, ik vond het inderdaad moeilijk om het interessant te houden terwijl ik ook zoveel mogelijk werkwoorden wilde gebruiken. Ik ben het helemaal met je eens dat jouw voorbeeld (van de bus die het vertikt om te komen opdagen) beter leest, maar dan raak je meteen zoveel werkwoorden kwijt:)

Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2024 - 18:16

Knap hoeveel werkwoorden je hebt weten te gebruiken! Het verhaal leest daardoor wel wat stroperig en het is op zichzelf al niet zo spannend. Ik krijg het gevoel dat het ergens wel past bij de hoofdpersoon, dat dit misschien niet de meest daadkrachtige persoon op aarde is? Wellicht dat je dit sterker kunt aanzetten door Marit een wat meer kritische rol toe te bedelen. Heeft je hp zich niet al 100 keer voorgenomen om een auto te kopen, of een andere baan te zoeken of ... vul maar in. Zo krijgt het stroperige een functie in het verhaal. Geen idee of het zou werken, het is maar een suggestie.